X

Beynimizdeki yaş almayı meditasyon ile yavaşlatabiliriz

Meditasyon yapmak yoga stüdyoları, Ashramlar ve Manastırların ötesine geçerek geniş kitlelerin içinde hızla yayılıyor. Yani artık belirli yerlerde yapılan bir pratik değil, her yerde, hatta metroda, otobüste, banka kuyruğunda yapılan bir pratiğe dönüşüyor. Katy Perry, Tom Hanks, Hugh Jackman, Bill Gates, Oprah Winfrey, Russell Brand, Michael Jordan, Will Smith, Kendrick Lamar, Arnold Scwarzenegger, George Lucas, Sherly Crow, Jeniffer Lopez meditasyon yapan ünlülerden bazıları.

Yapılan araştırmaya göre daha sağlıklı ve iyi olmak için 2012-2017 yılları arası meditasyon yapan yetişkin sayısı %4’ten %14,2’ye yükseldi. Özellikle 45-64 yaş arası yetişkinler düzenli meditasyon yapmaya başladıklarını belirttiler. 3 yaşından itibaren nefes tekniklerini öğrenebilen çocuklar bedenlerinde nefeslerinin yarattığı etkiyi gözlemleyebiliyor. Kısacası meditasyon yapmaya 3 yaşından itibaren başlayabiliyorsunuz. Özellikle son dönemde daha sağlıklı ve farkında ergenler yetiştirmek için Mindfulness odaklı çalışmalar gençler için çeşitlenmeye başladı. Ülkemizde de gelişen meditasyon aplikasyonları arasında Meditopia, An, Patika, Om Meditasyon, Crea, Nefes gibi App Store’dan indirebiliceğiniz uygulamalarla istediğiniz zaman, istediğiniz yerde meditasyon yapabilirsiniz.

Özellikle orta yaştakilerin düzenli meditasyon yapmaya başlamaları ile stres, anksiyete etkili sağlık problemlerinin azalmaya başladığı dikkat çeken araştırmalardan biri oldu. Meditasyonun yararları arasında daha net görüşe sahip olmak en başta gelenlerden biri. Araştırmalar düzenli pratik yapanların depresyon, kronik ağrı ve anksiyete konusunda meditasyonun yardımcı olduğunu belirtiyorlar. Öne çıkan diğer konu ise meditasyonun beynimizin amigdala, yani gri alan denilen bölgesini genişletmesi ve beynin yaşlanmasını yavaşlatması. Düzenli meditasyon yapanların kendilerini daha sakin, daha mutlu hissettiklerini ve stresli durumlarla daha rahat ilgilenebildiklerini, tepkisel yaklaşım yerine daha kabullenici olduklarını belirtiyor.

Meditasyon gerçekte nedir? Çok çeşitli uygulama olmasına rağmen hepsini kapsayan tek bir ana başlık var ve hepsi de bu başlığın altında buluşuyor; aklı bu anda kalmak için eğitmek, yani nefese, mantraya veya gelip geçen düşüncelere dikkati getirerek anda kalmakla ilgili… Amaç düşüncelerimizle olan ilişkiyi değiştirmek, bu sayede onlar tarafından tüketilmeden zihnimize daha fazla alan ve sessizlik yaratabilmek. Bu alan sayesinde yeni olanlara yer açabilir, sessizlik sayesinde gerçekte ne istediğimizi, ihtiyaçlarımızı duyabiliriz. Sesleri artıran ve alanımızı sıkıştıran dış sesler ve geçmiş-gelecekle ilgili hikayelerimiz… Zihnimizin hikayeleri yaşamlarımızı oradan oraya sürükleyebilir. Zamanla meditasyon yaptıkça daha az gelir geçer düşüncelerin peşine takılmaya başlıyoruz.

Harvard Tıp Okulu’ndan sinirbilimci Sara Lazar “Meditasyon düşünme şeklimizi değiştiriyor” diyor. Zamanla zihnimizin nasıl çalıştığını daha net anlamaya ve yaşamlarımıza daha fazla destek olabilecek seçimler yapmaya başlıyoruz. Lazar’ın 2005 yılında yayınlanan ve ilk çalışmalarından biri olan araştırmada 3 ila 28 yıl arası günde 40 dakika meditasyon yapanların beyinlerinde daha fazla gri maddenin -sinir hücreleri- oluştuğunu, özellikle planlama, konsantre olma, sebep-sonuç bulma ve adaptasyon gibi özelliklerimizin beyinde olduğu kısımlarda büyüme gerçekleştiğini fark ediyor. Aynı yaşta meditasyon yapmayan diğer kişiler ile kıyasladıklarında da bu fark belirgin şekilde dikkat çekiyor. Araştırmalarında meditasyon yapan 50 yaşındaki bireyin, 25 yaşındaki bireyin beyninden daha fazla gri alana sahip olduğu ortaya çıkıyor.

Beyindeki gri madde beynin nöronal hücre gövdelerinin büyük çoğunluğunu içerir. Gri madde, hipokampüste bulunur ve görme ve duyma, hafıza, duygular, konuşma, karar verme ve kendini kontrol etme gibi duyusal algıya dahil olur. Daha yüksek gri madde varlığı, artan kişisel yetenek duygusu ile birlikte artan öğrenme yetenekleri ve iyileştirilmiş bellek ile ilişkilendirilmiştir. Beyindeki gri madde arttıkça da IQ yükselmeye başlıyor. 2011’deki bir başka araştırmasında, 8 hafta boyunca düzenli meditasyon yapanlarda, belirli alanlarda beyinde kalınlaşma olduğunu fark ediyor. Beynin öğrenme ve hafıza ile empati ve şefkat kısımlarında gelişme fark ediliyor. Aynı zamanda da savaş-kaç tepkisini veren amigdalada küçülme olduğu gözlemleniyor. Bu daha az stresli olmamızı sağlıyor. Meditasyonun en önemli etkilerinden birinin ise yaş almaya bağlı beyinde gerçekleşen idrak yeteneğindeki düşüşün durduğunu ve hatta ileri yaştaki bireylerde yükselme bile olduğu gözlemleniyor.

Meditasyon yapmaya başlamak isteyenlerdenseniz, buradaki 3 dakikalık meditasyon ilk adım için yardımcı olacaktır. 

Düzenli meditasyon yapmak istiyorsanız buradaki veya Uplifers IGTV’de bulunan 20’den fazla meditasyonu uygulayabilirsiniz.
4 Şubat Perşembe 21:30’da Serbest Bırak Meditasyonu için Uplifers Instagram sayfasındaki canlı yayına bekliyoruz. Bu yazımdan hareket ederek meditasyonun stres ve kaygılardan uzaklaştırıcı ve rahatlatıcı etkisini ortaya çıkarmak için bir araya gelip meditasyon yapıyoruz.

Instagram: meltem_fakabasmaz
http://www.terapimyoga.com

İlginizi çekebilir: Kalpten kalbe iletişim: Seni görüyorum, ben buradayım

Meltem Fakabasmaz: İstanbul’da doğdum. Anaokulundan lise sona kadar okuduğum FMV Işık Lisesi’ni tamamlayarak Endüstri mühendisliği okumak için rotamı Kıbrıs’a çevirdim. 4 sene sonunda okul ikincisi olarak tamamladığım mühendislik eğitimimi yaşamda uygulama serüvenim başlamadan bitti. Dönemin ekonomik krizi ile kendimi medya alanında buldum. Dergilerle başlayan medya ilişkim Sinema-TV master ile sinema sektörüne doğru kaydı. 5 yıla yakın filmlerle yaşadığım yakın ilişki zamanla televizyon reklam prodüktörlüğüne doğru yöneltti. Gece ve gündüzün birbirine karıştığı, tatil günlerinin sayısının giderek azaldığı bir süreç içinde yogayı keşfettim. Aktif ve düzenli spor yapan biri olmama rağmen çalıştığım işin derin etkisi ile sırt, bel, diz, ve kalça ağrılarına, uykusuz gecelere ve depresif bir ruh haline geçiş yapmıştım. Yoga bir ilaç gibi, başta fibromiyaj defterini kapatmama yardımcı oldu. Yaşadığım tüm olumsuzluklara birebir yardımcı oluşunu keşfettikçe başkaları ile paylaşmak istedim ve 2015’te almaya başladığım yoga eğitimlerim Şimdiye kadar 1000 saate ulaştı. Öğretmek kadar öğrenci ruhumu da korumayı ve keyfini çıkarmayı seviyorum. RYT® 500 Yoga Alliance sertifikamla beraber Yoga Terapi, Nefes ve Meditasyon ile ilgili ayrı uzmanlık sertifikalarım var. İstanbul’da 4 ayrı stüdyoda derslerimle beraber Youtube kanalım ve yogauni sitesinden evde yogasını yapmaya devam edenlerle buluşmaya çalışıyorum. Farkındalık, Sağlıklı Yaş Alma ve Yoga yazılarımın içeriklerinde karşınıza sıklıkla çıkacak olanlar.
İlgili Makale