Bilim dünyası erkeklerin çekiciliğine göre davranışlarını sorguluyor
Yurt dışında, bu konu üzerine yapılan araştırmalar medyanın dikkatini çekiyor; elde edilen veriler ise kesinlikle“çekici erkekler beş para etmez” gibi bir sonuç çıkarma amacı gütmüyor. Araştırma sonuçları her ne kadar böyle bir sonuç çıkarmayı hedeflemese de, güzel ve çekici bir vücuda sahip erkeklerin, diğer erkeklerle karşılaştırıldığında, daha az fedakar ve daha az eşitlik yanlısı olduğunu gösteriyor.
Bilim adamları bunu görselleştirerek daha net sonuçlar almak için, 125 kişinin (63 erkek ve 62 kadın) vücut taramalarını 3 boyutlu bir şekilde yansıtıyor. Araştırmacıların, vücut çekiciliğini belirleyen en önemli faktörleri belirlemesine yardımcı olmak için bu vücut taramaları kullanıldı. Bu faktörler: Erkeklerde göğüs – bel oranı (V şeklinde üst beden) ve kadınlar için de kalça – bel oranı (kum saati şeklinde ya da halk arasındaki deyişle 90 60 90) ve incelik olarak öne çıkıyor. Bu verilerden yola çıkarak, 3 boyutlu modeller ile bir video oluşturuldu ve 360 derece döndürülerek, karşı cinsten bireylerden modelleri vücutlarına ve çekiciliklerine göre puanlamaları istenildi.
Bu 125 katılımcının tutum ve davranışlarının fedakar/eşitlik yanlısı olup olmadığı kapsamında ölçüm yapabilmek için 3 tip veri toplanıyor:
1) Diktatör oyunu deneyinde (davranış ekonomisi alanında kullanılan standart bir deney) cömertlik. Her katılımcıya 8$ verilip, başka bir katılımcıyla istedikleri kadar miktarı kimlikleri gizli bir şekilde paylaşmaları isteniyor. Fazla miktarda paylaşan kendilerine az miktar saklayan kişiler daha fedakar/eşitlikçi olarak adlandırılıyor.
2) Eşitlik duyarlılığı ölçümü sonuçları. Bu da örgüt psikolojisi ölçümlerinde kullanılan standart bir test. Katılımcılar gruplara ayrılıyor ve kendileri için mi yoksa grup için mi en iyi olacak şeyleri yapacaklarına dair birtakım sorular soruluyor. Grupları adına bir şeyler yapma yönünde cevap veren kişiler daha fedakar/eşitlikçi olarak sonuçlara kaydediliyor.
3) Katılımcıların sosyalizm ve kapitalizm ekonomik sistemlerinden hangisini tercih edeceklerine dair cevaplar. Sosyalizmi seçenler yine daha fedakar/eşitlikçi olarak görülüyor.
Sonuçlar istatiksel olarak, erkeklerde çekicilik ve fedakarlık/eşitlik arasında önemli bir negatif ilişki olduğunu gösteriyor: Hem vücut oranlarına göre hem de diğer katılımcılar arasında daha çekici vücuda sahip oldukları söylenen erkekler, bu 3 ölçüte göre daha düşük fedakarlık/eşitlikçilik sonucuna sahip. Kadınlarda ise böyle önemli bir ilişki gözlemlenmiyor.
En son olarak, 3 boyutlu vücut modellerini puanlamayan farklı bir gruba modelleri gösterip, eğer gerçek hayatta olsalardı fedakarlık ve eşitlik çerçevesinde bu insanlar nasıl temsil edilirdi diye soruluyor. Bu sonuçlar, her iki cinsiyet için de çekicilik ve fedakarlık arasında negatif ilişki olacağına işaret ediyor: Katılımcıların bakış açılarına göre çekici insanlar daha az fedakar ve daha az eşitlik yanlısı olarak düşünülüyor.
Peki, sonuçlar şaşırtıcı mı? Bazı yorumcular tersini iddia etse de, yine de iyi görünümlü erkeklerin kesinlikle daha bencil olmasını beklediklerini söylüyor. Bu yorumu yapan genel kitle ise kadınlar. Geçmiş tecrübelerinden yola çıkarak, çok çekici ama bir o kadar da bencil erkeklerle olan geçmiş ilişkilerini referans olarak gösteriyorlar.
Araştırmacılar, sonuçların bu kadar açık olmasını beklemediklerini, en azından yorum yapanların söylediği kadar bariz olmayacak sonuçlar umduklarını söylüyor. Tüm bunlara rağmen, neden çekici insanların daha az bencil ve daha çok fedakar olabileceklerini düşünmeyelim ki? Hayat bu kişilere fazlasıyla adil davranmış, çekici insanlar hayatın birçok alanında fiziksel özelliklerinin avantajını kullanıyorlar. Peki, bizler neden bu insanların kendilerine verilen bu ödülün karşılığını verebileceğini ummuyoruz?
Her durumda, bütün sonuçların bizler için büyük sürpriz olduğununu söylemek yalan olur; çünkü anlatılanların çoğunun doğru olabileceğine dair bilim adamları sağlam hipotezler kurdu. Bu hipotezler şu tabanlar üzerine kurulu: Çekici insanlar;
(a) başka insanlar tarafından dost ve arkadaş olarak oldukça fazla değer görüyor,
(b) eşitsizliklerden karlı çıkıyor. Bu nedenle de başkaları için fedakarlık yaparak ya da eşitlik normlarını destekleyerek değer görmek gibi seçenekleri kullanmaya gerek duymuyorlar.
Sonuçların başka araştırmalarla da desteklenmesi, akıllara başka bir soru getiriyor: Neden bu eğilim kadınlara kıyasla erkeklerde daha bariz? Bu konuda henüz bir araştırma yapılmadı, sadece spekülasyonlar yapabiliriz. Bu durum çekici erkeklerin kısa vadeli, az emek gerektiren ve düşük empati stratejileriyle başarılı olmalarıyla ilişkili olabilir. Çünkü kadınlara göre bu tipteki erkekler kısa dönem ilişkisi için oldukça cazip görünüyor, o nedenle çekici erkekler de bu stratejilerle başarıya ulaştıklarını düşünüyorlar. Bunun tam tersine, daha az çekici erkekler ise, ilişkide başarılı olmak için çok fazla emek vermek ve fazlasıyla nazik olmak zorundalar. Burada altını çizmemiz gereken nokta, kadınların da kısa dönem ve uzun dönem ilişkileri için stratejileri olduğu gerçeği. Ancak erkeklerin aksine, kadınların strateji seçimlerinin karşı cinse ne kadar çekici olduklarıyla uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmuyor.