Çocukken izlediğimiz eğitici çizgi filmlerden ne kadar çok şey öğrendiğimizi hatırlıyor musunuz? Dünyaya, hayvanlara, yaşamın yapı taşlarına, evrime, duyu organlarına ve hatta kanın vücutta dolaşmasına kadar pek çok bilgiyi, çok küçük yaşlarda kulaktan dolma olarak da olsa edindiğimizi hatırlarsınız.
Günümüzdeki fantastik çizgi filmlerin aksine, geçmişte izlediğimiz çizgi filmler gerçeklere dayanan ve sıkıcı olmaması için epeyce kafa patlatılan eserlerdi. Çünkü bilimsel gerçeklere dayanan bir film yapmak istiyorsanız, gerçek birtakım organ ya da elementleri kişileştirmek ve onlara gerçek hayattaki görevlerine uygun roller biçmek dışında pek şansınız olmaz. Örneğin, akyuvar ve alyuvarlara farklı görevler yükleyemez ya da birbirleriyle olan etkileşimlerine karışamazsınız; bu gerçeklerden sapmak olur. Ama hayal gücünüzü farklı bir kanala yöneltip, akyuvar bey ile alyuvar hanımın maceralarını izleyenlere aktarabilirsiniz.
Nörolog ile çizer tanışırsa…
Nörolog (sinir sistemi ve beyin ile ilgili araştırmalar yapan bilim insanı) Hana Roš ve çizer Matteo Farinella da böyle bir işbirliğine girerek, çocuklardan çok yetişkinleri hedefleyen bir resimli roman oluşturmuşlar: Neurocomic
Özellikle sosyal medyanın hayatımıza girişinden sonra giderek azalan tahammül ve odaklanma süremiz, beynin nasıl çalıştığıyla ilgili kalın bilimsel kitapları okumamıza elvermediğinde başvurulacak bir eser ortaya çıkmış.
Yatağın altındaki değil, beynin içindeki canavarlar
İnsan beyninde bir yolculuğun gerçekleştirildiği bu resimli romanda, bir insan beyninin içine çekilen zavallı bir adam ile birlikte sinir uçlarından oluşan sık ormanlarda geziniliyor, hafıza dehlizlerinde dolaşılıyor, ünlü nörobilimcilerle sohbet ediliyor, canavarlar ve türlü çeşit hayvanla karşılaşılıyor.
Hana Roš, işine tutkun bir nörolog olarak, kitabın tanıtımı için çekilen filmde şunları söylüyor:
“İstediğimiz kadar bilgiyi bu kitaba sığdırmak mümkün değildi. Bu yüzden ne zaman daha çok hikaye, ne zaman bilgi vereceğini ayarlamak ve daha önemli bilgileri akıcı bir şekilde verebilmek adına bazı detaylardan vazgeçmek, yapmak zorunda olduğumuz bir fedakarlıktı. (…) Sırf hikayenin devamlılığı adına, bilimden vazgeçmeye ne kadar hazır olduğumu görmek açıkçası beni şaşırttı.”
Mucizevi organ: Beyin
Çizer Matteo Farinella, bu projeye dair şu yorumu yapıyor:
“Beyinle ilgili metaforlar bulmak ve benzetmeler yapmak zor olmadı. Gerçekten inanılmaz bir organ ve halihazırda çizgi romanla oldukça uyumlu planlar, karakterler ve süper güçler içeriyor.”
Çizgi roman tutkunu olup aynı zamanda bilime de ilgi duyan herkese keyifli zaman geçirtecek kitabın, Richard Wyllie tarafından yönetilen tanıtım filmini aşağıda bulabilirsiniz:
Kaynaklar:
Freud Quotes
Neurocomic.org