Boya-badana ustası ile renk seçimi ve dekorasyon tüyoları
Ev dekorasyonunun en önemli birimlerinden biri hiç şüphesiz ki boya badana süreçleridir. Evin genel renklerinin belirlenmesi ve tüm atmosferinin dizayn edilmesi ise başlangıç olarak boya badana ustalarına emanet edilmektedir. Biz de bu içeriğimizde sizlere boya badana ustası seçimi ile renk seçimi ve uygulama süreçlerinden bahsederek evinizi daha güzel bir yer haline getirmeniz için sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.
Boya badana ustası ile renk seçim süreci
Renk seçimi boya badana ve dolayısı ile dekorasyonunun kilit çalışmaları arasında yer almaktadır. Burada sizin zevkleriniz ve ustanın bilgisi birleşerek güzel bir konsensus olmalı, ev için en doğru seçim yapılmalıdır.
Renk seçiminde parke ve duvar boyası uyumu
Parkeler duvar boyası rengi ile tam bir uyum içerisinde çalışması gereken uygulamalar arasında yer almaktadır. Parkelerin koyu olduğu noktalarda boya rengini ona yakıştırmalı, açık olduğu alanlarda duvar rengi de kendini göstererek “Ben buradayım” demelidir. Ülkemizde genel olarak açık renk parke ile bilinen beyaza yakın tonlar yerine koyu denebilecek renkler kullanılmaktadır. Çakıl taşı rengi, füme rengi ve antrasit rengi gibi renkler buna örnek gösterilebilirler.
Renk seçiminde perde ve duvar boyası uyumu
Perde ile duvar boyası renginin iyi bir şekilde birbirini tamamlaması istenir. Özellikle duvar boyası renginin perde ile birlikte kaybolmaması beklenmektedir. Ülkemizde genellikle fazla gösterişli perdeler seçilerek duvar boyası rengi içinde kaybolmaktadır. Seçilen renk kendini gösteremediği için dekorasyonda da etkisini yitirebilmektedir. Bunun için eğer duvar renginin iyi bir şekilde kendini göstermesini istiyorsanız, daha sade ve minimalist perdeleri seçmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.
Boya badana ustası ile uygulama süreci
- Boya badana ustası boya uygulamalarını güzel ve titiz bir şekilde yapmalıdır. Bu süreçte evinizde yapılacak bir hata dekorasyonunuzda kritik bir yanlışa dönüşebilir. Kapı kenarlarına, pervazlara, pencere noktalarına kesinlikle boya değmemeli, boya badana ustası işini bilerek, titiz bir şekilde çalışmalıdır. Boya duvarlara 2 kat biçiminde yapılmalıdır. Eğer renk koyudan açığa dönecekse zaman zaman 3 kat olarak da uygulanabilmektedir.
- Uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken çalışmalardan biri de muhafaza etmektir. Eğer eviniz eşyalı bir şekilde boyanacaksa eşyalarınızın üstünün muhafaza edilmesi son derece önemlidir. Bu işlem boya badana süreçlerinde yaklaşık olarak yarım gün sürebilmektedir.
- Boya badana uygulamaları esnasında boya kuruma süresi de işin kalitesi açısından önemlidir. Kaliteli bir işin ortaya çıkması için boya kuruma süresi yaz aylarında 4 saat, kış aylarında 8 saat olarak belirlenmelidir. Kış aylarında da boya badana yapıldığını ise bu vasıta ile sizlere iletmek isterim. Her ay boya badana ve tadilat işleri gelişen teknoloji ve ürün kalitesi ile yapılabilmektedir. “Kış aylarında boya badana ustası çalışmaz, boya yapılmaz” eskide kalmış yanlış bilgiler arasında yer almaktadır.
- Boya badana ustası ne kadar iyi çalışırsa çalışsın boyanın kalitesi iyi olmazsa evinizin dekorasyonu sekteye uğrayabilir. Burada bilinen kaliteli boya markaları ile çalışmaya özen göstermelisiniz. Çevrenizde görebileceğiniz düşük kalitede markalar duvarın güzel gözükmemesini sağladığı gibi, sağlığınızı da tehdit altına alacaktır. Duvarlar için bilinen en iyi boyalar su bazlı silikonlu boya markaları olarak ortaya çıkmaktadır. Evinizi güzelleştirmek için bu iç cephe boya çeşitini tercih edebilirsiniz.
Bu içeriğimizde size boya badana ustası ile çalışmanız için renk seçiminizden uygulama süreçlerine kadar bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için faydalı olmuştur. Siz de konu ile alakalı sorularınızı ve görüşlerinizi bizlere dilediğiniz an ulaştırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Evinizde tadilat yaptırmadan önce incelemeniz gereken 7 ev