Bir var bir yoklar, geleneksel ebeveyn kavramının karşısındalar: Bumerang babalar
Yapılan yeni bir araştırma, ‘bumerang baba’ denilen kimi zaman ortaya çıkan kimi zaman da hiç olmayan babaların, babanın hiç olmamasından daha iyi olduğunu belirtiyor.
Hudson Üniversitesi’nden Aile Araştırmacısı Daphne Hernandez bu konuda şunları söylüyor: ‘Bumerang babaların varlığının ergenlik çağında depresyon riskini ortaya çıkarma ihtimali olsa da, babanın hiç olmaması depresyon riskini 2 katına çıkarıyor.’
Her ne kadar Daphne ve araştırmacı arkadaşları etkinin nasıl meydana geldiğini incelememiş olsalar da, her zaman evde olmayıp bazen ortaya çıkan babaların bile genç kızlarının stres seviyesini düşürdüğünü dile getiriyorlar.
Araştırma yazarlarından olan Hernandez the Journal of Marriage and Family adlı dergide şunları dile getiriyor: ‘Babaları; hep yanımızda olan, hiç olmayan ve bir var olup bir yok olan babalar olarak kategorize etme eğilimindeyiz; fakat bazen olan bazen de olmayan babalar kızlarının psikolojilerine ilginç bir şekilde katkı sağlıyor’.
Araştırmacılar 3366 anneden ve 1992 yılından önce doğan 3731 erkek ve kız çocuktan aldıkları bilgileri analiz ediyorlar. Bilgiler çocuğun ergenlik dönemi boyunca annenin ilişki geçmişini ve ilişki durumunu da kapsıyor.
Her bir çocuk için annesi ve biyolojik babası arasındaki ilişki 4 kategori altında sınıflandırılıyor: 18 yaşına gelene kadar çocukla yaşayan stabil baba, stabil olmayan ve namevcut baba, çocukla beraber yaşarken evi terk eden ya da hiç aile ile yaşamamış olan baba ve bumerang denilen bir süre başka bir yerde yaşadıktan sonra eve geri dönen babalar.
Bumerang baba nedir?
Bumerang babalar; uzun süre dışarıda seyahat etmeyen, evde de bir iki günden fazla kalmayan kişilere deniyor. Bu babalar bazen her günlerini çocuklarıyla geçirseler de, bunun sıklığı henüz araştırmacılar tarafından izlenebilmiş değil.
18-19 yaşlarında yaklaşık 4000 kız ve erkek çocuk üzerinde yapılan araştırmada, çocuklara depresyonun semptomlarını ve şiddetini deneyimleyip deneyimlemedikleri soruluyor. Çocuklardan depresyonun hiçbir semptomları yaşamamış olmalarıyla günlük olarak yaşamaları arasındaki bir skalada oylama yapmaları isteniyor.
Babalarının varlığı ve yokluğuyla depresyon arasında ilişki olduğunu yalnızca kızlar düşünüyorlar. Bumerang babaların kızları, sabit olmayan veya namevcut babaların kızlarına göre daha az depresyon semptomları gösteriyorlar. Bumerang babaya sahip kızların yalnızca %4.5’i depresyon semptomlarını deneyimlerken, buna karşılık babası bulunmayan kızlarda bu oran %4.69’a çıkıyor.
Her ne kadar bumerang babaların kızları depresyon konusunda başarılı olsalar da, tam zamanlı olarak evde bulunan babaların kızı olmak bu noktada kızlara bambaşka bir deneyim sunuyor.
Birçok araştırma gösteriyor ki, babanın evde düzenli olarak bulunmasının birçok psikoloji faydası bulunuyor. Bu faydalar arasında, kızlarının seksüel olarak gelişigüzel insanlarla birlikte olmasını engelleme, madde bağımlılığı ve suç işleme gibi davranışsal problemlerden kızlarını korumak geliyor.
İlgili yazı: Ev işlerine yardım eden babaların kızları daha hırslı oluyor
Her ne kadar bumerang babalar, geleneksel olmayan bir ebeveyn yöntemi olsa da, bu tarz kişilerin eve geri dönüp çocuklarıyla yeniden bir arada yaşama gibi bir seçenekleri bulunuyor. Hernandez bu konuda umutlu olduğunu dile getiriyor: ‘Sonunda, bumerang babalar da kendilerini çocuklarına adayacaklar.’
Araştırmacılar bumerang babaların bazen evde bulunmalarının, kızlarını depresyondan nasıl koruduğunu kesin olarak bilmiyorlar. Bu noktada baba ve kız arasında bir bağ oluşup, bu bağın mental hastalıklara karşı tampon oluşturabileceği düşünülüyor.
Kaynak:
Psychologytoday.com