Yakınlarınıza destek olmak hem size kendinizi iyi hissettirir hem de onlara. Zor zamanlarınızda, duygu yoğunluğu yaşarken çevrenizdekilerle dertlerinizi paylaşmak ve onlardan yardım almak üzüntünüzü ve sıkıntınızı azaltır. Arkadaşlarınızın bazı sorunlarını anlamakta zorluk çekseniz de, kendinizi onlar yerine koyarak anlamaya çalışırsınız.
Her birey için geçerli olmasa da bilimsel araştırmalara göre, gelir düzeyi daha düşük kişilerin yardım etmeye ve destek olmaya varlıklı insanlardan daha yatkın oldukları ortaya çıktı. Uplifers olarak, gelir düzeyi düşük insanların neden varlıklı kişilerden daha hayırsever olduğunu anlatan araştırmayı sizler için derledik.
Kaliforniya Üniversitesi’nde psikolog olan Dr. Dacher Keltner yaptığı araştırmada, varlıklı ve düşük düzeyde geliri olan kişilere, sokakta yaşayan ve acı çeken bireylerin fotoğrafları gösteriliyor. Araştırmanın sonucu ise şöyle:
Gelir seviyesi ve empati kurma yeteneği
Düşük gelire sahip olan insanlar, fotoğraflardaki kişilerle empati kurabildikleri için, yardım etmeye daha meyilli oluyorlar. Her ne kadar evsiz insanları kurtaracak kadar bütçeye sahip olmasalar da birlik olarak bir şekilde yardım edebileceklerine inanıyorlar. Bunun nedeni de düşük gelire sahip insanların daha önce bu duruma düşmüş olmaları ve aynı şekilde başkalarından yardım görmüş olmaları. Varlıklı olan insanlar genellikle yardıma ihtiyaç duymadıkları için, kendilerini o insanların yerine koymakta zorlanıyorlar. Bu yüzden onların yardım etme ihtimali de azalıyor.
Akciğer siniri tepkisi
Bilimsel olarak açıklamak gerekirse, bedendeki en uzun sinir, akciğer siniri. Düşük gelirli insanlar, acı çeken insanların resimlerini gördüklerinde akciğer sinirleri tepki veriyor. Fakat, aynı durum varlıklı insanlar için geçerli değil.
En başta da örneklendirdiğimiz gibi, arkadaşınızın size derdini anlattığı ama sizin tam olarak anlayamadığınız bir anı düşünün. Bu anda onu anlamak ve destek olmak için kendinizi onun yerine koyarsınız. Bu durumda da tam olarak yapılması gereken bu. Çevrenizde olan her olaya karşı gözünüzü açık tutun ve bir gün sizin de yardıma ihtiyacınız olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Kaynak: