Birkaç işi ayna anda yapmak, yeni ismiyle “multitasking” iyi bir şey mi değil mi? Öğrenelim bakalım…
Biraz çevremize ve kendimize baktığımızda neler neler görüyoruz değil mi? Omzumuzla telefonu kulağa yapıştırırken yemek yapmalar, çocuğun ev ödevi kontrolü ile aynı anda dizi seyretmeler, araba kullanırken sevgiliye mesaj yazmalar…
Kötü haberi baştan vereyim: beynimiz “mutitasking” için uygun değildir!
Beynimiz birkaç işi aynı anda yapmak için uygun değildir, uygun yapıya sahip değildir. Biliyorum bunu şu an kabul etmek çok zor çünkü tüm gün yapıyoruz. Bu saydıklarımı ve birçoğunu da aynı anda yapıyoruz.
Evet beynimiz yapar, yapabilir ve yapıyor da çünkü mecbur kılıyoruz. Ama hep bir kandırmaca ile yapıyor. Nasıl biliyor musunuz? Odaklanması gereken o iki şey arasında gidip geliyor, bir ona odaklı, sonra hemen diğerine. Bunu hızlı da yapabildiği için aynı anda yapıyor gibiyiz. Aynı anda yapıyoruz zannediyoruz ama yavaş çekimde olanları izleyebilseniz göreceksiniz ki beyin çok hızlı bir değiş tokuş içinde, peş peşe… Ancak böyle yapabiliyor.
Peki, iyi bir şey mi? Hayır, kesinlikle değil.
Çünkü gereğinden fazla enerji kaybediyor, yoruluyor, ayrıca sürekli git-gel yaptığı için hata yapma riski çok çok yüksek ve beynimiz hata yapmayı sevmez. Hata yapınca hataya takılır ve daha fazla hataya sebep olur.
Yani bilinç düzeyimiz paralel çalışmaya müsait değil, hele üç şeyi aynı anda hiç değil!
Beynimiz hep önemli ve öncelikli olanı yapmak ister. Sırayla, aynı anda değil.
İki görev beynimiz için tartışma halindeyken ikisinin de kaybetme ihtimali yüksektir çünkü beynimiz mükemmeliyetçidir, titizdir. Ama iki işi aynı anda aynı titizlikte yapamaz. Hatta ikisini de titizlikle yapamaz… Araba kullanırken mesaj yazmanın kaza yapma ihtimali ile ilgili istatistikleri burada verip moral bozmak istemiyorum, sadece buradan hayatınızla ilgili önemli bilgiler almanızı ve hayatınıza transfer etmenizi istiyorum.
Şöyle düşünün; koridorda duruyorsunuz, aynı anda hem salondan televizyon sesi geliyor hem de mutfaktan radyo. Karman çorman bir şeyler duyarsınız değil mi?
Yine de dediğim gibi, iki iş aynı anda neyse ama ikiden fazlası gerçekten fazla. Yani hem yürür hem sohbet edebilirsiniz ama bir de yanınızdan geçen biri saati sorarsa donup kalırsınız. Günlük hayat akışınızda “multitasking” var ise, bir şeyleri atlama, unutma ve hata yapma ihtimaliniz çok yüksektir.
Bu arada beynimiz kendi içinde tabi ki çok iyi bir “multitasker”, ancak bunlar bir sürü bilinçli olmayan işler. Bilinç, odaklanma, konsantrasyon girince işin içine o zaman işte zorlaşıyor.
Umarım özellikle bu yazıyı okuduktan sonra bu öğrendiklerinizden bir ders çıkartırsınız ve yapılacak işlerinizi aynı anda yapmaya zorlamak yerine öncelik ve önemine göre sıralamayı denersiniz…
Kolay gelsin ve iyi gelsin!
NOT: Birçok insan bu öğrendiklerimizi kabul etmekte zorlanacaktır ama siz gönül rahatlıyla beni referans gösterebilirsiniz.
Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa bana www.ilknurustunucar.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.
İlginizi çekebilir: Multitasking sorunsalı: Çoklu medya kullanımının beyin fonksiyonları üzerindeki etkileri