Sağlıklı ve üretken bir hayat sürebilmenin yolu, yeni yetenekler geliştirmek ve kendi kendinize yetebilmekten geçer. Sürekli yeni şeyler öğrenmek, aynı zamanda özgüveninizi arttırmanın da en etkili yöntemlerinden. Başkalarına ihtiyaç duymadan, bir kaç işinizi pratik yollarla halledebilmek için, temel konularda bilgi sahibi olmalı, elinizden bir çok işin gelmesini sağlamalısınız. Joker eleman olmak, hayatınızı kolaylaştırır.
Uplifers olarak; herkesin hayatında ihtiyaç duyabileceği ve -çok kapsamlı olmasa da- bilmesi gereken temel şeyleri bir araya getirdik. Göz atmanızda fayda var, çünkü neyin ne zaman işinize yarayacağı hiç belli olmaz.
2. Bilgisayar kullanmak – Günüüzde, temel bilgisayar bilgisine sahip olmak neredeyse zorunlu hale geldi. Öğrenin ve ihtiyacı olanlara öğretin.
3. Google’ı etkin kullanmak – Google, ihtiyacınız olan her şeyi bulmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi geliştirmek için, etkin arama yöntemleri gibi makalelerden yardım alabilirsiniz.
4. Kalp masajı ve Heimlich manevrası – Bir gün kalp masajına ihtiyacı olan eşiniz, çocuklarınız ya da komşularınız olabilir. Geç kalmadan öğrenin.
5. Düz vites araba kullanmak – Gün gelir de, düz vites bir araç kullanmanız gerekirse?
6. Yemek yapmak – Yumurta, makarna gibi basit şeyleri pişirmeyi öğrenmelisiniz. En azından kendinizi doyurabilecek kadar.
7. İnsanların ilgisini çekecek bir hikaye anlatmak – Eğer bir şeyler anlatırken çevrenizkdekilerin ilgisini toplamayı başaramıyorsanız, belki de konuşmamalısınız.
8. Kavga etmeyi öğrenmek ya da kavga etmeyi önlemek – Her iki durumda da kazanan siz olursunuz.
9. Kötü haber verebilmek – Üzücü ama bunu birileri yapmak zorunda. Bir gün siz de mecbur kalabilirsiniz.
11. İş görüşmesi – Heyecan içinde terlemenin, çok istediğiniz o işi almanıza yardımcı olmayacağı kesin.
12. Program yapmak – Programsız olmak vakit kaybetmek anlamına gelmeyebilir, ancak verimliliğinizi arttırmak için programlı olmanızda fayda var.
13. Hızlı okuma – Bazen bir şeylerin tamamını okumak yerine, ihtiyacınız olan kısa sürede edinebileceğiniz genel bir fikirdir.
14. İsimleri hatırlamak – Başkalarının size “Hey sen!” diye seslenmesi hoşunuza gidiyor mu?
15. Taşınmak – Taşınmak her zaman tahmin ettiğinizden daha zordur. Düzenli ve programlı olun.
17. Polislerle iyi geçinmek – Aracınızı durdurduklarında ya da kapınıza geldiklerinde stres yaşamamak için, polislerle nasıl anlaşabileceğinizi öğrenin.
18. Yol tarif etmek – En azından yakın çevrenize hakim olun ve etkili şekilde yol tarif etmeyi öğrenin.
19. İlkyardım – Bir yarayı kapatabilmek için doktor olmanıza gerek yok.
20. Yüzme – Yeryüzünün %71’i sularla kaplı. Yüzmeyi öğrenmek iyi bir fikir olabilir.
21. Park etmek – Park etmek, kolay görünmesine rağmen çoğu kişinin beceremediği ve zorluk çektiği bir konu. Trafikteki kişisel araç sayısını göz önünde bulundurduğumuzda, bir o kadar da hassas.
22. Alkol limitinizi öğrenmek – Sınırı aşmamak ve kontrollü kalabilmek için, kendi limitlerinizi keşfetmenizde fayda var.
24. Çekiç, balta ve testere kullanmak –Basit el aletlerini kullanmayı öğrenmek, bir çok işinizi kendi başınıza halledebilmenize olanak sağlar.
25. Bütçe hazırlamak – Borcunuzun olması hoş değil. Kendi bütçenizi hazırlamak ve buna bağlı kalmak, hem güvende, hem de iyi hissettirir.
26. En az iki yabancı dil öğrenmek – Dünya nüfusunun sadece %25’i İngilizce konuşuyor. Geri kalan %75’le de iletişim kurmak isteyebilirsiniz.
27. Şınav ve mekik çekmek – Doğru yapılmayan şınav ve mekikler; zaman kaybı olmakla kalmaz, canınızı da acıtır.
28. İltifat etmek – İltifat, birine verebileceğiniz en güzel hediyelerden biridir, üstelik bedava.
29. Pazarlık – Daha kârlı bir anlaşmadan sadece bir ya da iki cümle uzaktasınız.
30. Dinlemek – Daha çok dinleyip daha az konuşursanız, daha çok şey öğrenebilir ve daha az şey kaçırırsınız.
31. Dünya coğrafyası – Kendi küçük dünyanızın dışına dair bir şey bilmiyorsanız, pek de fazla bir şey biliyor sayılmazsınız.
33. Konuşma yapmak – Bir sonraki şirket toplantısında patronunuz kısa bir açıklama yapmanızı isterse, hazırlıklı olmanızda fayda var. İyi bir konuşmanın, özgüveninizi arttıracağı da kesin.
34. Poz vermek – Kim fotoğraflarda daha güzel görünmek istemez ki? Rahat rahat poz veremek ve kameralara gülümsemek için ayna karşısında egzersizler yapabilirsiniz.
35. Flört etmek– Başarılı bir flörtle, utanç verici olan arasında ince bir çizgi var. Eğer çok zorlarsanız, kaybedersiniz. Yeterince uğraşmazsanız da kaybedersiniz.
36. Not almak – Eksik ya da anlaşılması zor notlar, maalesef işinizi kolaylaştırmaz. Tarifi eksik olan bir yemeğin lezzetli olması biraz zor.
37. Misafirlik – Saygılı bir misafir olmayı beceremiyorsanız, otel odalarında daha fazla vakit geçirmeniz gerekebilir.
38. Etkili bir ilk izlenim – İlk izlenim için asla ikinci bir şansınız yoktur.
40. Düğme dikmek – Yeni bir t-shirt almaktan çok daha ucuz.
41. Ses sistemi kurmak – Bu kadar basit bir iş için para ödemek pek mantıklı değil, ayrıca biraz tembel işi.
42. Klavye kullanmak – Kalvyenizle daha hızlı yazmayı öğrenmek, size bol bol vakit kazandıracaktır.
43. Kişisel bilgilerinizi korumak – Kimlik bilgilerinizi çaldırmak, hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Dikkatli olun.
44. Basit bilgisayar ve internet güvenliği – Kimsenin ulaşamayacağı şifreler koymak ya da virüs programlarını kullanabilmek için bilgisayar mühendisi olmanıza gerek yok
45. Yalan söylendiğini fark etmek – Maalesef insanlar size yalan söyleyecektir. Kime güvenebileceğinizi bilmelisiniz.
46. Bir randevuyu söz vermek zorunda kalmadan kibarca bitirmek – Tutmayacağınız ya da tutamayacağınız sözler vermenin bir mazereti yok.
47. Leke çıkarmak – Düğme dikmek gibi, yenisini almaktan daha ucuz.
48. Evi temiz tutmak – Temiz ve düzenli bir ev, düzenli bir hayatın anahtarıdır.
49. Bebek tutmak – Bebekleri nasıl tutmanız gerektiğini öğrenin. Zarar vermek istemezsiniz.
50. Aküsü biten arabayı takviye kablosuyla ya da vurdurarak çalıştırmak – Yürümekten ya da her seferinde çekici çağırmaktan ya da yürümek zorunda kalmaktan daha kolay.