X

Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Boyun sağlığınız için bilmeniz gerekenler

Sıklıkla boyun tutulması yaşayan kişiler, boyun tutulmasına ne iyi gelir, merak etmektedir. Bir sabah uyandığınızda veya ağır taşımak gibi yorucu aktivitelerden sonra günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkan boyun sertliğine ve ağrısına aşina olabilirsiniz. Bu ağrı, genellikle bir hafta içinde doğal olarak geçebilir. Bununla birlikte kişinin boyun tutulması semptomlarını ne şekilde yönettiği de ağrı seviyelerini, iyileşme süresini ve tekrarlama riskini değiştirebilir.

Boyun tutulması şikayetinin akıllı telefonların ve bilgisayarların yaygın kullanımıyla arttığına dair çok sayıda araştırma sonucu bulunuyor. Aslında telefonunuza ve dizüstü bilgisayarınıza ergonomik olmayan pozisyonlarda bakmanız, boyun kaslarındaki gerginliğin yaygın nedenlerinden biri. Bu tür kambur pozisyonlar, boyun kaslarına ve oradaki yumuşak dokulara baskıyı artırabiliyor. Peki, boyun tutulması nedir?

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Boyun tutulması nedir?

Boyun tutulması tipik olarak başı yana çevirmeye çalışırken ağrı ve boynu hareket ettirmede güçlükle karakterize olan bir kas spazmı olarak biliniyor. Bu şikayete ayrıca baş ağrısı, boyun ağrısı veya kol ağrısı da eşlik edebiliyor. Boynu tutulan kişi yana doğru bakmak için tüm vücudunu döndürmek zorunda kalabiliyor.

Gergin ve sert bir boyun, sinir bozucu bir rahatsızlıktan son derece ağrılı, keskin ve sınırlayıcı ağrılara kadar farklı semptomlara neden olabiliyor. Genellikle boynu bir tarafa döndürmeye çalışmak, hareketi tam anlamıyla yapamadan geri dönecek kadar çok acıya sebebiyet verebiliyor. Boyun tutulmasına ayrıca şu semptomlar da eşlik edebiliyor:

  • Baş ağrısı
  • Sırt, omuz ve kollara doğru yayılan ağrı, uyuşukluk veya karıncalanma
  • Baş dönmesi
  • Günlük hareketlerde kısıtlılık
  • Uyku problemi

Boyun tutulmasına bağlı olarak boyun hareketindeki azalma kişinin günlük yaşamındaki aktivitelerini sınırlayabiliyor. Örneğin, başı yana ve arkaya doğru çevirirken dayanılamaz bir ağrı söz konusuysa, boyun tutulması iyileşene kadar araba kullanmaktan kaçınılması gerekebilir. Boyun tutulması nedir, anladıktan sonra biraz da bunun sebeplerine değinelim.

Boyun tutulması neden olur?

Boyun tutulmasının en yaygın nedenlerinden biri, kas gerginliği veya yumuşak doku burkulması olarak biliniyor. Boyun çevresinde yer alan kaslar genelde yaralanmaya daha duyarlı olabiliyor. Bu yüzden birçok sıradan günlük aktivite sırasında istemsizce gerilebiliyor. Boyun tutulması neden olur sorusunu şu yaygın nedenlerle cevaplayabiliriz:

  • Boyun için garip bir pozisyonda uyumak,
  • Spor yaralanmaları gibi kafayı yana iten bir düşme veya ani darbe,
  • Bilgisayar monitörüne bakarken kötü duruşla eğilme,
  • Yine kötü bir duruşla uzun süre cep telefonuna doğru aşağı bakma,
  • Boyunda gerginliğe yol açabilecek aşırı stres veya kaygı,
  • Boynu uzun süre anormal bir pozisyonda tutmak (Örneğin, boyun ve omuz arasına telefon yerleştirip konuşmak).

Tüm bunların sonucunda boyun tutulması yaşıyorsanız, altında bu ve benzeri bir neden olabilir. Boyun tutulması bazen bir spor yaralanması gibi bariz bir nedenden dolayı da gelişebiliyor. Bazen de hiçbir neden bulamamanıza rağmen bu şikayeti yaşayabilirsiniz. Eğer şüpheli bir neden olmamasına rağmen boyun tutulması şikayeti yaşıyorsanız ve ağrılarınız bir haftadan daha uzun sürdüyse mutlaka bir uzman doktora muayene olun. Bu sayede semptomların kesin sebebini anlayabilir ve tedavi olabilirsiniz. Peki, boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Boyun tutulması, genellikle bir hafta içinde kendiliğinden iyileşebiliyor. Dolayısıyla çoğu zaman boynun yumuşak dokularının iyileşmesi için bir veya iki gün ani hareketlerden kaçınabilir ve gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Doktorunuz önermediği sürece boyun tutulması durumunda boynu sabitlemek için boyunluk takılması tavsiye edilmiyor.

Zaman zaman, boyun tutulmasına ne iyi gelir sorusunun cevabı masaj, akupunktur gibi alternatif tıp yöntemleri de olabiliyor. Eğer boyun kaslarınızın gerilmesinin altındaki nedeni tahmin edebiliyorsanız öncelikle onu ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz.

Eğer çok şiddetli bir ağrı yaşadığınızı düşünüyorsanız ve ağrılarınız tüm çabalarınıza rağmen geçmiyorsa mutlaka bir hekime başvurun.

Boyun tutulması egzersizleri

Boyun tutulması yaşayan kişilerin genellikle egzersize ara vermeleri öneriliyor. Ancak bu süreçte boyun kaslarınızın esnemesini sağlayacak rahatlatıcı esneme hareketleri yapabilirsiniz. Bunları yaparken dikkatli olmanız ve boynunuzu zorlayacak pozisyonlardan kaçınmanız gerektiğini unutmayın.

Boyun tutulması söz konusu olduğunda kontrollü esneme egzersizleri dışında bir hareket yapmamaya özen gösterebilirsiniz. Bu konuda uzman bir fizyoterapist veya eğitimli bir spor eğitmeninden destek alabilirsiniz. Boynunuz iyileştiğinde düzenli egzersiz yapmaya devam edebilir ve hatta egzersizi bir yaşam alışkanlığı haline getirebilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak omurga sağlığını destekleyerek sizi yaşam boyu bu tür sakatlıklara karşı koruyabilir.

İşte boyun kaslarınızın gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olacak esneme egzersizleri.

Boyun tutulması egzersizi 1

  • Bir sandalyeye oturun.
  • Sağ eliniz sandalyenin altından kavrarken sol elinizle başınızın sağ tarafından tutun.
  • Başınızı hafifçe sola doğru eğip çenenizi sağa çevirin.
  • Bu sırada boynunuzun yanındaki kasların gerildiğini hissedeceksiniz.
  • 10 saniye kadar bekleyin ve derin, rahatlatıcı nefesler alıp verin.
  • Ardından aynı işlemi boynunuzun diğer tarafı için de uygulayın.

Boyun tutulması egzersizi 2

  • Yine bir sandalyeye oturun.
  • Sağ elinizle sandalyenin arkasını kavrayın, sol elinizle ise başınızın arka üzerinden tutun.
  • Başınızı öne ve sol yana doğru çevirerek çapraz koltuk altına bakmaya çalışın.
  • Bu sırada boynun arka yan kaslarının gerildiğini hissedeceksiniz.
  • 10 saniye kadar derin nefesler alarak bekleyin.
  • 10 tekrar şeklinde hareketi tamamladıktan sonra diğer taraf için de uygulayın.

Boyun tutulması egzersizi 3

  • Sandalyeye oturun.
  • Her iki elinizi başınızın arkasından kavrayarak başınızı yavaşça öne doğru çevirin.
  • Bu sırada boynun arka kaslarının gerildiğini hissedeceksiniz.
  • 10 saniye boyunca aynı pozisyonda kalın.
  • 10 tekrar yaparak hareketi tamamlayın.

Boyun tutulması nasıl geçer?

Boyun tutulmasının altında yatan neden yazımızın başında da söz ettiğimiz gibi bir kas gerginliği ise dinlenmeniz durumunda aşağı yukarı bir hafta içinde geçebilir. Eğer kaslarınız da daha ciddi bir hasar meydana gelmişse doktorunuz sağlığınıza geri kavuşmanız için çeşitli tedaviler uygulayabilir.

Eğer boyun tutulmasına ne iyi gelir diyorsanız bununla birlikte boynu zorlayacak ani hareketlerden kaçınmak, ağrılı bölgeye nazikçe hafif ısı veya bir bez içinde buz uygulamak, doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesici almak, stresten uzaklaşmak, iyi bir yastık seçimi ile geceleri boynu doğru pozisyonda tutmak gibi davranışlar ağrılarınızın en aza inmesine yardımcı olabilir.

Boyun tutulması nasıl önlenir?

Vücudunuzdaki tüm kas gruplarında olduğu gibi boyun kaslarınızın güçlü ve esnek olabilmesi için de düzenli egzersiz yapabilirsiniz. Tüm vücudunuzu hedef alan dengeli bir egzersiz programı ile siz de başta boyun tutulması olmak üzere çeşitli omurga rahatsızlıklarından kaçınabilirsiniz. Ayrıca:

  • Düzenli egzersiz ile duruşunuzu düzeltin. Dik durma alışkanlığı kazanın.
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçının.
  • Telefon, bilgisayar ve TV karşısında dik konumda, yine doğru bir duruşla bulunmaya çalışın.
  • Ortopedik bir yatak ve yastık seçimi yaparak uykunuzu kaliteli hale getirin.
  • Uyku pozisyonunuzu düzenleyin, sadece yan veya sırt üstü yatın.
  • Stres yönetimini öğrenin.
  • Meditasyon gibi zihinsel olarak rahatlamanıza yardımcı olacak uygulamalara da zaman ayırın.
  • Diş gıcırdatma da bazen boyun kaslarının gerilmesine yol açabilir. Böyle bir şikayetiniz varsa doktor önerisi ile olmak şartıyla ağız koruyucu kullanabilirsiniz.
  • Eğer evde egzersiz yapıyorsanız boynunuzu zorlayacak hareketlerden kaçının. Mümkünse bir egzersiz uzmanı denetiminde spor yapın.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

İlginiz çekebilir: Boyun tutulması hakkında tüm merak edilenler: Nedir, neden olur?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale