X

Bu ay mutfakta neler var: Temmuz ayı meyve-sebzeleri ve zeytinyağlı patlıcan tarifi

Sıcaklar Temmuz ayıyla birlikte geldi çattı. Neyse ki bu sıcaklara uygun meyvelerimiz ve sebzelerimiz de yerini aldı tezgahlarda. E hadi o zaman biraz ferah ferah, ağız sulandıran Temmuz sofraları konuşalım.

Yaz geldiğinde sanki mutfak telaşı, yemek yapmaya üşenme de azalır gibi geliyor bana. Hele o kokulu domatese olan özlem zaten kahvaltıda bir çok şeyi unutturuyor. Üzerine mis gibi bir zeytinyağı domatesin suyu ile karıştığında… Bu keyif ardından öğlen sıcağında buz gibi bir karpuz. Hele keserken yaşanan çatladı mı çatlamadı mı heyecanı.

Karpuzcuların yanı sıra kavuna haksızlık yapmayalım, ben kavuncuyumdur misal. Eskiden öyle değildi ama damak tadının değişmesi, belki gelişmesiyle yaşadığım bu değişimler ayrı heyecanlandırıyor beni. Bu kayısı, şeftali ikilisinde de yaşandı. Eskiden açık ara önde olan şeftalinin yanına epey yaklaştı kayısı benim için.

Temmuz ayında gönülleri fetheden meyvelerin yanı sıra sebzeleri unutmamak lazım. Artık tencerelerimize tazecik mısırları koyup haşlama vaktidir a dostlar. Koçanıyla, püskülleriyle… Biraz soyun mısırı yeter, olduğu gibi tadını versin bırakın.

Zeytinyağlı patlıcan tarifi

Patlıcan var diğer kenarda. Öyle sabahları zeytinyağı ile yediğimiz domatesi yalnız bırakır mı hiç. Bol domates soslu zeytinyağlı patlıcan bir Temmuz akşam yemeği için yeterli bile. Hadi size annemin bol acılı zeytinyağlı patlıcan tarifini vereyim o zaman. Siz acı sevmiyorsanız acısız da olur canım yeter ki bol domatesli olsun!

  • 3-4 adet orta boy patlıcanı önce pijamalı şekilde soyuyoruz elbet (böyle gelmiş böyle gidecek sanırım, neyse kurcalamayalım). Dilediğiniz boyutlarda doğrayın, kim karışabilir size zaten. Ardından soğuk ve tuzlu suya koyun, üzerinde yüzecektir patlıcanlar. Küçük bir tabak koyarsanız su içinde tutmamız kolay olur, beklesin orada onlar.
  • O sırada 3 adet orta boy mis kokulu domatesin kabuklarını soyalım. Bu işlem için ev usulu tırtıklı bıçak ile ince ince soyabilirsiniz. Diğer bir yol için ise kaynayan bir suyunuz yoksa da kaynatıverin canım ne olacak bir şey deniyorsunuz sonuçta.
  • Domatesinizin alt kısmına artı işareti yaparak kaynar suya ardından soğuk suya -buzlu falan öyle soğuk- alarak kabuklarını kolayca soyabilirsiniz.
  • Evet domatesleri soyduk küp küp doğradık. Acı kısım için Temmuz ayımızın acı kıl biberlerinden alıyoruz 10-12 adet. Çok küçük olmayacak şekilde doğruyoruz hatta ikiye bölseniz bile olur.
  • 2 orta boy soğanımız ve 3-4 diş sarımsağımızı da soyup küp küp doğradıktan sonra tüm malzemelerimiz hazır oluyor.
  • Suda beklettiğimiz patlıcanlarımızı süzüp kuruladıktan sonra tüm hazırladığımız malzemeler ile birlikte içerisine yarım çay bardağı kadar zeytinyağ, tuz ve iki küp şeker ve güzelce karıştırın. Ben elimle karıştırıyorum valla sanki salata karıştırır gibi. Evet salatamı da elimle karıştırıyorum.
  • Tencerede önce harlı ateşte, ardından kısık ateşte 40 dakika kadar pişsin. Sonra güzelce unutun onu soğusun kenarda. Ben kahvaltıda bile yiyorum ne yalan söyleyeyim.

Temmuz ayında sadece bahsettiğim meyve ve sebzelerimiz yok tabi. Meyveler; karpuz, kavun, kayısı, şeftali, sarı erik, nektarin, üzüm… Sebzeler; patlıcan, kabak, mısır, taze soğan, dereotu, taze fasulye…

Temmuz ayının meyvelerine yakışacak bir dondurma ve sorbe atölyesi yapmayı planlıyorum ilgilenen olursa @gizemozaydemir Instagram hesabımdan ya da ozaydemirg@gmail.com​ adresinden ulaşıp, bilgi alabilir.

Bu arada balık yiyenler için Temmuz ayı sardalya ayıdır, bilginize. Başka neler var diye merak ediyorsanız semt pazarlarınızda araştırıp, inceleyebilirsiniz.

Semt pazarınıza gitmeyi unutmayın 🙂

Gizem Özaydemir: 1988 İstanbul doğumluyum. Profesyonel hayatıma Türkiye’nin ilklerinden olan bir sağlıklı yaşam merkezinde başladım. Detoks ve raw food ile tanışmam orada gerçekleşti. Bu durumumu geliştiren ve destekleyen şey ise yabancı dilimi geliştirip, çalışmalarımı derinleştirmek için ABD’ye gidişim oldu. Kendimi bulduğum mesleğin aşçılık olduğunu burada keşfettim ve profesyonel mutfak hayatım başlamış oldu. Bir Fransız restoranında çalıştıktan sonra profesyonel aşçılık eğitimimi tamamlamak için Türkiye’ye döndüm. Ardından uzun yıllar İstanbul’un önemli restoranlarında her basamakta çalıştıktan sonra mutfak şefi olarak görev aldım. Diğer önemli değişimimi ise Nepal’de gönüllü olarak yemek yaptığım ve meditasyon eğitimi aldığım manastıra borçluyum. Yiyecek çeşitliliğimiz içerisinde, tüketim şekillerimiz ve üretimin en önemli kaynağı olan tarım ile ilgili araştırmalara yoğunlaştığım bir dönemdeyim. Coğrafyanın yeme içme üzerindeki etkileri ve anneanne/babaanne mutfağına dönüş ile ilgili çalışmalarımın yanı sıra profesyonel aşçılık hayatıma devam etmekteyim.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale