Bölgesel çalışma ile fitness anlayışınızı değiştirin: Bir şampiyondan altın öneriler

Bugüne kadar çoğumuz farklı spor türlerini deneyimle fırsatı bulmuşuzdur. Bazılarımız için bu deneyim en değerli çalışma olarak nitelendirdiğimiz koşmaktır ya da son derece zevkli bir diğer spor dalı olarak yüzmektir. Bazılarımız tenis, voleybol gibi takım ile oynanan dallara zaman ayırmayı tercih edebilir. Tüm bu farklı spor dalları ile uğraşırken aslında ‘’hedef’’ vücudun genel olarak spor aktivitesi ile hareket kazanması ve metabolizmanın hızlandırılmasıdır.

Fakat tüm bu çalışmalar için harcanan saatler boyunca ‘’bölgesel’’ bir alan hedef alınır mı? Örneğin; karın kaslarını çalıştırmak veya sırtı güçlendirmek dediğimizde şu anda yaptığımız spor dalı bize ne kadar katkı sağlıyor? Kendi tecrübemden yola çıktığımda, bugüne kadar yogadan küreğe zumbadan koşuya kadar birçok farklı spor dalını denemiş bir spor tutkunu olarak bölgesel çalışmanın spor severlerin hayatında bambaşka bir dönem açtığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Bölgesel çalışma; özellikle vücudun hedef alanlarına, buradaki kas ve yağ kütlesine ve yağ kütlesini azaltırken yoğun şekilde kas kütlesini artırmaya yönelik çalışmalardan oluşur. Bu noktada bölgesel çalışmayı daha iyi anlamak için Türkiye’nin vücut geliştirme alanında yetiştirdiği en başarılı milli sporculardan Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu sevgili Emre Deniz Kutlu (instagram:emreedeniz) ‘dan altın niteliğinde öneriler aldık:

deniz-emre-kutlu-1280x720
Emre Deniz Kutlu

1. Spor programınıza göre en doğru beslenme programını uygulayın

Fitness çalışmalarınızda, yapacağınız spor programı kadar etkileyen ve yaptığınız çalışmaların sonuçlarını almanızı sağlayan en önemli etken doğru beslenmedir. Benim tecrübem özellikle proteinlerce zengin beslenme programlarını doğru şekilde ve öğünleri atlamadan uygulamaktan geçiyor.

2. Spor programınıza, kardiyo çalışmalarına ek olarak yağ yakma hedefini de mutlaka dahil edin

spor yapmak
Ağırlık ile yapılan antrenmanlarda da kardiyovasküler sistem ve metabolizma hızlanmaktadır

Genellikle spor antrenmanlarında kardiyo diye bilinen yürüyüş veya koşu gibi süreçlere odaklanılmaktadır. Fakat kendi çalışmalarımdan örnek almak gerekirse; ağırlık ile yapılan antrenmanlarda da kardiyovasküler sistem ve metabolizma hızlanmakta ve böylece bunu uygulayan kişi sadece kardiyo programı uygulayan başka bir sporcuya göre çok daha hızlı yağ yakabilmektedir.

3. Spor çalışmalarınız ile yağ yakmak istiyorsanız kaliteli yağ tüketin

Kendi çevremde de en yüksek oranda gözlemlediğim yanlış algılardan birtanesi özellikle spor çalışmalarında yağ yakma hedefini geciktiren/engelleyen ‘’vücuda yağ alımını sıfıra indirmek’’tir. Hızlanan metabolizmanızı desteklemek ve vücudun yağ yakma sürecine katkıda bulunmak istiyorsanız, spor antrenmanlarınıza paralel olarak beslenme programınıza kaliteli yağ tüketimini mutlaka eklemenizi tavsiye ederim. (balık yağı, hindistan cevizi yağı veya krill yağı gibi)

4. Gün içerisinde ve spor çalışmalarınız esnasında bol bol su tüketin

Bol su tüketmek böbreklerinizi daha verimli çalıştırırken, spor çalışmalarınız ve doğru beslenme programınıza ek olarak, vücuttaki ödem ve toksinlerin de atılmasına yardımcı olacaktır.

Siz de mevcut fitness çalışmalarınızı bölgesel çalışma ile desteklemek ve çok daha fit bir vücuda sahip olmak, bölgesel çalışmalar ve uygun beslenme programları ile daha yakından tanışmak istiyorsanız, tavsiyem bu alanda bir uzmandan yardım almanız. Şimdiden kolay gelsin.

Pınar Özeken (Ulus)
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini ... Devam