Boğazda hafif hafif yanma hissi, biraz rahatsızlık ve sonra şişkinlik ile başlayan ve bir salgın haline gelmiş bir hastalıkla karşı karşıyayız. Öksürük, boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, akıntı ve vücut ağrılarıyla birlikte görülen bu hastalık virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Öncelikle tabii ki bir doktor kontrolünden geçmeniz ve doktorunuzun uygun gördüğü ilaçları kullanmanız gerekiyor.
Günümüzde halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturan antibiyotik direnci tehlikesine karşın doktorlar artık çok gerekli görmedikçe reçetelere antibiyotik yazmıyorlar. Hastalık belirtilerini rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici tavsiyeler bu bakımdan önem kazanıyor. Doktorunuzun tavsiyelerinden sonra da beslenmenizi düzenleyerek hastalıktan en kısa sürede kurtulmanız için ben de birkaç tavsiye vereceğim. Bu tavsiyelerden bazıları ağrılarınızı gidermek, bazıları da vücudunuzun hastalığı yenmesi için güçlenmesini sağlayacak tavsiyeler olacak.
Nar suyu
Araştırmalar nar suyunun enfeksiyonu önleyebileceğini ve iltihaplanmayı azaltabileceğini göstermiştir. Antioksidan kapasitesi yüksek olan bu meyveyi yiyerek tüketebileceğiniz gibi suyunu sıkarak da tüketebilirsiniz.
Muz
Yumuşak ve sağlıklı bir meyve olan muz, boğaz ağrısına karşı zorlanmadan tüketebileceğiniz yumuşak bir meyvedir. Vitamin ve mineral kapasitesi ile de bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Tavuk çorbası
Araştırmacılar, tavuk çorbasının iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu, boğaz ağrısı semptomlarını azaltabileceğini ve solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olabileceğini gösterdiler. Böylece evlerde, genellikle hastalık zamanında daha çok yapılan bu çorbanın faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmış oldu.
Adaçayı
Bu bitki yüzyıllardır şifa amaçlı kullanılmıştır ve özellikle boğaz ağrıları için faydalı bir çaydır. Boğaz ağrısının yatıştırılmasına yardımcı olduğu gibi boğaz enfeksiyonlarının iyileşmesine de yardımcı olur.
Zerdeçal
Çayların içinde veya baharat olarak besinlerin içinde kullanılır. Bu baharatın iyileştirici, antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.
Bal
Araştırmalar, lezzetli ve rahatlatıcı olan bu doğal tatlının enfeksiyonla mücadelede ve yaraları iyileştirmede etkili olduğunu gösterdi.
Zencefil
Bu çok yönlü baharat, çay ve baharat dahil olmak üzere birçok biçimde kullanılabilir. Bulantıyı önlemenin ve diğer birçok rahatsızlığı gidermenin yanı sıra, yapılan çalışmalar ile zencefilin şişme ve ağrıyı azaltarak boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olabilecek antienflamatuar özelliklere sahip olduğu bulunmuştur.
Çay
Bitki çayları ve siyah çay, boğaz ağrısı olan kişileri rahatlatarak kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.
Yoğurt
Yoğurt hem yumuşak dokusuyla rahat bir tüketim sağlarken hem de probiyotik içeriği bakımından vücutta enfeksiyonla mücadeleyi kolaylaştırır. Protein ihtiyacının karşılanmasına da destek olarak vücuda dayanıklılık katar.
İyi pişmiş sebzeler
Havuç, lahana, patates gibi sebzeler yumuşayana kadar pişirilerek tüketildiğinde hem beslenme ihtiyacını karşılar, hem de boğazı zorlamaz.
Yumurta
Yumurta iyi bir protein kaynağıdır. Protein ile birlikte içindeki besin öğeleri ile enfeksiyona karşı bağışıklık sistemine destek olur.
Boğaz enfeksiyonu yaşarken nelerden kaçınmalısınız?
Yutma güçlüğü ve yemek esnasında acı hissedilmesi durumunda kaçınılması gereken çok sayıda yiyecek ve içecek vardır.
Gevrek, sert yiyecekler: Kraker, kuru ekmek, fındık veya çiğ sebze gibi çok keskin kenarları olan yiyecekler boğazı daha da rahatsız edebilir. Boğazdan geçerken sert kısımları iç dokuya zarar verebilir.
Tahriş edici baharatlar: Bazı baharatlar boğaz ağrısına yardım ederken, biberler, acı soslar ve rendelenmiş hindistan cevizi iltihabı daha da kötüleştirebilir.
Alkol: Boğaz enfeksiyonu sırasında alkol tüketilmemelidir.
Tütün: Tütün bir gıda değildir, ancak sigara tüketen insanların en azından boğaz enfeksiyonu geçirdiği esnada bırakması hastalığın seyri açısından büyük önem taşır.
Boğaz enfeksiyonu için evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri
Doktorunuzun tavsiyeleri dışında kendi kendinize uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri de var. Öncelikle en önemlisi mümkünse iyi bir şekilde dinlenmeniz. Onun dışında yapabileceklerinize gelince…
Bol bol su içmek: Su hayatımızda çok büyük önem taşıdığı gibi hastalığımızda da yine büyük önem taşır. Mikropları vücudumuzdan atabilmek için suya ihtiyacımız vardır. Aynı zamanda ateş yüksekliğinde yine ateşin düşürülmesi için vücudun susuz kalmaması gerekir. Sık sık su içmek boğazı da rahatlatarak ağrıyı hafifletir.
Gargara: Ilık su ve tuz karışımı ile gargara yapmak iltihaplanmayı azaltabilir. Bireyler, ılık suya kendileri için en uygun oranda tuz eklemelidir. Bu, genellikle bir su bardağına bir çay kaşığı tuz olarak önerilir. Günde birkaç kere bu şekilde gargara yapmak iyileşmenizi kolaylaştıracaktır.
Sıcaklığa dikkat etmek: Çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden-içeceklerden kaçınmak boğazın daha çok tahriş olmasını önler.
Boğaz pastilleri: Pastiller boğaz ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Alacağınız pastilin içeriğine dikkat etmeniz önemlidir.
Nem: Kuru hava boğaz ağrısının daha kötü hissedilmesine neden olabilir. Havayı nemli tutmak için ısıtıcıların üzerine su dolu bir kap koymak ortamı nemlendirmeye yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir: Bu kış üşümeyin: İçinizi sıcak tutacak 10 besin