X

Boşaltım sisteminizin sağlıklı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sağlıklı bir vücudun göstergelerinden biri olan boşaltım sistemi hakkında yazıp çizmenin pek tercih edilmediği hepimizin malumu. Konu pek iç açıcı olmasa da, boşaltım ihtiyacımızı gidermeyi nefes alıp vermek kadar doğal bir olgu olarak kabul edip, hakkında konuşabilmek gerekiyor. Bu nedenle, siz Uplifers okurları için boşaltım sistemi sağlığı ve dışkı hakkında bilinmesi gerekenleri derledik, bunu yaparken de tuvalete çıkmak, ihtiyaç gidermek gibi yüklemler kullanmaya dikkat ettik.

Tuvalete çıkmada “normal” süre nedir?

Tuvalete gitme sıklığı ve hatta dışkının renk, şekil ve kokusu hakkında tek bir “normal” belirlemek söz konusu değil. Boşaltım sisteminin çalışma şekli kişiden kişiye değişebilir, dolayısıyla her birey için normal olan farklıdır. Örneğin, her gün en az bir kez tuvalete çıkmanın vücut için mutlaka gerekli olduğu bilgisi, hekimler tarafından doğru kabul edilmiyor. Hayat tarzı ve beslenme şekline bağlı olarak, kimi insanlar üç günde bire varan seyreklikte tuvalete çıkabiliyorlar. Bu, sağlıklı olmadıkları anlamına gelmiyor.

New York Üniversitesi’nden gastroenteroloji uzmanı Dr. Sophie Balzora: “Herhangi bir sindirim problemi yaşanmıyorsa, kişinin günde üçten üç günde bire varan sıklıkta tuvalete çıkması normal sayılabilir” diyor. Balzora ayrıca, ne yediğimiz kadar egzersiz ve uyku miktarı, su tüketimi, hormonal değişimler ve kullanılan ilaçlar gibi pek çok etkenin de kısa ya da uzun vadeli boşaltım sistemi değişikliklerine sebep olabileceğini söylüyor.

Bağırsak hareketleri için medikal rehber

Sağlıklı bir bireyin tuvalete çıkma sıklığından ziyade, dışkı tipine bakarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bağırsak hareketleri ile ilgili olarak tıp camiasında kabul gören Bristol skalası 7 farklı dışkı tipini listeliyor ve bunların ne anlama geldiğini açıklıyor. Bu tabloya göre Tip 3 ya da Tip 4 dışkı, her şeyin yolunda olduğunun göstergesi. Tip 1 ve 2 ise, kabızlık göstergesi.

Tip 3 ya da Tip 4 dışkı, her şeyin yolunda olduğunun göstergesi. Tip 1 ve 2 ise, kabızlık göstergesi.

Kabızlığın pek çok sebebi var; ancak en sık görülen sebepler olan lifli besinleri az tüketmek, yüksek oranda işlenmiş şeker yemek ya da tuvalete gitmeyi geciktirmek gibi, kişinin yönetebileceği durumlar. Dolayısıyla tükettiğiniz zeytinyağı miktarını artırmak gibi küçük değişiklikler dahi boşaltım sisteminin düzgün çalışmasını sağlayabiliyor. Uzun süren kabızlık durumlarında ise bir hekime başvurulması, en önemlisi de hekim önerisi olmadan müshil içerikli ilaçların kullanılmaması gerekiyor. Zira bu ilaçlar besinlerin sindirim sisteminden daha hızlı geçmesine ve bu nedenle vitamin ve minerallerin tam emilememesine neden olabiliyor.

Bristol skalasındaki son iki tip ise ishali işaret ediyor. İshal, ihtiyaç giderme sıklığının aniden artması ve sürekli bir bağırsak ağrısı şeklinde kendini gösteriyor. Kabızlık gibi ishalin de nedenleri oldukça fazla: Tıpkı kabızlık gibi lifli yiyecek eksikliği ishale neden olabiliyor. Kalın bağırsakta yeni bakterilerin üremesi, çok yağlı yiyecekler tüketmek, sindirim sistemindeki sorunlar ya da kronik stres ya da kaygı bozukluğunun beyin-bağırsak iletişimi sayesinde ishal yaratması diğer olası nedenler arasında sayılabilir.

Renklere dikkat!

Hekimler dışkının renginin sindirilen son besinlere büyük oranda bağlı olduğu konusunda hemfikir. Yeşillikler, kırmızı meyveler, yapay gıda boyası ve bazı ilaçlar renk değişimine neden olabiliyor. Bazı durumlarda ise renk değişimi, tehlike çanlarının çaldığı anlamına gelebiliyor.

  • Siyaha yakın: Şayet ilaç kullanmamış ve önemli bir beslenme şekli değişikliğine gitmemişseniz, dışkının siyaha yakın bir renk alması vücutta demir seviyesinin yükseldiğine işaret olabileceği gibi, ülser ya da sindirim borusunda bir kanama anlamına gelebilir.
  • Beyaz: Soluk, kil rengi dışkı karaciğerin yeterli safra üretmemesi ya da safranın sindirim sistemine ulaşamaması gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Bu durum hepatit ya da siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarında sıkça görülür.
  • Kırmızı: Dışkıda kırmızı renk insanları korkutur, ancak beslenme uzmanları bunun yine yediklerinizden kaynaklanabileceğini hatırlatıyor. Betacyanin içeren pancar gibi besinler, domates ya da kızılcık gibi besinleri yediyseniz, endişe etmenize gerek yok. Ancak bu durumun beslenmenizden kaynaklanmadığını düşünüyorsanız mutlaka doktora gitmelisiniz.
  • Sarı: Sarı ve hafif dışkı, yağların sindirimi konusunda sorun yaşadığınız anlamına gelebilir.
  • Yeşil: Kırmızı gibi yeşil renk de yediklerinize doğrudan bağlıdır. Ancak perhizinizde bir değişiklik olmadığından eminseniz, yeşil bir enfeksiyon belirtisi olabilir.

Sonuç olarak, beslenme tarzınızda değişiklik yapmadığınız halde kabızlık, ishal gibi boşaltım sistemi sorunları yaşıyorsanız, bir hekime görünmenizi kuvvetle öneriyoruz.

İlginizi çekebilir: Sindirim sisteminizi saat gibi çalıştıracak mucize besinler

Kaynaklar: SELF, Yaşam Hastanesi

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale