Egzersiz danışmanı olarak birlikte çalıştığım kişiler ile buluşma sebeplerimiz farklı olsa da, genellikle boyun ağrısı şikayeti de buluşma sebebimize eşlik ediyor.
Amaç ister formda kalmak, kilo vermek ya da daha kuvvetli kaslara ve ideal vücut hatlarına sahip olmak olsun, ister bel fıtığı, skolyoz gibi omurga rahatsızlığını iyileştirmeye yönelik olsun, ister hipermobilite ya da farklı eklem rahatsızlıklarını minimalize etmeye yönelik olsun çoğu kişinin ortak sıkıntısı boyun ağrıları…
Hissedilen boyun ağrısı ya da tutulmalar, günlük hayatta hareketlerimizi kısıtlar ve en basit işleri görmek bile işkence halini alır.
Doğru yapılan egzersiz, pilates ve yoga uygulamaları, başın bittiği yer ile omuzların başladığı bölge arasında hissedilen, hatta üst sırta ve kollara kadar ulaşabilen ağrıların hafiflemesine ya da kalıcı olarak iyileşmesine büyük katkı sağlar. Ayrıca sadece ağrı hissedilen bölgeye yönelik uygulanan kuvvet ve esneme çalışmaları da ağrının günden güne azalarak kaybolmasına yardımcı olur.
Boyun ağrılarınızın sebebini doğru teşhis etmek için ne yapmalısınız?
Boyun ağrısının sebeplerini araştırırken daha karmaşık nedenlerden şüphe etmeden önce kullandığınız yastık ve yatağın ergonomik, sağlıklı ve doğru ürün olup olmadığını kontrol edin. İş yerinde klavye karşısında ya da masa başında boynunuzu eğerek uzun saatler çalışıp çalışmadığınızı, otururken ya da ayakta sadece boynun doğru duruşu değil omurganın da genel duruşunun doğru olup olmadığını ve omuzlarınızı uzun süre yukarıda tutarak boyun bölgesindeki kasların kasılıp kasılmadığı gözlemleyin. Bunlarla birlikte günlük stres seviyenizi de gözden geçirin.
Belirttiğim bu durumlardan sadece biri bile boyun ağrısı hissetmenize sebep olabilir. Omurga rahatsızlıklarına bağlı olmayan boyun ağrılarının sebepleri çoğunlukla yanlış duruş, oturuş bozukluğu, zedelenme, yoğun stres ve kaygı gibi sebepler oluyor. Boyun ağrısına sebep olabilecek bu alışkanlıkları değiştirdiğinizde birkaç gün içerisinde ağrı yavaş yavaş kaybolacaktır.
Bunların dışında boyun ağrısı günden güne artıyorsa, ağrı yoğun olarak kollarda da hissediliyorsa ve kollarda hissizlik, uyuşma gibi şikayetler varsa, boyun ağrısı ile beraber halsizlik de hissediliyorsa ve yürümekte sorun yaşanıyorsa ya da romatizmal artrit, kanser gibi önemli bir rahatsızlığın yanı sıra boyun ağrısı da başlamışsa vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurun.
Boyun ağrısının psikolojik nedenleri nelerdir?
Gelelim boyun ağrısının psikolojik sebeplerine… Günlük hayatta özellikle metropol yaşamında stres elbette yaşamın bir parçasıdır ancak endişeli bir ruh hali ile yoğun stres altında uzun süre kalmak, kasların gerilmesine sebep olan hormonların salgılanmasına ve bu durumda özellikle boyun ve bel ağrılarına ve tutulmalarına sebep olur. Hissedilen bu ağrı bedende yeni bir stres kaynağı olarak durumun kısır döngüye girmesine yol açar.
Gerginlikten ve yoğun stresten kaynaklanan boyun ağrılarına karşı paylaştığım videoda uygulayacağınız hareketlere ek olarak nefes çalışmaları da yapabilirsiniz. Özellikle hareketleri uygularken esnemenin en yoğun kısmında nefesi ağızdan vererek ve hareketler boyunca burundan nefes alıp ağızdan nefesi vermeye devam ederek aynı zamanda nefes çalışması da yapmış olursunuz. Ayrıca masaj, sıcak banyo ya da bölgesel sıcak uygulama yaparak ağrı hissedilen bölgeyi gevşetmeye yardımcı olabilirsiniz.
Stresli ve kaygılı hissettiğim zamanlarda bana çok iyi gelen ve farkındalık ile rahatlamama yardımcı olan Sen ve Zen adlı yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum…
“Sen” ve “Zen”
Sen dersin ‘ben onsuz yaşayamam’,
Zen der ‘bağlanmadan sevmeyi öğrenmelisin’.
Sen dersin ‘her şeyim olsun isterim hayatta’,
Zen der ‘yoklukta dahi bolluğu hissetmelisin’.
Sen dersin ‘güzel şeyler hiç mi hiç değişmesin’,
Zen der ‘tomurcuk çiçek olur, açar, solar göreceksin’.
Sen dersin ‘yaptıklarını ona ödeteceğim’,
Zen der ‘şefkatle, yargılamadan bakmayı bileceksin’.
Sen dersin ‘konuşalım halledelim bu meseleyi’,
Zen der ‘sessizlikte saklı tüm çözümlerin’.
Sen dersin ‘hayat geçiyor yapacak çok şey var daha’,
Zen der ‘sen bir ruhsun, sonsuza kadar vaktin’.
Şimdi burnunuzdan güzel bir nefes alın ve ağzınızdan nefesi verin, sizin için hazırladığım videoyu oynatın, boynunuzu ve tüm bedeninizi rahatlatmanın keyfini çıkarın…
İlginizi çekebilecek yazı: Omurganın ruh eşi var mı?