Terlemek için en iyi çözümün ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Koşma, ağırlık kaldırma ya da kardiyo? Egzersiz yaparken vücudunuzu sağlamlaştıracak bir sürü yol bulunuyor, peki beyniniz için en iyi egzersiz sizce nedir? Bu alanda Finlandiya’daki Jyvaskyla Üniversitesi’nin araştırmacılarının yürüttüğü çalışmanın sonuçları sizi yeterince şaşırtabilir.
Tabii ki beyin egzersizleriyle ilgili yapılan ilk çalışma bu değil. Geçmişteki araştırmalar gösteriyor ki, egzersiz yapmak duyu organlarıyla bağlantılı çalışan bilişsel kabiliyeti artırıyor ve yaşlanmaya bağlı beyin küçülmesini azaltıyor; fakat ilk kez bu araştırmada beyni geliştirmek adına birbirinden farklı ve çeşitli egzersizler sunuluyor.
Yapılan deneyde beyin gücü için en iyi egzersiz araştırıldı
Journal of Physiology dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre, bu zamana kadar yapılan araştırmalar hep egzersizlerin yeni beyin hücrelerinin sayısını nasıl artırdığı yönündeydi. Ancak bu araştırmada hangi egzersizlerin yapılması, bu yeni beyin hücrelerinin sayısının artmasında en çok gelişmeye sebep olacağı tartışıldı.
Araştırmacılar, bir grup erkek fareyi bir araya getirip onlara içinde beyin hücrelerinin nasıl geliştiğini gösteren bir madde enjekte ettiler. Ardından, fareleri; koşma, interval, güç antrenmanı yapanlar ve hareketsiz olanlar olarak 4’e ayırdılar.
Koşu yapan farelerin kafesine istedikleri zaman döndürebilecekleri bir çark konuldu. Ağırlık kaldıran farelerin kafeslerine, kuyruklarına bağlanan ve tırmanabilecekleri bir duvar aparatı yerleştirildi. İnterval egzersiz yapan farelere ise günde 15 dakika hızlı koşu ya da yavaş bir jogging yapabilecekleri ufak bir koşu bandı verildi.
7 hafta sonra araştırmacılar, farelerin yaptığı egzersizlerle bağlantılı olarak kayda değer sonuçlar buldular. Ağırlık kaldıran farelerin gücü daha çok arttı, ama nörojenesislerinde yani mevcut beyin hücrelerinin büyüme ve gelişmesinde bir değişiklik gözlenmedi. İnterval egzersiz yapan fareler ise sinir sistemlerinin gelişmesi bakımından hareketsiz farelerden daha iyiydi ama koşu yapanlara göre daha azdı. En büyük fark ise koşu yapan farelerde görüldü. Koştukları mesafeye bağlı olarak yeni beyin hücrelerinin oluşumununda artış gözlendi.
ilgili yazı: Beyninizi geliştirmeye yarayacak 7 alışkanlık
Kardiyo hem mental hem fiziksel fayda sağlıyor
Fare beyniyle insan beynini her ne kadar direkt olarak eşleştiremesek de çalışmalar gösteriyor ki, devamlı olarak yapılan kardiyo egzersizleri, beynimizi deşarj etmenin ve sürekli çalışmasını sağlamanın en iyi yolu. Başka bir deyişle, koşu yapmak en az vücudunuza iyi geldiği kadar beynin gelişimine de katkı sağlıyor.
Kaynak:
mnn.com