Bağırsak sağlığını destekleyen sindirim enzimi bromelain hangi besinde bulunur?
Eğer favori meyveleriniz arasında ananas yer alıyorsa, bu yazıyı okuduktan sonra ananas tutkunuz daha da artabilir! Bu lezzetli ve tropik meyve, kendine has şık görüntüsü ve sulu, şekerli tadıyla damaklarımızı yeterince şenlendiriyor olsa da içerisinde bulunan ‘bromelain’ enzimi ile aynı zamanda sağlığımıza birçok fayda sağlıyor. Öyle ki, yapılan araştırmalar ananasın içindeki bu bromelain enziminin birçok hastalığının olumsuz etkilerinin hafifletilmesinde etkili olduğuna dikkat çekiyor. Gelin, öğünlerimizde ananasa daha fazla yer vermemizi sağlayacak içerisindeki bromelain enzimi nedir, ne işe yarar yakından bakalım.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
Bromelain nedir, hangi besinde bulunur?
Bromelain, proteolitik enzim adı verilen bir tür sindirim enzimidir. Ananas suyunda ve özellikle ananas sapında bulunan bu enzim, anti-inflamatuar, anti-kanser, anti-mikrobiyal ve anti-trombotik özelliklere sahiptir. Ayrıca, proteini parçalayan bir enzim olduğu için protein açısından zengin olan besinlerin daha iyi sindirilmesini sağlar.
Orta ve Güney Amerika’da tıbbi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan yüzyıllık bir geçmişi olan bromelain, günümüzde gıda takviyesi olarak sınıflandırılmıştır ve tek başına ya da farklı ilaçlarla kullanılmasının uygun olduğu kabul edilmiştir. Peki, bu faydalı enzim yalnızca ananasta mı bulunur? Evet. Papaya, mango ve muz gibi benzer birçok tropik meyve, bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan doğal sindirim enzimleri içeriyor olsalar da ‘bromelain sadece ananasta bulunur’.
Bromelainin faydaları nelerdir?
Ananas meyvesinin gözümüzde daha da cazip hale gelmesini sağlayan bromelain enziminin sağladığı faydalar arasında şunlar yer alır:
- Kaslardaki ağrıyı dindirir.
- İltihaplanmaları azaltır.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Kabızlık semptomlarını hafifletir.
- Protein zengini besinleri parçalamaya yardımcı olur.
- Vücutta ağrı ve şişlikle savaşan maddelerin üretilmesini sağlar.
- Sinüs sorunlarını iyileştirir, sinüzitin tedavisinde etkili rol oynar.
- Felç, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının iyileştirilmesinde rol oynar.
- Osteoartrit ile ilişkili ağrı, yumuşak doku şişmesi ve eklem sertliği için etkili bir tedavi sunar.
- Tümör hücrelerine müdahale eden ve kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan kimyasallar içerir.
- Astım ve benzeri alerjik hava yolu hastalıklarının iyileşmesinde fayda sağlar.
Bunların yanı sıra henüz bilimsel kesinlik kazanmamış olmasına rağmen bromelainin böbrek taşı tedavisinde kullanılabileceğine ilişkin çalışmalar da devam etmektedir. Öte yandan, oral olarak alınmasına ek olarak geçmişte insanların yanıkları tedavi etmek için bromelaini topikal olarak ölü deriyi temizlemek için uyguladıklarını da bilinmektedir. Günümüzde bu bilgiyi doğrulayan bir araştırma, topikal bir krem olarak kullanıldığında bromelainin, hasarlı dokuyu yaralardan ve yanıklardan güvenli bir şekilde çıkarmada oldukça etkili olduğuna dikkat çekmektedir.
Bromelainin tüm bu faydalarından en doğru şekilde verim alabilmek için doğru miktarda tüketmek gerekir. Birçok uzmana göre günde yalnızca ortalama bir dilim ananas yemek, günlük olarak bromelainden yararlanmak için gerekli dozu sağlamamaktadır. Bu sebeple bir uzman onayı ile takviye şeklinde tüketilebilir.
Önemli not: Doktorunuza danışmadan takviye edici gıda olan bromelain tüketmeyin. Ananas alerjiniz varsa mutlaka bir uzmana başvurun.
Kabul edilmiş net bir günlük doz olmamasına rağmen, bazı kaynaklar yetişkinler için günde üç kez 200-400 mg doz önerirken bazıları günde 2 veya 3 kez 80-400 mg arasında bir doz alınmasının uygun olacağını ileri sürüyor. Ayrıca topikal kullanıma uygun krem formlarının da doktor kontrolünde kullanılması öneriliyor.
Bromelainin yan etkileri
Tüm takviyelerde olduğu gibi, bromelaini kullanmadan önce doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Bromelain, özellikle yüksek dozlarda alındığında bazı kişilerde hafif yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkilerden en yaygın olanları şunlardır:
- İshal
- Mide bulantısı
- Kusma
- Ağır adet kanaması
Ayrıca aşırı kanamaya neden olabilen etkisi nedeniyle özellikle kan sulandırıcı ilaçlarla alınmaması önerilir. Öte yandan bromelain, ananas alerjisi olanlarda alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına da neden olabilir.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.
Ananaslı tarifler ilginizi çekiyorsa ananaslı tavuk için Serotonin seviyesini artıran yiyecekler ve mutluluk dolu yemek tarifleri yazımıza da göz atabilirsiniz.
Kaynak: wellandgood, webmd, healthline
İlginizi çekebilir: Ananasın faydaları nelerdir? Ananas nasıl soyulur ve yenir?