Zihnimizin, bedenimiz ve psikolojimiz üzerinde çok büyük etkisi vardır. Doğduğumuz anda hepimizin zihni, tıpkı yazmaya hazır bembeyaz sayfaları olan boş bir defter gibidir. Önce anne babamızla başlayan, ardından içinde bulunduğumuz kültüre, dine, ırka ait öğretilerle yazılan beyaz sayfalar yavaş yavaş dolmaya başlar ve öğrendiğimiz her bilgi beynimizin nöronları arasında bir bağ oluşturur. Bu bilgiler davranışa dönüştükçe bağlar güçlenir ve tekrarlandıkça da beyinde bugün bizi biz yapan, düşünce kalıplarımızı, davranışlarımızı, alışkanlıklarımızı belirleyen bir harita oluşur.
Özellikle 0-7 yaş arasında öğretilenler ve hayat boyu öğrendiklerimiz ile oluşan inançlar ve değerlerle nöronlar arasında bağlar kuruyoruz. Beyin haritamızı, bizi şimdiki biz yapan düşüncelerle, duygularımız ve kararlarımız ile oluşturduk. Eğer hayatımızda memnun olmadığımız yerler varsa, yeni bir beyin haritası oluşturmak elimizde. Harvard, UCLA, Oxford gibi üniversitelerde yapılan araştırmalar beynin her yaşta yeni nöronlar oluşturabildiğini, öğrenilen her yeni bilginin nöronlar arasında yeni bağlar yaratabildiğini göstermekte. Bu kurulan yeni bağlar, tekrarlanan davranışlarla güçlendikçe de beynin haritasımız değişmekte.
Buradan çıkan en önemli sonuç aslında şu; insan her yaşta değişebilir ve buna davranışları, inançları, alışkanlıkları, kişiliği de dahildir. Hayatımızı kendi kararlarımızla yaptığımız seçimler sonucu yarattığımızı düşünürsek, demek ki beyin haritamızı değiştirerek hayatımızı istediğimiz yönde değiştirme gücüne sahibiz.
Beyin haritası nasıl değiştirilebilir?
Secret gibi kitaplarda anlatılan ve pozitif düşünce gücünden bahsedilen çekim yasasının bir nevi bilimsel karşılığıdır bu bilgi. Her düşünce bir duyguyu tetikler ve her duygu bizi bir karar almaya sevk eder. Bu karara göre aldığımız aksiyonla bir realite yaratırız hayatımızda. Başta meditasyon olmak üzere zihinsel, bedensel ve ruhsal çalışmalarla farkındalığımızı geliştirdikçe değişen düşünce ve algılama şeklimiz, bir nevi beynimizin yeni haritasının yansımasıdır. Bu yeni kişilikle olaylara verdiğimiz tepkiler ve durumlara karşı seçimlerimiz bize yepyeni bir hayatın kapısını açar.
Ancak tüm bunların olabilmesi için önce yaşadığın her şeyin tek sorumlusunun sen olduğunu, hayatını seçimlerinle yarattığını, içeride ne varsa dışarıda gördüğünün o olduğunu, suçlayacak ya da değiştirecek hiç kimsenin olmadığını idrak etmeli ve kendini değiştirme daha doğrusu dönüştürme yolunda çaba sarf etmeye kararlı olman gerekir.
Beyin haritasını değiştirecek en basit ama etkili aksiyonlar spor ve meditasyon yapmaktır. Yoga, çok etkili bir zihinsel, bedensel ve ruhsal dönüşüm aracıdır. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarımız, uyku düzeni ve su tüketimimizde beynimizde oluşturacağımız yeni haritanın temel taşlarıdır.