Bill Viola’nın Sal isimli video yerleştirmesi OMM’da devam eden “Yas ve Haz” Sergisi’nde
Ruhunuzu sanatla beslemeye ve unutulmaz bir sergide benzersiz eserlerle tanışmaya ne dersiniz? Eskişehir’de bulunan OMM – Odunpazarı Modern Müze’de geçtiğimiz Eylül ayında izleyiciyle buluşan, yerli ve yabancı 38 sanatçıyı bir araya getiren karma sergi “Yas ve Haz”, seçkisine eklediği yeni bir video yerleştirmesiyle devam ediyor.
OMM’un “Yas ve Haz” sergisi, insan olmaya dair mutluluk, beğeni, üzüntü, öfke, korku, şaşkınlık, iğrenme, küçümseme ve utanç gibi duygularla birlikte aynı bedende yas ve haz gibi çelişkili halleri de eşzamanlı olarak mümkün kılan tüm mekanizmaları odağına alıyor. Seçkide, resimden fotoğrafa, heykelden video ve yerleştirmeye kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserler yer alıyor. İnsanın çağdaş bedeninin sınırlarını ve inceliklerini, geçmişten günümüze ait olduğu karmaşık ilişkilerdeki rolünü ve etik – sosyal parametrelerini ele alan sergi, toplumun değişen değer ve normlarına beden üzerinden ayna tutuyor.
“Yas ve Haz” sergisinde Ali İbrahim Öcal, Alpin Arda Bağcık, Annemarie Busschers, Asger Carlsen, Ayça Telgeren, Begüm Yamanlar, Bill Viola, Bruce Nauman, CANAN, Catherine Opie, Cindy Sherman, Elif Uras, Erdoğan Zümrütoğlu, Erwin Wurm, filip custic, Francesco Albano, Hicham Benohoud, Iiu Susiraja, Ata Doğruel, İnci Eviner, John Coplans, Julian Opie, Lea Colombo, Mamali Shafahi, Mustafa Ata, Onur Mansız, Ömer Uluç, Pınar Yolaçan, Robert Mapplethorpe, Saelia Aparicio, Shadi Ghadirian, Sibel Horada, Theo Triantafyllidis, Universal Everything, Vito Acconci, Willi Dorner, Yüksel Arslan ve Zhang Huan’ın eserleri yer alıyor. Sergi, 30 Temmuz 2023’e kadar OMM’da görülebilir.
Sergiye paralel olarak performans sanatçısı Ata Doğruel’in 40 gün / 960 saat aralıksız gerçekleştirdiği ve sanatseverlerden büyük ilgi gören “Işık Kaynağı” performansının ardından, Amerikalı sanatçı Bill Viola’nın Sal adlı eseri “Yas ve Haz” sergisi kapsamında OMM’da ziyaretçileriyle buluşuyor.
Medya sanatının öncü isimlerinden Bill Viola’nın Sal (2004) adlı video yerleştirmesi, farklı ekonomik ve etnik kökenlerden gelen 19 erkek ve kadından oluşan bir grubun görüntüsü ile başlıyor. Ağır çekimde kaydedilen Sal, kültürel ve sınıfsal farklılıkların geçiciliğine dikkat çekerken, katastrofik olaylar karşısında birbirlerine kenetlenen insanların hikâyesini anlatıyor. Eser, eski çağlardan beri doğa olayları karşısında çaresiz kalan insanlığı, Antik Yunan ve Roma frizlerini andıran görsel bir dille “Yas ve Haz” sergisine farklı bir boyut katıyor.
OMM’da gerçekleşen güncel sergi, etkinlik ve eğitim programlarını takip etmek için www.omm.art adresini ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri, bilet fiyatları, rehberli turlar ve ulaşım hakkında detaylı bilgi için: https://www.omm.art/tr/ziyaret.
İlginizi çekebilir: Ata Doğruel’in OMM’da gerçekleşen “Işık Kaynağı” performansını deneyimlemek için son gün 17 Aralık