Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Bombay kedileri, parlak ve siyah tüyleri, altın sarısı gözleri ile siyah leoparları andıran kedilerdir. Bombay kedileri, dışarıdan vahşi görünmesine rağmen arkadaş canlısı ve sevecen kedilerdir. American Shorthair ile Birman kedilerinin genlerine sahip olan Bombay kedileri genellikle enerjik ve oyuncu kediler olsalar da her tür ev ortamına kolayca uyum sağlayabilirler. Bombay cinsini merak ediyor ve hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız, Bombay kedilerine dair her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Bombay Kedisi Özellikleri
Bombay kedilerinin bağımsız olmayı sevdikleri düşünülse de bu kediler aslında insanlarla arkadaşlık etmekten hoşlanırlar. Bu nedenle günün çoğunluğunda evde olmayan kişiler için Bombay kedileri uygun olmayabilir. Dışa dönük ve sosyal bir karaktere sahip olan bu kediler, eve misafir gelmesinden hoşlanacak ve kedilerle oyun oynamaktan mutluluk duyacaktır. Bombay kedileri, insanların yanı sıra kediler ve köpeklerle de iyi geçinen uyumlu kedilerdir. Bombay kedilerinin fiziksel özellikleri ve karakterleri genel olarak şu şekildedir:
- Boyu: 35-40 cm
- Ağırlığı: 3,5-6,5 kg
- Yaşam süresi: 9-15 yıl
- Kürk uzunluğu: Kısa
- Renk: Siyah
- Arkadaş canlılığı: Sosyal, zeki ve arkadaş canlısı kedilerdir. İnsanlarla birlikte olmaktan ve onlarla zaman geçirmekten hoşlanır.
Bombay Kedisi Tarihçesi
Bombay kedileri, Hindistan’ın meşhur siyah leoparlarına benzer bir kedi cinsi yetiştirmek isteyen Nikki Horner sayesinde ortaya çıkmıştır. Horner, Bombay kedilerini elde etmek için Birman kedileri ile siyah American Shorthair kedilerini çaprazlamıştır.
Horner’ın amacı, Birman kedilerinin kaslı ve sağlam vücut yapılarına sahip, simsiyah ve kısa tüyleri olan bir kedi elde etmekti. Horner aynı zamanda altın rengi gözleri olan kısa tüylü kedileri araştırıyordu. Horner, bu araştırmalarının üzerine siyah tüylü ve altın rengi gözlere sahip Bombay cinsini 1965 yılında üretmeyi başardı.
Bombay kedisi, yetiştirilirken ilham alındığı siyah leoparlar nedeniyle ismini Hindistan’ın Bombay şehrinden almıştır. Bombay kedileri, Birman ve American Shorthair cinslerinin çaprazlanmasıyla elde edilmiş olmakla birlikte günümüzde genetik olarak bunlardan farklı bir kedi cinsi olarak kabul edilmektedir.
Bombay Kedisi Kişiliği
Bombay kedileri, dışarıdan vahşi ve gizemli kediler gibi görünseler de aslında arkadaş canlısı kedilerdir. İnsanlarla birlikte vakit geçirmekten hoşlanan Bombay kedileriyle her gün düzenli olarak vakit geçirmek gerekir. Bu nedenle günün büyük bir kısmı evde olmuyorsanız veya evinizde başka bir evcil hayvan yoksa Bombay kedisi sizin için doğru bir seçim olmayabilir.
Bombay kedileri, insanlarla arkadaşlık etmekten hoşlandıkları için düzenli olarak ilgilenilmek isterler. Sahibini kapıda miyavlayarak karşılamayı seven, akşamları kucakta uyumaktan hoşlanan ve çocuklar dahil olmak üzere her yaştan insanla iyi bir şekilde anlaşan Bombay kedileri, yaptıkları her şeyin ilgi görmesini severler. Bu nedenle Bombay kedisi sahiplenmek isteyen kişilerin, kedilerinin peşlerinde dolanıp durabileceğini ve sürekli ilgi isteyebileceğini göz önünde bulundurmaları gerekir.
Bombay kedileri yalnız başlarına bırakıldıklarında ne yapacaklarını bilemeyebilir ve bu nedenle ayrılık anksiyetesi yaşayabilir. Bombay kedilerinin tek kalmaları halinde yaşayabilecekleri psikolojik sıkıntıların önüne geçmek için eve başka bir kedi daha almak faydalı olabilir.
Bu kediler insanları etkilemeyi sevdikleri için çeşitli oyunlar ve numaralar öğrenmeye isteklidir. Bu yüzden sahipleriyle oyun oynamaktan hoşlanırlar ve bunun düzenli olarak tekrarlanmasını isterler. Bombay kedilerinin çok sayıda oyuncaklarının, kedi ağaçlarının ve tırmalama direklerinin olması, ihtiyaç duydukları oyun isteklerini karşılamalarına yardımcı olacaktır.
Son derece enerjik yapıya sahip Bombay kedileri, zıplamaktan, bir yerlere tırmanmaktan, gölgeleri kovalamaktan ve insanları takip etmekten hoşlanırlar. Bu nedenle kedinizin enerjisini atmasına yardımcı olmak için onu tasmayla yürüyüşe çıkarabilir veya top ve oyuncak fare atarak kovalamasını sağlayabilirsiniz. Evde başka bir evcil hayvan olması Bombay kedilerini oyalamaya yardımcı olsa da kediniz yine de sizin ilginize ihtiyaç duyacaktır.
Bombay Kedisi Bakımı
Bombay kedilerinin tüyleri kısa olduğu için bakımları oldukça kolaydır. Yalnızca haftada bir kez fırçalamak, kedinizin dökülmüş tüylerini toplamanıza ve tüylerini parlatmanıza yardımcı olacaktır. Kedinizin tüyleri dışında tırnaklarına da düzenli olarak bakım yapmanız gerekebilir. Bunun için iki haftada bir tırnak kesmeyi deneyebilirsiniz. Kulaklarını ise birkaç haftada bir kontrol edebilir ve kir görmeniz halinde nemli bir bez veya pamukla nazikçe temizleyebilirsiniz.
Bombay kedileri oyuncu ve meraklı kedilerdir ve yavruyken bu durum daha da belirgindir. Ancak yaşı ilerledikçe ve olgunlaştıkça daha yumuşak huylu hale gelirler ve kısa bir oyun seansından sonra kucakta yatmaktan mutlu olurlar. Bombay, zeki bir kedi cinsi olduğu için bu kedilere ödül mamasıyla teşvik edici oyunlar öğretmek, hem fiziksel hem de zihinsel egzersiz yapmalarına yardımcı olacaktır. Eğitilmeye yatkın ve bazı davranışları köpeklere benzeyen Bombay kedilerinin sıkılmalarını engellemek ve mutlu olmalarını sağlamak için onlarla her gün belli bir süre ilgilenmek gerekir.
Bombay Kedisi Yaşam Süresi ve Sağlık Sorunları
Bombay kedilerinde Birman cinsinin genetiği bulunduğu için bu kediler genel olarak sağlıklıdır ve ortalama 15 yıl yaşayabildikleri bilinmektedir. Genetik bir sorunu olmayan Bombay kedilerinin yine de sinüslerinde ve diş etlerinde sorun olabileceği için bu bölgelere dikkat edilmesi gerekir.
Bombay kedileri, Birman cinsinden yetiştirildiği için genelde yuvarlak bir yüze sahiptir ve sinüslerinde sorunlar olabileceği gibi astım gibi solunum rahatsızlıkları yaşayabilir. Aynı zamanda burnundaki sorunlar nedeniyle alerjiye de daha yatkın olabilir. Bombay kedilerinin yüz yapısı, dişlerinin hizasını bozarak diş eti iltihabı gibi dişlerle ilgili sorunlara da neden olabilir.
Bombay kedileri özellikle yaşlandıkça yiyecekleri kısıtlanmazsa aşırı kilolu olabilir. Bu nedenle Bombay kedilerinin mama kaplarına sınırsız mama koymak yerine günde belli öğünler halinde beslemek, kedilerin ileride aşırı kilo sorunu yaşamalarını engelleyebilir.
İlginizi çekebilir:
- Bengal Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Balinese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Australian Mist Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- American Wirehair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- American Keuda Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Brazilian Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- British Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Burmese Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Burmilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- California Spangled Kedisi Özellikleri ve Bakımı
- Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı