Birçoğumuzun dahil olduğu X jenerasyonu verimlilik hakkında ne düşünüyor?
X Jenerasyonu veya “millenial” çağı, günümüzde 20 ile 35 yaş arasında olan bir kitleyi kapsıyor. 1982-1997 yılları arasında doğmuş olan bu kitle, günümüzde iş gücü piyasasının en kalabalık grubunu oluşturuyor. Sadece ABD’de 20 ile 35 yaş arasında 80 milyon kişi yaşıyor.
X jenerasyonunun yoğunlaştığı bir kariyer platformu olan Levo ve Microsoft Office öncülüğünde bir araştırma yapıldı. 2017’de verimliliği artırma konulu bu araştırmanın sonuçları gerçekten ilginç sonuçlar ortaya koydu.
Dijital dünyanın ilk nesli olan X jenerasyonu, geçmiştekilere kıyasla teknolojiyle büyüdü ve sanal ilişkiler oluşturma konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Bu yüzden iş dünyası için hem zorlu bir mücadele hem de bir fırsat olma özelliği taşıyorlar. Şirketler X jenerasyonunun ilgisini çekmeye, onları istihdam etmeye çalışıyor.
Gelelim araştırmanın sonuçlarına… X jenerasyonuna mensup ve günümüzde 20-35 yaş arasındaki bu kitlenin yüzde 93’ü verimliliğin mutluluk için çok önemli/önemli olduğunu düşünüyor. Yüzde 62’si ise kendisini ortalama veya çok verimli olarak nitelendiriyor. Yani sayılardan da anlaşılacağı üzere verimliliğin önemli olduğunu düşünenlerle kendini verimli bulanlar arasında ciddi bir boşluk var. Ayrıca, 30 yaşından küçük olanlar, 30 yaşından büyük olanlara göre kendilerini daha az verimli hissediyor. Bu bulgu, genç insanların hedeflerine ulaşabilmeleri için onlara doğru araçların ve kaynakların sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Araştırmaya katılanlara, verimliliğe engel olan unsurlar da sorulmuş. Bir numarada yüzde 33’le dikkat dağıtıcı unsurlar geliyor. Sosyal medya bu alanda en çok suçlananlardan biri. Bunu yüzde 25’le zaman yönetimi takip ediyor. Öte yandan, katılımcıların yüzde 82’si alışkanlıkların ve günlük rutinlerin daha iyi oluşturulması sayesinde daha verimli olabileceklerini düşünüyor.
Araştırmadan çıkan bir başka önemli sonuç da katılımcıların yüzde 92’sinin yapılacaklar listelerinin işe yaradığını söylemesi. X jenerasyonu genellikle önemli işleri öğleden önce tamamlamaya çalışıyor. Yüzde 69’u sabah vakitlerinin günün en verimli saatleri olduğunu söylüyor. Yüzde 22’lik azınlık ise öğleden sonra veya akşamları daha verimli olduklarını söylüyor.
Peki bu sonuçlara bakarak tekrar hatırlayalım. Verimliliği artıracak ufak öneriler neler?
– Mail kutunuzu gereksiz kalabalıktan arındırın. Arkadaşlarınızla sohbet ettiğiniz mailleri veya tamamlanan işleri başka klasörlere koyun.
– Yapılacaklar listenizi yeniden gözden geçirin. Başardığınız işlerin üzerinden geçin ve öğrendiklerinizi pekiştirin.
– Bazı işler için özel bir zaman belirleyin. Mail sunucunuzun veya telefonunuzun hatırlatıcı özelliğinden faydalanın.
– Sabahları gününüzü planlayın. Ekip arkadaşlarınızla bir araya gelin, hedeflerinizi belirleyin.
– Dijital dünyadan biraz uzaklaşacak zamanlar ayırın kendinize. Gece uyurken telefonunuzu uzağa koyun.
– Sabahları uyanır uyanmaz ilk işiniz telefonunuzu kontrol etmek olmasın. Güne bedeninizi ve ruhunuzu besleyerek başlayın. Öncelikle meditasyon yapın, kahvaltı edin.
Kaynak:
Thrive Global