Uzun yıllardır, insanların belli bir zekayla dünyaya geldiğine ve bu zeka seviyesi sınırları içerisinde yaşamlarını sürdüreceğine inanılıyordu. Ancak bilimsel araştırmalara göre, insanlar potansiyellerini artırabilir. Artık, yeni yetenekler öğrenerek beyinde gelişerek yeni nörol yollar ortaya çıkarabileceğimizi ve bu sayede zeka seviyemizi artırabileceğimizi biliyoruz.
İşte, beyin gelişimini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış 7 alışkanlık…
1. Enstrüman çalmak
Müzik yapmak; yaratıcılığı ve analitik düşünmeyi artıracağı gibi, bunun yanında başka avantajlar da sağlayabilir. Müzik aletleri çalmak; beynin korpuz kallosum bölgesini güçlendirir ve bu sayede beyin gelişimi sağlayabilir.
Gelişmiş bir korpuz kallosum; yönetimsel beceriyi, hafızayı, problem çözme becerisini ve hatta bütün beyinsel aktiviteleri, yaşınız kaç olursa olsun, güçlendirebilir.
2. Bir şeyler okumak
Burada bir şeyler okumaktan kasıt, herhangi bir şeyi okumanızdır. Kitap, dergi, ya da gazete fark etmeksizin bir şeyler okumanız, stresinizi azaltır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Bunları yapmak kristal, duygusal ve akışkan zekanızı güçlendirebilir. Bütün bunların gelişimi, problem çözme becerinizi daha iyi bir hale getirebilir.
3. Düzenli egzersiz yapmak
Arada sırada yapılan egzersizlerdense, sürekli yapılanlar daha etkili olabilir. Sürekli egzersiz yapıldığı zaman hücreler; hafızaya, odaklanmaya ve anlama kolaylığına destek verecek proteinlerle desteklenirler. Bu durum genellikle duyuların berraklığı olarak da adlandırılabilir. Ayrıca birçok bilim insanı, sürekli oturmanın beyni yavaşlattığını savunuyor.
4. Yeni bir dil öğrenmek
Zekanızı geliştirmek için puzzle çözmeyi bir kenara bırakın ve bunun yerine yeni bir dil öğrenmeye başlayın. Araştırmalara göre, iki dil bilen insanlar puzzle çözme konusunda bir dil bilen insanlardan daha başarılı olabiliyor. Başarılı bir şekilde yeni bir dil öğrenme sürecine girmeniz, beyninizin daha iyi bir performans ortaya çıkarmasına vesile olabilir. Buna ek olarak, iki dil konuşuyor olmanız çevrenizle olan ilişkinizde daha düzenli ve dikkatli olmanızı da sağlayabilir.
5. Kümülatif öğrenmeyi geliştirmek
Kümülatif öğrenme aynı zamanda bir önceki maddeyle, yani yeni bir dil öğrenmeyle de alakalı olarak düşünülebilir. Yeni bir dil öğrenmenin beyni geliştirmesinin bir sebebi de, kümülatif öğrenmeyi gerektirmesidir. Kümülatif öğrenmeyi hayatınızın her alanına entegre edebilirseniz; bu sizin daha analitik düşünmenizi ve bu sayede de beyninizin gelişmesini sağlayabilir.
6. Değişik aktivitelerle beyni çalıştırmak
Sudoku, bilgisayar oyunları, kağıt oyunları ve bunun gibi aktiviteler beyindeki nöroplastisiteyi artırabilir. Bu, nöral yollarda geniş anlamda bazı değişikliklere sebep olabilir. Sinir hücreleri, yenilenen yollara adaptasyon olarak cevap verdiği zaman, nöroplastisite artar ve bunun neticesinde de olaylara farklı açıdan bakabilmek, bir olayın sebebini ve sonuçlarını öğrenebilmek gibi alışkanlıklar gelişebilir.
Bu sayede insan, yeni bir modele ayak uydurabilir ve bilişsel kapasitesini geliştirebilir. Ayrıca, nöroplastisitesi yüksek olan insanlar bir şeyi hızlıca öğrenip ezberleyebilirken, bu insanlarda depresyon ve kaygı da çok az bir seviyede görülür.
7. Meditasyon yapmak
1992 yılında Dalai Lama, bilim insanı Richard Davidson’ı meditasyon esnasında beyin dalgalarını izlemesi için davet ediyor. Bazı beyin dalgalarını meditasyon esnasında yönetebileceğine inanan Dalai Lama, Davidson’dan bunu gözlemlemesini istiyor. Sonuç olarak, Dalai Lama ve diğer keşişler meditasyon yapıp, merhamete odaklandıklarında, beyin dalgalarının da çok derin bir merhamet içerisinde hareket ettiği gözlemleniyor.
Genel olarak bakıldığında beyin; insanlar bunu gerçekleştirmek istediğinde gelişme gösterebilen bir varlıktır. Farklı aktiviteler, beyninizin farklı bölümlerine iyi gelebilir. Netice itibarıyla, insanlar güçlü olduğunu düşündükleri alanlarda daha yetkin olabilir veya zayıf oldukları alanlarda da kendilerini geliştirebilirler.
Kaynak
Entrepreneur
İlginizi çekebilir: IQ seviyesini yükseltecek ve hafızayı geliştirecek yollar