Sosyopati, daha basit tanımıyla anti-sosyal kişilik bozukluğu… Peki, birlikte olduğunuz kişinin bir sosyopat olabileceği ihtimalini hiç düşündünüz mü? Sosyopatlık her ne kadar sevgi, pişmanlık, utanç ya da empati gibi sosyal duyguların eksikliğiyle tanımlanıyor olsa da bu kişilerin ikili ilişkilerinde gayet başarılı oldukları söylenebilir.
Karşı tarafın birlikte oldukları bireydeki kişilik bozukluğunu anlamaması oldukça sık rastlanan bir durum. Bunun sebebi ise sosyopatların manipülasyon ve kontrolü ele geçirme konusundaki başarıları. Çevrelerini etkileme konusunda uzmanlaşmış olan sosyopatlar, tüm söylemlerini ve davranışlarını inandırıcı kılabilecek kadar başarılı ve etkileyici insanlar. Dolayısıyla aslında kişilik bozukluğu olmayan bir insana kıyasla bir sosyopata aşık olmanız çok daha yüksek bir olasılık. Peki birlikte olduğunuz kişinin bir sosyopat olduğunu nasıl anlarsınız?
1. Karizmatik ve etkileyicidirler
Bir sosyopat için dış görünüm her şey demektir. Kendisi için olmasa da diğer insanları fiziksel görünümleriyle etkilemek isterler. Bu nedenle ‘ilk görüşte aşk’ dediğimiz deneyimi yaşamanız ve ilk iletişiminizde bir sosyopattan etkilenmeniz oldukça yüksek bir olasılık.
Bir sosyopat sizi elde etmek ve etkilemek için elinden gelen her şeyi yapar ve ilginizi hissettiği an sürekli olarak sizinle flörtleşip sizi etkisi altına almaya çalışır. Size devamlı olarak gerçekçi olmayacak kadar abartılı iltifatlar eder. Bulunduğunuz yere yataktan çıkıp, üzerinize her zaman giydiğiniz şeyleri geçirip gelmiş olsanız bile dünyada gördüğü en güzel insan olduğunuza dair ısrarcı tavırlarla gerçeklik algınızı sarsmaya çalışır. Her ne kadar gerçekçi olmayan şeyleri fark edebilecek durumda olsanız da, insan doğası gereği kendisini seven kişileri sevme eğiliminde olduğu için bu manipülatör tavırlara kendinizi kaptırıp bir sosyopata kolaylıkla aşık olabilirsiniz. Ancak unutmayın, bu kişiler sadece size değil çevresindeki herkese karşı aynı etkileyici stratejilerle yaklaşmaya çalışırlar. Özellikle sizi etkisi altına almak istediği için size yakın kişilere karşı da aynı tavırları sergileyecektir.
2. Konuşmaları yüzeysel fakat akıcıdır
Bir sosyopatla birlikteyseniz ilk dikkat etmeniz gereken şey çevresindeki insanlarla olan iletişiminde tutarlı olup olmadığını kontrol etmek. Sosyopatlar genellikle konuştukları insanların beklentilerine göre hareket ederler ve konuşmalarına bu doğrultuda yön verirler. Yani kısacası, farklı kişilerle aynı konu üstüne tartışırken bambaşka kişilikler ve bakış açıları sergileyebilirler. Bugün söylediği bir şeye yarın itiraz edebilirler. İlk bakışta adaptasyon yeteneklerinin ne kadar yüksek olduğunu ya da herkesle ne kadar iyi iletişim kurabildiğini düşünebilirsiniz. Ancak söylemleri daima yüzeyseldir ve karşısındaki kişiyi etkilemekten başka bir amaçları yoktur. Genelde sizin söylediğiniz şeyleri farklı cümlelerle size geri söyleme eğilimindedirler. Bunun tek sebebi aranızdaki güven ilişkisini sağlamlaştırmak ve size dinlendiğinizi ve anlaşıldığınızı hissettirmektir. Bu yüzden size tutamayacağı boş sözler verir ve uzun vadede ilişkinizde problemlere neden olur.
3. Geçmişleriyle ilgili konuşmaktan kaçınırlar
Uzun zamandır birlikte olduğunuz kişinin geçmişinden hiçbir arkadaşıyla tanışmadığınızı fark ettiyseniz, artık çok geç diyebiliriz. Sosyopat kişilikler genelde iş, ailevi nedenler vb. sebeplerle bulundukları yerden taşınmış olurlar. Geçmişlerinden gelen hiçbir şeyi hayatlarına taşımadıkları için çevrelerinde uzun süredir tanıdıkları çok insan yoktur. Genelde sizinle online platformlarda iletişim kurmaya çalışırlar. İlk etapta ailelerinden biriyle ya da uzun süreli bir yakın arkadaşıyla tanışmıyor olmak sizin için önemli olmasa da ileride bu durumu sorgulamaya başladığınızda size daima bahaneler uyduracaktır. İlişkinin başında çevresindeki insanları tanımanız imkansız olduğu için, sosyopat kişilikleri bu özelliklerinden tanımak biraz zaman alacaktır. Siz onu sosyal çevrenize sokmaya başladığınızda onun sosyal çevresini tanıma isteğiniz artacak ve bu kadar iyi iletişim kuran, karizmatik ve etkileyici birinin neden hiç arkadaşı olmadığını sorgulamaya başlayacaksınız. Ancak o geçmişiyle ilgili konuşmaktan daima kaçınacak ve bahaneler üretecektir.
4. Egoları yüksektir
Bütün sosyopatlar narsisttir ancak bu narsist olan herkesin sosyopat olacağı anlamına gelmez. Sosyopatlar, narsistlerden farklı olarak oldukça yüksek bir egoya sahiptir. Tanıştığınızda kendisini size iyi pazarlayabilmek için yaşamı boyunca elde ettiği tüm başarıları size abartılı şekilde anlatır ve kendi değerini bu şekilde yükseltmeye çalışır. Karşı cinste aradığı özellikleri tüm seçiciliğiyle size aktarır ve bu özellikler genelde sizin sahip olduğunuz fiziksel ve kişisel özelliklerdir. Söyledikleri şeyler değerlerini yükselttiği sürece yalan ya da gerçek olması umurlarında değildir. Kendinizi bir anda onun gibi mükemmel bir insanla tanıştığınız için ne kadar şanslı olduğunuzu düşünürken bulabilirsiniz.
5. Mağduru oynarlar
Ne kadar egoist oldukları düşünüldüğünde aslında neden sürekli mağdur olduklarını iddia ettikleri anlaşılabilir. Sürekli çocukluklarının ne kadar kötü ve zor geçtiğinden, eski sevgililerinin ona ne kadar acı çektirdiğinden, iş yerinde ne kadar haksızlığa uğradığından bahsederek kendisini mağdur konumunda gösterme eğilimindedir. Daima zorluklarla mücadele ederek başarı elde ettiğini, hayatının tüm sorumluluğunu zorluklara rağmen başarıyla yönettiğini vurgular. Yalan söylediğini anlayıp üstüne gitmeye çalıştığınızda bile siz fark etmeden odağı başka yöne çeker ve bir anda kendinizi onun için üzülürken bulabilirsiniz.
Sosyopatlar mağduru oynama konusunda çok başarılı olduğu için acıma ve vicdan duygunuzu kolaylıkla yönetebilirler. Duygularınızı kullanarak yalanlarının ortaya çıkmasını ve gerçeği sorgulamanızı engellerler çünkü yalan söylediklerinin fark edilmesini güçsüzlük olarak görürler. Sizin zayıflıklarınızı ve hassas olduğunuz noktaları öğrenmeye ve kullanmaya çalışırlar.
6. Tüm zamanını sizinle geçirmek ister
İlişkinin başlarında tüm zamanını sizinle geçirmek istemesi etkileyici gelebilir. Bir sosyopat sizi hedef olarak belirlediği an tüm hayatının merkezine sizi koyar ve tüm odağını size verir. Sizi sürekli telefonla arar, mesaj gönderir ve günün her saati sizi görmek ister. Ancak ilişki bu kadar hızlı ilerlerken ve iletişiminiz bu kadar güçlenmişken eski arkadaşları veya aile bireyleriyle tanışmıyor olmak bir süre sonra size tutarsız gelebilir. İlişkinizin gerçekliğini ve aranızdaki yakınlığı sorgulamaya başlayabilirsiniz. Ancak zaten sosyopatlar aşk, sevgi, bağlılık gibi duygusal paylaşımlar konusunda son derece zayıftırlar. Size yansıttığı şey yalnızca çevrede gördüğü birbirine gerçekten aşık çiftlerin arasındaki iletişimi iyi gözlemleyerek onların davranış kalıplarının aynısını kendi ilişkisine taşımaktır.
7. Gelecekle ilgili plan yapmazlar
Sosyopatlar bir işleri olsa bile uzun süre boyunca aynı iş yerinde çalışamazlar. Sürekli iş değiştirirler çünkü uzun süreli bir kariyer planları ya da hedefleri yoktur. Rutin olanı ya da kendilerine iş verilmesini sevmezler. İş yerinde daima diğer insanlarla sorun yaşarlar ve genelde işten ayrılma sebepleri kendileri değil birlikte çalıştıkları kişilerin rahatsızlığıdır. Daima yaptıkları işin çok daha iyisini hak ettiklerini söyleyerek bulundukları pozisyonu ya da sorumluluklarını beğenmeme eğilimindedirler. Herkes gibi uzun süreli planları yoktur. Yalan söyleyerek ve manipüle ederek anı kurtarma çabasındadırlar. İstediklerini elde etmek için çalışmaları gerektiğinin farkında değildirler. Sosyopatlar yalnızca birine yalan söylemek ve bu yolla kolay yoldan para kazanmak için zaman ve çaba sarf ederler. Asla gerçekleşmeyecek sözler verirler ve planlar yaparlar ancak gerçekleştirmek için hiç bir çabaları yoktur. Kolayca yalan söylemelerinin ardında da gelecekte ne olacağını ve nasıl getirileri olabileceğini düşünmemelerinden kaynaklanır.
Kaynaklar:
Dating Sociopath
Healthy Place
Thought Catalog
İlginizi çekebilir: Mindful seks: Bilinçli farkındalıkla zihni arındırıp cinsel hazzı doruklarda yaşamak