Belçika’da bulunan Liege Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın çarpıcı sonuçları, insan beyninin çalışma biçimini mevsimden mevsime değiştirip güncellediğini ortaya koyuyor. Yani bu araştırmaya göre, insan beyni zihinsel efor gerektiren bazı görevler üzerinde çalışıyorsa; beynin bu görevleri tamamlamak için kaynaklarını kullanma biçimi mevsimlere göre ciddi değişiklikler gösteriyor.
Araştırma mevsimlerle bilişsel süreçler arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor
Bilim insanları araştırma boyunca, yılın bütününü Belçika’da geçiren 28 katılımcının bilişsel süreçlerini mercek altına alıyorlar. Yıl boyunca her mevsimde toplamda 4,5 saatlerini araştırmanın yürütüldüğü laboratuvarda geçiren katılımcılar BU 4,5 günlük süre boyunca dış dünyadan tamamen soyutlanıyorlar. Ayrıca süreç boyunca güneş ışığı ve hava sıcaklığı gibi iklimsel etkenlerden de tamamen yalıtılan katılımcılar, laboratuvarda hafıza / muhakeme ve öğrenme süreçlerini içeren çeşitli zihinsel aktiviteler gerçekleştirirken ve bu aktiviteler sırasında beynin verdiği tepkiler bilim insanları tarafından sürekli ölçümleniyor. Araştırma sonunda bilim insanları, katılımcıların bu zihinsel görev / aktiviteleri yapma becerilerinin zamana bağlı olmadığını buluyor. Fakat bulgular, bu bilinçli hareketleri tamamlayabilmek için yılın bazı zamanlarında beynin daha çok zorlandığını gösteriyor.
Konuyla ilgili bu yazı ilginizi çekebilir: Beynin hassas kimyasını yakından tanıyalım
Zihinsel performans yaz mevsiminde artıyor
Araştırmanın çarpıcı sonuçlarına göre, beynin dikkat ve sürdürülebilir konsantrasyon konularında zirve yaptığı mevsim yaz mevsimi (özellikle Temmuz ayı) iken, bu performans kış gün dönümü periyodununda en düşük seviyeyi görüyor. Bu durum halk arasında genelde “kış depresyonu” ile ilişkilendiriliyor: https://www.uplifers.com/kis-depresyonundan-kolayca-kurtulabilmenin-yollari/
Öte yanda beynin hafıza özelinde en güçlü olduğu dönem sonbahar mevsimi iken, hafıza özelinde en verimsiz dönem de ilkbahara tekabül ediyor.
Daha önceki yıllarda yapılan araştırmalar, mevsimlere göre değişkenlik gösteren zihinsel performansı, insanların mevsimsel alışkanlıkları ile açıklıyorlardı. Örneğin kışları, yaza göre daha çok kalori almamız ve daha durağan bir dönem yaşamamızın bu durumda önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülüyordu. Ancak 2015 yılında Natural Communications adlı bilimsel yayında yayımlanan bir makale, aslında insan genlerinin mevsimlere göre değişimler geçirdiğini ve bu durumun da insanların ruh halleri üzerinde önemli bir fark yarattığını öne sürüyordu.
Kaynak:
Livescience.com