Merhaba ben Işıl. Felsefe Öğretmeniyim. Bu yazım Hindistan yolculuğum için bir destek çağrısı. Hemen anlatmaya başlayayım:
Çocukluk döneminden sonra masalları ardımda bıraktım sanıyordum. Beş yıl önce tekrar hayatıma girdiler. İstanbul’daki katıldığım bir masal gecesinden esinlendim ve masalları sınıfıma taşıdım. Felsefe dersinde zaten bolca hikaye var ama genellikle dersin konusu başroldedir, hikayeler yardımcı unsurdur. Bu sefer dersi bir hikaye üzerinden kurgulamaya başladım, başrolü hikayeye verdim. Hikayeler ön planda olunca dersin işlenişi değişiyor ve öğrenciler birtakım kavramları ezberlemeye çalışmıyorlardı. Bu durum okul idaresinin de dikkatini çekti. Bir müddet sonra dersine girmediğim dokuzuncu ve onuncu sınıflarla da okulda etkinlik saatlerinde masal ve hikaye etkinlikleri yapmaya başladım. Bu benim için oldukça mutluluk vericiydi.
Geçtiğimiz sene, kalbimin çağrısını dinledim ve ücra denebilecek bir köy okulunda öğretmenlik yapmaya gittim. Bu sefer çalıştığım yaş grubu okul öncesi idi. Bu okulda önce dışarıdan gelen desteklerle bir kütüphane kurduk, önce kitap okuma etkinliği ile başladık sonra masal ve drama çalışmaları yaptık. Köy çocukları, teknolojiye fazla maruz kalmadıkları için daha yaratıcıydı. Köyde doğanın içindeydik ve malzemelerimiz toprak, tespih ağacının dökülen taneleri, yapraklardı. Çocuklar zaten doğal bir hikaye anlatıcısıydı. Bana dedesi ile traktöre nasıl bindiğinden, zeytin ağacından zeytinleri nasıl toplayacağını anlatan öğrencilerim vardı. Ayrıca misafir masalcı olarak haftada bir gün ilkokullara masal anlatmaya gidiyordum.
Peki neden masal anlatıyorum?
Masallar ve hikayeler bizi birbirimize bağlıyor. Hikayeler iletişim kurmanın en güçlü yollarından biri. Eski zamanlarda kültürden kültüre değişerek dolaşan, ateş başında anlatılan hikayeleri sınıflara getirdim. Deneyimlerimden görüyorum ki, düzenli hikaye çemberleri yaptığım sınıflarda öğrencilerin kendilerini ifade etme yetenekleri canlanıyor, dinleme becerileri gelişiyor, bir arada olduğumuz için biz bilinci güçleniyor. Ayrıca öğrencilerin kelime dağarcıkları ve imgeleme güçleri gelişiyor. Ayrıca bu kadim zamanlardan gelen bu hikayeleri günümüze taşımakta araç olduğum için motivasyonum daha da artıyor.
Hindistan yolculuğu nedir?
İki sene önce İstanbul’da “Anlatan Öğretmen” programına katıldım. Öğretmenler için tasarlanmış ve teorik ve pratik olarak pek çok yönden kapsayıcı bir programdı. Diyaframın nasıl kullanılacağından hangi yaşa hangi masalın anlatılacağına, sınıf müfredatı ile masalları nasıl birleştireceğimizden masalların sembollerine kadar bir çok konuda eğitim aldık. Bu eğitimde öğrendiklerimi gerek lise grubu ile gerek okul öncesi grubu ile uygulama imkanım oldu.
Bu sömestr de Hindistan’da Türkiye’de aldığımız eğitimin üzerine bir derinleşme programı gerçekleşecek. On beş gün sürecek bu programda hem Hint Kültürünü deneyimleyeceğiz, hem de Hint anlatı teknikleriyle tanışacağız. Benim için yeni olan bir kültürde yeni yaklaşımlar, yeni yaşantılar görmenin anlatıcılık yönümü güçlendireceğini düşünüyorum. Döndüğümde daha fazla grupla bu bilgileri paylaşmak, çocuklarla ve yetişkinlerle daha çok hikaye anlatıcılığı çalışması yapmak istiyorum. Bu yolculuğumda bana destek olursanız çok sevinirim.
Peki nasıl destek olabilirsiniz?
Hindistan yolculuğu masraflarım uçak biletleri hariç yaklaşık olarak 8.500 TL. Bunun yarısını ben karşılayabiliyorum, geri kalan yarısı için de kendimi toplu fonlamaya açtım. Blogumda yazdığım yazı burada: Hindistan Yolcusu Kalmasın
Hindistan’dan döndüğümde yetişkinler için çeşitli masal geceleri ve atölyeler düzenleyeceğim. Bu atölyelere bilet alarak bana katkı sağlayabilirsiniz. Yolculuğum Ocak ayının sonunda. Bu yüzden eğer ben gitmeden önce alırsanız, bana çok büyük destek olacak.
Sunacağım atölyeler şöyle:
- Hindistan Yolculuk Sunumu: 25 TL
- Yetişkinlere Masal Gecesi: 30 TL
- Hikaye Anlatıcılığı, Hikaye Anlatım Teknikleri Üzerine Atölye: 100 TL
Bu çalışmalardan birine katılmak isterseniz:
Işıl Kayagül / Yapı ve Kredi Bankası IBAN : TR91 0006 7010 0000 0052 6395 84
Ayrıca sürece dair soru ve yorumlarınızı isilkayagul@hotmail.com adresine yazabilirsiniz.
Okuyan ve ilgilenen herkese çok teşekkür ederim.
Uplifers’ta masallar hakkında yazdığım önceki yazım: Masallara inanır mısınız?