Bir topluluğa dahil olmak neden önemlidir? Kendi topluluğunuzu nasıl bulursunuz?

İnsanlar olarak hepimiz sosyal varlıklarız ve hayatta kalabilmek için kişilerarası temasa ihtiyaç duyarız. Aile üyelerimizden yakın dostlarımıza, iş arkadaşlarımızdan komşularımıza kadar sosyal çevremizin hemen hemen her katmanında bir şekilde başkalarından destek alır, onlarla iletişim kurar, mutluluğumuzu, üzüntümüzü paylaşırız. Şüphesiz ki arkadaşlıklarımıza önem verir; en yakın dostumuzla her şeyimizi paylaşır, onu dinler, derdimizi ona açarız. Ama bu yeterli olur mu? Araştırmalara göre daha fazlasına ihtiyacımız var: Topluluklara.

Bir topluluğun parçası olmak, hayatımızda ihtiyaç duyduğumuz çeşitliliği sağlamanın yanı sıra kendimizi keşfetmemizi, bizimle aynı değerlere sahip insanları bulmamızı ve yaşamımızdaki anlam arayışını ele almamızı sağlar. Araştırmaların da gösterdiği gibi çeşitli ihtiyaçlarımız için farklı insanlara sahip olmak bizi yaşamımızın her alanında besler, başarıya ulaşmamıza yardımcı olur. Topluluklar, insan olmanın merkezinde yer alır; çünkü bağlantı kurmamızı, sosyalleşmemizi, paylaşımlarda bulunmamızı, kendimizi ve çevremizi daha iyi anlamamızı sağlar.

Topluluklar, yaşamı iyileştirmeyi, daha anlamlı hale getirmeyi, insanlar arasındaki bağları güçlendirmeyi ve ortak bir amaç uğruna bir araya gelmeyi mümkün kılar. Eski arkadaşlıkların, mevcut dostlukların yeri başka olsa da sosyal yönümüzü desteklemek, hem duygusal hem psikolojik ihtiyaçlarımıza cevap bulmak için daha fazlasına ihtiyacımız var: Kendi topluluklarımıza. Topluluk ya da komünite, en öz tanımıyla ortak amaçları, değerleri, ilgi alanları olan bir grup insanın oluşturduğu birliktir. Bu insanların hayatlarını zenginleştiren gerçek bir topluluk oluşturması için ortak değerlerinin ve ilgilerinin yanı sıra ortak bir güven, bağ ve birbirlerini önemseme duygusunu da hissetmeleri gerekir. Bir topluluğun parçası olmak, yaşamdan tatmin edici bir şekilde zevk almanın temel bileşenlerinden biridir. Araştırmalara göre, bir topluluğun içerisinde yer alan bireyler, güçlü sosyal bağları olmayan kişilerden daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlığa sahiptir. Üstelik, topluluklar, içerisinde yer alan bireylerin hayatın zorlu anlarını daha sağlıklı bir şekilde atlatmalarına da yardımcı olur.

Klinik ve toplum psikoloğu David McMillan’a göre, bir topluluk dört temel kriterle tanımlanır: Üyelik, etki, entegrasyon ve ihtiyaçların karşılanması ve paylaşılan duygusal bağ. Bu tanımları McMillan şöyle açıklar: “Bir topluluğun parçası olmak için bir aidiyet duygusu, grup için bir fark yarattığınızı ve grubun sizin için bir fark yarattığını, ihtiyaçlarınızın karşılandığını, diğer üyelerle benzer deneyimler yaşadığınızı ve ortak bir zamanı, mekanı, duyguyu paylaştığınızı hissetmelisiniz.” Ayrıca, “Bir topluluk, çiftlerden veya küçük arkadaş gruplarından oluşabilir ve bu bağlantıların gelişmesine yardımcı olur. Ama topluluk üyelerinin mutlaka arkadaş olması gerekmez.” der. Yani, topluluğunuzda yer alan herkesle yakın arkadaş olmasanız da ortak değerler üzerinde bağlantı kurabilir, paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Farklı topluluklarda farklı ihtiyaçlarınıza cevap bulabilirsiniz. Örneğin, yoga sınıfında kendinizi dinlerken seramik kursunda yaratıcı yönünüzü keşfedebilirsiniz. Kendinizi beslediğiniz gibi siz de bulunduğunuz bu topluluklara katkı sağlar, birlik olmanın keyfini sürebilirsiniz. Bir topluluğun içerisine dahil olmak, orada kök salmak, büyümek zor değildir, sadece çaba gerektirir. Toplulukların yaşam için ne denli önemli olduğunu keşfedip bir topluluktaki yerinizi nasıl belirleyeceğinizi öğrendiğinizde tüm parçaları birleştirebilirsiniz.

Topluluklar neden önemlidir?

Bir topluluğun parçası olmak, yalnızca daha keyifli zaman geçirmekten veya ortak değer ve ilgi alanlarına sahip insanlarla bir arada olmaktan çok daha fazlasına hizmet eder. Dünya üzerinde en uzun yaşayan insanların bulunduğu Blue Zone olarak adlandırılan bölgeyi odağına alan araştırmalar, uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşamın sırlarından birinin güçlü sosyal ilişkiler olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle ortak manevi inanışlara sahip insanların bir araya gelerek oluşturdukları toplulukların kronik hastalıklardan, psikolojik rahatsızlıklardan uzak olduklarına vurgu yapılıyor. Yani, başkalarıyla güçlü bağlar kurmak, bir gruba ait olmak yalnızca iyi hissettirmekle kalmıyor; fiziksel ve zihinsel sağlığı da destekliyor. Dahası, topluluklar farklı ihtiyaçlarımıza cevap vermekten yaşamı daha anlamlı kılmaya birçok farklı alana da katkı sağlıyor. İşte toplulukların neden önemli olduğuna dair bakış açınızı zenginleştirecek faydalar:

1. Yaşamın farklı alanlarını besler

Hayatımızın her anında, her alanında aynı ‘ben’ olarak kalmadığımız bir gerçek. Dolayısıyla ihtiyaçlarımız da değişken. Bazen sadece kafa dinlemek bazense kafa dağıtmak isteyebiliyoruz. Ancak, herkesle her şeyin yapılmadığı da aşikar. Şöyle düşünün süper neşeli, aktif, her daim kutlama yapmaya yakın bir arkadaşınızla sessiz sakin bir şiir dinletisine gitmek iyi bir fikir olmayabilir ama onunla ev partisine katılmak harika bir alternatiftir. Topluluklar da değişen istek, arzu ve ihtiyaçlarımıza ayak uydurabilir; yani farklı toplulukların içerisindeki farklı insanlar hayatımızın farklı alanlarında bizi besleyebilir.

2. Doğal bir ‘yer duygusu’ yaratır

Hepimiz için hayatta bir şeyleri anlamaya çalışmak kadar anlaşılmak da önemli. Bu nedenle anlaşıldığımızı hissettiğimiz yerlere doğal olarak daha fazla çekiliriz. Orayı benimser; büyümek, gelişmek, kendimizi beslemek ve en önemlisi daha iyi hissetmek için oraya gideriz. Ve gittiğimizde de katkı sağlamak, bir şeyler yapmak, faydalı olmak, bizim gibi olan, yakın hissettiklerimizle birlik olmak isteriz.

3. Paylaşımları artırır

Toplulukların özünde yer alan paylaşımlar, yenilikleri ve büyümeyi teşvik eder. Var olan fikirler yeni fikirleri doğurur, yetersiz çözümlerin yerini daha etkili çözümler alır, ilerlemek için sürekli fırsatlar açığa çıkar. Bireysel gelişmelerin yanı sıra topluluklar daha büyük bir büyüme için hizmet eder ve toplumu daha geniş bir kitle ile birlikte ileriye taşır.

4. Destek verme ve alma dengesini kurar

Bir topluluğun parçası olmak, toplulukta yer alan diğer kişilere destek vermeyi içerir. Başkalarına yardımcı olmak, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Yaşadığımız yoğun dünyada çok fazla stres varken hem kendi iyi oluşumuzu hem de başkalarının iyi oluşunu desteklemek için içinde bulunduğumuz topluluklar etkin rol oynar.

5. Güvende olma hissi verir

Güvenlik duygusu, bir topluluğa ait olmanın en büyük faydalarından biridir. İnsanın sağlıklı, üretken ve mutlu bir yaşam sürmesi için ilk önce kendini güvende hissetmesi gerekir. Bir toplumun, şehrin, ülkenin gelişmesi için içerisinde bulunan tüm insanların kendilerini güvende hissetmesi çok önemlidir. Topluluklar, içerisindeki bireylere gerçekten güvende olduklarının hissini verir.

6. Aidiyet duygusunu pekiştirir

Bir topluluğa katılmaktan, onun aktif bir parçası olmaktan kaynaklanan aidiyet duygusu, başka hiçbir yolla karşılanamayacak bir insani ihtiyaca cevap verir. Bir yere ait olmanın verdiği aidiyet hissi, aynı zamanda paylaşma, şefkat, sevgi, saygı, hoşgörü, iş birliği gibi olumlu duyguları da artırır. İnsan olmanın doğasına dokunan ve toplumların yozlaşmasını, kopmasını önleyen, bireyselliğin yanı sıra ortak değerleri de besleyen ve birlik olmanın gücünü keşfettiren aidiyet, bir gruba ait oldukça gelişmeye devam eder.

7. İlham verir

Hayatta hemen hemen her şey için ilhama ihtiyacımız var. Değişmek için, gelişmek için, yola devam etmek, ilerlemek için… Ve modern dünyada ilham kaynaklarını bulmak zor olabiliyor. Ama benzer değerlere sahip, ortak amaçlar etrafında toplanmış insanlar, parçası oldukları topluluklar sayesinde tutkulu oldukları bir konuya sahip çıktıklarında ihtiyaç duydukları ilhamı yakalayabilir. Aynı dilden konuşmak, keyifli ve zevk veren paylaşımlarda bulunmak, güvenli ve sıcak bir ortamın üyesi olmak ilhamın gelmesini sağlayabilir.

8. Motivasyonu artırır

Nasıl ki kendimizi rahat hissetmediğimiz, aynı dili konuşmadığımızı, kafamızın uyuşmadığını düşündüğümüz ortamlarda modumuz düşüyorsa tam tersine anlaşıldığımız, güvende olduğumuz, aynı pencereden hayat baktığımız insanlarla bir araya geldiğimizde de modumuz bir o kadar yükselir. Toplulukların, bireylerin motivasyonunu artırarak ihtiyaç duydukları yaşama sevincini bulmalarına destek olabilir. Üstelik, birlik olmanın verdiği haz, ödül görevini üstlenerek daha iyi bir ilerleme için motive edebilir.

9. Anlam arayışına cevap verir

Topluluklar bize daha fazla insanla bağlantı kurma şansı vererek değerlerimizi, keyif aldığımız şeyleri, kısaca yaşamı daha anlamlı kılacak birçok durum ve olayı barındırır. Dahası kendimizi çok daha canlı hissetmemizi sağlar. Anlam arayışları içerisinde kaybolduğumuz modern çağda bize kendimizi bulma fırsatı tanıyan topluluklar sayesinde daha derin, anlamlı, iyi hissettiren bağlar kurabilir, kendimizi daha büyük bir şeyin parçası olarak görebiliriz.

Kendi topluluğunuzu nasıl bulursunuz?

Siz de topluluğunuzu bulmak, yaşamınıza daha fazla anlam katacak bir şeylerin parçası olmak istiyorsanız bunun ilham verici yollarını keşfedebilir ve kolayca uyum sağlayabilirsiniz.

1. Değerlerinize ve ilgi alanlarınıza odaklanın

Bir araya gelebileceğiniz bir grup bulmanın en kolay yollarından biri, saatlerinizi orada harcamaktan çekinmeyeceğiniz yeri saptamaktır. İlgi alanlarınız ve değerleriniz doğrultusunda size heyecan veren, iyi hissettiren alanları keşfe çıkabilirsiniz. Örneğin, dans etmeyi seviyorsanız şehrinizdeki farklı dans kulüplerini araştırmaya başlayabilir ya da yoga ile ilgileniyorsanız hemen bir yoga stüdyosuna kaydolup çevrenizi yoga partnerleriyle çevirebilirsiniz. Öte yandan, birlikte üretmenin güzelliğini keşfetmek ve ürettikçe dahil olduğunuz topluluklar aranızdaki bağı daha da güçlendirmek için sanata, el becerilere yatkın olan yönünüzü de bulmayı deneyebilirsiniz. Seramik kursu, çömlek yapımı, mozaik sanatları gibi birlikte bir şeyler üretebileceğiniz gruplara da dahil olabilirsiniz. Böylece hem birlik olmanın hem de iş birliği içerisinde bir şeyler yapmanın keyfini sürebilirsiniz. Değerlerinizin farkında olarak hayatta savunduğunuz, desteklediğiniz görüşleri misyon edinmiş topluluklara da katılabilirsiniz. Dini, manevi, siyasi ya da hayır kurumları genellikle değerlerinizle örtüşen bir gruba dahil olmak için en ideal yerlerdir. Benzer görüşler savunarak ortak değerlere sahip olduğunuz kişilerde uyumlu bir topluluğun parçası olabilir, size anlamlı gelen çalışmalarda görev alabilirsiniz.

2. Kendiniz olun

Topluluğunuzu bulmaya çalışırken hatırlamanız gereken en önemli şeylerden biri kendiniz olmaktır; başkalarının olmasını istediğinizi düşündüğünüz kişi değil. Ancak bu şekilde sizi olduğunuz gibi kabul eden, ‘gerçek’ bir grubun parçası olabilirsiniz. Örneğin, sakinlikten dinginlikten keyif alıyor, bedeninizi-zihninizi dinlendirecek aktiviteleri paylaşabileceğiniz bir toplulukta olmak isterken ekstrem sporlar yapan bir grubun içerisinde keyif alıyormuş gibi davranmak sizi fazlasıyla yorabilir ve daha da kötüsü gerçekten mutlu olmanızı engelleyebilir. O yüzden kendiniz olun ve gerçekten size uyan bir grubun parçası olmak için zamanınızı, enerjinizi harcayın.

3. Çekingen bir yapınız varsa bir arkadaşınızı yanınıza alın

Farklı topluluklara dahil olmak istiyorsunuz ve ilgi alanlarınıza, değerlerinize uyan gruplar buldunuz ama çekingen bir yapınız var veya sosyal kaygı yaşıyorsunuz… Merak etmeyin, bu durum istediğiniz topluluğun bir parçası olmanızı engellemek zorunda değil. Kendinizi yanında rahat hissettiğiniz, güvendiğiniz bir arkadaşınızla konuşun ve ilk birkaç yüz yüze görüşmenize sizinle gelip gelemeyeceğini sorun. Güvendiğiniz birinin varlığı, başkalarıyla etkileşime girerken yalnızca kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda kendinizi rahatsız veya güvensiz hissetmeniz durumunda destek tampon görevi görecektir.

4. Konfor alanınızdan çıkın

Alışık olduğunuz, tanıdığınız, bildiğiniz ortamlar doğal olarak size kendinizi daha rahat, daha güvenli hissettiriyor olabilir. Ancak, o konfor alanında kalmaya devam ettikçe birçok yeniliği, fırsatı ve gelişimi kaçırabilirsiniz. Alanınızı, sınırlarınızı genişletin ve konfor alanınızın dışında kalan yerlerde keşfedilmeyi bekleyen birçok şey olduğunu fark edin. Sürekli aynı yerde kalarak, aynı insanlarla konuşarak, aynı şeyleri yaparak değişimin size gelmesini bekleyemezsiniz. Dışarıda tanıdığınızda seveceğiniz başka insanlar da var ve hayat yalnızca konfor alanınızdaki sınırlı imkanlardan, işlerden, kişilerden ibaret değil. Yeni bir topluluğu dahil olmak için ilk yapmanız gereken mevcut alanınızı esnetmeye gönüllü olmanızdır.

5. Evet demeye başlayın

Evet, evet demeye başlayın. Bu madde biraz garip gelebilir, ancak konfor alanınızdan çıkmak için ihtiyacınız olan o kuvveti bir ‘evet’ sağlayabilir. İş arkadaşlarınız, dostlarınız, komşularınız ya da bir ortamda tanıştığınız yeni insanlar sizi etkinliklere, davetlere, kutlamalara ya da herhangi bir yere çağırdığında gitmemek için bahaneler üretip ‘hayır, teşekkürler’ diyerek geçiştirmeyin. Risk alın, evet deyin ve yeni bir şeyler deneyin. Göreceksiniz ki hayatınıza kattığınız her farklı ortam size bir şekilde hizmet edecek; gelişmenize, öğrenmenize, sevdiklerinizi ya da sevmediklerinizi bulmanıza, ilgi alanlarınızı, farklı değerleri keşfetmenize ve en önemlisi yeni insanlar tanıyarak iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak. İş arkadaşlarınız iş çıkışında gidecekleri bir kitap kulübüne mi çağırdılar, evet deyin. En yakın arkadaşınız denemeniz için bir drama sınıfı mı önerdi, evet deyin ve gidin. Farklı ortamlara girin ve kendinizi çok iyi hissedeceğiniz ve bugüne kadar keşfetmediğiniz o topluluğun bir parçası olun. Kendinizi ortaya koymaktan ve yeni şeyler denemekten asla korkmayın. Evet demek için ilhama ihtiyacınız olursa bizim önerimiz usta oyunca Jim Carrey’in Yes Man filmi 😊.

6. Kendinizi tüketmemeye özen gösterin

Bir topluluğun parçası olmak için düzinelerce kulüp veya gruba katılmanız, mahalledeki her komşunuza kendinizi tanıtmanız, civardaki tüm dernekleri bulmanız, bulduğunuzda da bütün zaman ve enerjinizi harcamanız gerekmez. Gerçekten sizi tamamlayacak ve içerisinde olmaktan keyif alacağınız bir topluluğun parçası olmak için kararınızı verdikten sonra buluşmalara ne kadar zaman ve enerji ayırabileceğinizi mutlaka gözden geçirin. Örneğin, katıldığınız bir derneğin başkanı olmak çok büyük sorumluluk getirir; sizin böylesi büyük bir sorumluluk için ayırabilecek zaman ve enerjiniz yoksa kendinizi tüketmemek için üye olarak kalmanızda fayda var.

7. Paylaşımlarda bulunun

Topluluklar, farklı görüşlere ve yaşam deneyimlerine sahip, öte yandan da ortak ilgi alanları veya değerleri paylaşan birçok insandan oluştuğu için, aktif bir üye olmak, gruptaki diğer kişilerle düzenli olarak etkileşimde bulunmayı gerektirir. Bir kenarda oturup geleni gideni izlemek ya da diğer insanlarla düzenli iletişim kurmamak, toplulukların doğasına aykırıdır. Bir topluluğa katılmak hemen herkesle arkadaş olacağınız anlamına gelmez ancak zamanla ve çabayla sağlıklı bağlantılar kurmanıza olanak tanır. Kendinizi topluluğunuza entegre etmek için enerjinizi paylaşmayı, aktif kalmayı ve sohbetlere katılmayı deneyin.

8. Sürekliliği sağlayın

Grubun gerçek bir parçası olmak, topluluğunuzla aranızdaki bağı güçlendirmek ve bir yere ait olma hissinin etkilerini görmek için sürekliliğin önemini unutmayın. Topluluğunuzla düzenli olarak bir araya gelin, toplantılarına, etkinliklerine katılın, önemli tarihlerini mutlaka takviminize ekleyin. Halihazırda mevcut rutinlerinizde topluluğunuza da yer ayırın. Zamanınızı, enerjinizi düzenli olarak aktarmak için günlük planlarınızı buna uygun şekilde yapın.

Son olarak, bir grubun parçası olmayı çok istediğiniz halde size uyan, uyum sağlayabileceğiniz bir topluluk bulamadıysanız kendi topluluğunuzu kendiniz oluşturabilirsiniz. Vegan beslenmek, spor yapmak veya puzzledan keyif alan bir yapınız mı var? Takı yaparken rock müzik dinlemek mi istiyorsunuz? Emin olun sizinle ortak zevklere sahip, aynı değerler ve ilgi alanları çevresinde buluşabileceğiniz başkaları da var. Size uyan bir topluluk bulamazsanız kendi topluluğunuzu kendiniz yaratabilirsiniz. Dijital dünyada her şeye, herkese ulaşmanın çok kolay olduğunu unutmayın!

İlginizi çekebilir: İnsan neden ilişki kurma ihtiyacı duyar: İlişkilerin ‘neden’i, ‘nasıl’ı ve Bağlanma Teorisi

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!