Birkaç dakika içerisinde uygulayabileceğiniz hızlı ve etkili 6 Ayurveda pratiği

Sanskritçe’den türetilen ve ‘yaşam bilimi’ anlamına gelen Ayurveda’da hayattaki her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğuna dair temel bir inanç vardır; dolayısıyla sağlık ve zindelik, denge ve uyuma ulaşmayla ilişkilidir. Stresli olduğumuzda ya da dengemizin bozulduğunu hissettiğimizde hastalıklara yakalanma olasılığımız daha yüksektir. Binlerce yıllık köklü bir şifa geçmişine sahip Ayurveda ise bedenimiz, zihnimiz, ruhumuz ve etrafımızdaki dünya arasında denge sağlamak için yaşam tarzı müdahalelerine, bitkilerin gücüne, doğal tedavilere, egzersizlere, kısacası birçok iyi yaşam pratiğine odaklanır. Beslenmeden uykuya, stres yönetiminden nefes tekniklerine farklı Ayurveda uygulamaları, günlük rutinlerimizi iyileştirerek bütüncül sağlığımızı desteklemeye yardımcı olur. Bu yazımızda yer alan 6 Ayurveda pratiği ise en pratik şekilde gerçekleştirilebilecek uygulamalar arasında yer alır.

Nasya: Beyin sağlığı için

Süre: 1 dakika veya daha az sürede yapabilirsiniz.

Nasıl yapılır: Yere uzanın, başınızı geriye doğru eğin ve a başınızı bir yastığa dayayın. Her burun deliğine iki damla Anu tailam (sinüs rahatlaması için bir Ayurveda yağı) damlatın. İlk defa bu yağı kullanacaksınız kokusu ilk başta keskin gelebilir; ancak bir hafta içerisinde alışabilirsiniz.

Faydaları nelerdir: “Burun beyne açılan tek kapıdır.”-Charaka SamhitaAyurveda’nın en eski metinleri, burnun kan-beyin bariyerini aşan tek organ olduğuna işaret ediyordu; bugün ise birçok bilim insanı buna dikkat çekiyor. Bu uygulama burun deliklerinizi yağlamanın ötesinde alerjileri önlemenize, sinüslerinizi açmanıza ve balgamı temizlemenize yardımcı olur. Ayrıca, Nasya damlalarının burundan verildiğinde, beyin ve omurilik sıvılarının en sulusu olan beyin omurilik sıvısını beslediği ve bunun da Alzheimer ve belirli bunama türleri ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Öte yandan, bu uygulamanın dinlendirici bir uykuya, çene kayganlığınıza ve daha iyi görüşe yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Jihva Nirlekhana: Sindirimi uyarmak için

Süre: Birkaç saniyede yapabilirsiniz.

Nasıl yapılır: Eğilimli kenarlı bir dil kazıyıcı kullanın (dilerseniz bakır dil temizleyici tercih edebilirsiniz). Dilinizi dışarı çıkarın ve dil temizleyicisinin kavisli tarafıyla dilinizi nazikçe sıyırın. En iyi sonucu almak için dişlerinizi fırçaladıktan sonra yapmanızda fayda var. Ancak, ağzınızda yaralar varsa bu uygulamadan kaçının.

Faydaları nelerdir: Dil, sindirim sisteminin bir uzantısıdır ve bağırsaklardaki metabolik süreçlerle yakından ilgilidir. Dili sıyırarak temizlemek, sindirim sistemini uyarmaya ve yenilemeye yardımcı olur. Ayrıca, ağız temizliğini sağlayarak ağız hijyenini de destekler ve tat alma tomurcuklarını uyararak harekete geçirir.

Abhyanga masajı: Yaşlanmayı geciktirmek için

Süre: 6-7 dakika boyunca uygulayabilirsiniz.

Nasıl yapılır: Ilık susam yağı veya Ayurveda yağını alın. Başınızın üstünden başlayıp yüzünüze, göğsünüze, karnınıza ve uzuvlarınıza doğru hareket ederek vücudunuza masaj yapın. Masaj, eklemler üzerinde dairesel hareketler ve uzuvlar için uzun hareketler şeklinde olmalıdır. Herhangi bir hastalığınız veya iltihaplı bir cilt rahatsızlığınız varsa Abhyanga’dan kaçının. Daha fazlası için ‘Abhyanga Masajı nedir ve nasıl uygulanır?‘ yazımıza göz atabilirsiniz.

Faydaları nelerdir: Sanskritçe’de “yağ” kelimesi “aşk” kelimesiyle aynıdır; bu nedenle yağ ile yapılan bu Ayurvedik masaj türü cildinize sevginizi göstermenin ve onunla uyumlanmanın harika bir yoludur. Cildi nemlendirmesinin yanı sıra Abhyanga masajının sinir sistemini uyararak yaşlanmayı geciktirdiği; kemik iliği gibi derin dokuları beslediği, kasları sıkılaştırdığı bilinmektedir. Ayrıca, rahat bir uykuyu teşvik edebilir ve daha huzurlu hissetmenize destek olur.

Nadi Shodhana: Dengeyi sağlamak için

Süre: 4-6 dakika boyunca uygulayabilir, günde birkaç kez tekrar edebilirsiniz.

Nasıl yapılır: Pranayama, yoga felsefesinin temel taşlarından biri olan nefes tekniğidir ve Nadi Shodhana bu tekniklerden biridir. Alternatif burun deliği solunumu olarak da geçer, en verimli şekilde olması için yoga-asana uygulamasından sonra aç karnına yapılması önerilir. Sağ burun deliğinizi baş parmağınızla kapatın ve üç saniye nefes alın; nefes verirken yüzük parmağınızla sol burun deliğinizi kapatın ve 6 saniye nefes verin. Bu döngünün sayısını zaman geçtikçe artırabilirsiniz. 4 döngü ile başlayıp 8’e daha sonra 16’ya çıkarabilir; gün içinde farklı zamanlarda tekrar uygulayabilirsiniz.

Faydaları nelerdir: Bu özel nefes çalışması Yogik gelenekten gelir, birini bloke ederken diğer burun deliğinden alıp vermeyi içeren özel bir nefes alma tekniğidir. Yogik yazıtlara göre, iki burun deliği benzersiz süptil enerjiler taşır; sol burun deliği eril enerjileri (su), sağ burun deliği ise dişil enerjileri (ısı) taşır. Bu iki enerji dengesiz olduğunda, homeostaz bozulur ve fiziksel,zihinsel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Alternatif burun deliği solunumu, beynin her iki tarafını ve her iki enerjiyi de dengeleyerek huzur ve sakinlik getirir, kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.

Shad Pavli ve Vama Kuksi: Sindirimi desteklemek için

Görsel: heveya

Süre: Shad Pavli’yi 2-3 dakika veya hafif tempoda 100-120 adım atabileceğiniz sürede uygulayabilirsiniz. Hemen ardından 20 dakika boyunca Vama Kuksi pratiğine geçebilirsiniz.

Nasıl yapılır: Her yemekten sonra 100-120 adım atabileceğiniz bir yerde hafif tempoda yürüyerek bu pratiği gerçekleştirebilirsiniz. Ardından vaktiniz ve uygun yeriniz varsa Vama Kuksi’yi de uygulayabilirsiniz. Vama Kuksi de tıpkı Shad Pavli gibi yemekten sonra sindirimi desteklemek için önerilen bir Ayurveda pratiğidir. Tek yapmanız gereken 20 dakika boyunca başınız dirseğinize dayalı olacak şekilde sol tarafınıza doğru uzanmaktır. Böylece, yediklerinizin bağırsaklarınızdaki ilerleyişini destekleyebilirsiniz.

Faydaları nelerdir: Yiyeceklerin, bağırsaklarınızda hareket etmesini ve yerleşmesini sağlayan bu iki pratik, sindirimin desteklenmesine yardımcı olur. Yemeklerden sonra çok daha mutlu ve huzurlu mide-bağırsak hareketlerine kavuşabilir, kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Özellikle masa başı işlerinde Vama Kuksi her zaman mümkün olmasa da Shad Pavli için hemen hemen her yerde birkaç dakikanızı ayırabilirsiniz.

Bu pratik 6 Ayurvedik uygulamayı benimseyerek fiziksel ve zihin sağlığınızı destekleyebilir; ruh halinizi, uyku kalitenizi iyileştirebilir, kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz. Gün içinde yalnızca birkaç dakikanızı ayırarak hepsini uygulayabilir, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Dilerseniz Ayurveda pratikleri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazılarımızı da inceleyebilirsiniz:

Kısa sürede canlanmanıza ve yenilenmenize yardımcı olacak Ayurvedik ritüeller
Ayurvedik bitkiler ve baharatlar: Faydaları, kullanım alanları ve dikkat edilmesi gerekenler
Ayurveda ile günlük rutininizi ve sağlığınızı düzenleyin

Kaynak: mindbodygreen

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!