X

Beslenmenizde ne kadar doymuş yağ var: Karşılaştırarak öğrenin

Doymuş yağ; genellikle iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı veya Hindistan cevizi yağı gibi oda sıcaklığında katı olan bir yağ türüdür. Katı yağlar olarak kabul edilip metabolize edilmesi zor olduğundan sadece küçük miktarlarda tüketilmesi sağlığımız için faydalıdır. Nedenine bakmamız gerekirse; LDL kolesterol olarak adlandırdığımız “kötü” kolesterolümüzü yükseltebilir, bu da kardiyovasküler hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden günlük alınan kalorinin %10’undan fazlasını doymuş yağlardan almamamız gerekmektedir.

Kabaca hesap yapmak gerekirse; 2000 kalorili bir diyette 200 kalori veya 22 gram doymuş yağ idealdir. Peki doymuş yağ içeren besinleri günlük hayatta nasıl ayırt edebiliriz? İşte sizlere doymuş yağ içerikleri ile birkaç besin karşılaştırması…

Dondurma mı, süzme yoğurt mu?

Yaz-kış tercih edilebilen masum tatlılardan gördüğümüz dondurma ve süzme yoğurttan 100’er gram karşılaştırıldığında süzme yoğurdun içerdiği doymuş yağ oranı dondurmaya göre daha yüksek bulunmuştur. Meyveler ve aromalarla derişimi azaltıldığından ya da yapım aşamasına süt katıldığından dondurma, bu karşılaştırmadan daha az doymuş yağlı olarak galip gelmektedir.

Latte mi, patates kızartması mı?

Küçük bir porsiyon patates kızartması 3 gram doymuş yağa sahiptir. 350 ml’lik bir kupa latte ise çok fazla doymuş yağ içermektedir. Yağsız bir alternatif olsun isterseniz süt seçeneğini mutlaka değiştirmeli ya da sade kahve tüketmeyi tercih etmeliyiz.

Tavuk but mu, somon fileto mu?

Tavuk budunun bir porsiyonun içerdiği doymuş yağ, somon filetonun 1 porsiyonundan üç kat daha fazladır. Üstelik yüksek oranda doymuş yağ içeren tavuk derisinin ayrılmış şekli ile bu sonuca ulaşılmıştır. Tavuk but yerine daha az yağlı olan tavuk göğüs etini tercih etmek daha az yağ almamıza yardımcıdır.

Tereyağı mı, zeytinyağı mı?

1 Yemek kaşığı tereyağ, aynı oranda zeytinyağının üç katından fazla doymuş yağ içerir. Bu yüzden yemeklerde zeytinyağı kullanımını vurgulamaktayız. Hangisini kullanırsanız kullanın, her ikisinin de yağ grubu olduğunu ve 1 gramının 9 kalori olduğunu unutmadan tüketmeliyiz.

Sığır eti mi, dana eti mi?

Hayvanın yaş grubuna göre adlandırıldığından ve yaş arttıkça kaslanma da arttığından dana eti daha yağlı, sığır eti daha az yağlıdır. Ancak pişirme şekli ve yanındaki menü yancıları ayarlandığında her ikisi de korkmadan tüketilecek protein kaynaklarındandır.

Pastırma mı, lahana salatası mı?

Geleneksel mayonez bazlı bir salata olan lahana salatası, sebzelerden masum olanı gibi görünse de mayonezli salata halini düşününce bir dilim pastırmadaki doymuş yağın neredeyse iki katını içerir. Doymuş yağın, şüphelenmeyeceğiniz birçok gıdada gizlendiğini bir kez daha burada görmüş olup tercihlerimizi tekrar gözden geçirmekte fayda var. 

Peynirli pizza mı, patates cipsi mi?

Her iki seçenek de karbonhidrat ve yağdan zengin ve sürekli tüketime uygun değildir. Ancak kaçamak yapmak istediğinizde pizzanın daha fazla doymuş yağ içerdiği aklınızda bulunsun. İçeriğindeki malzemeler (özellikle de peyniri) düşünüldüğünde pizza doymuş yağdan daha yüksek hale gelmektedir.

Hindistan cevizi sütü mü, yarım yağlı süt mü?

Yarım çay bardağı Hindistan cevizi sütü, aynı oranda yarım yağlı sütün içindeki yağın yaklaşık üç katı doymuş yağ içerir. Sadece Hindistan cevizlerinin ağaçlarda yetişmesi, sizin için iyi birer alternatif oldukları anlamına gelmez, miktarda kontrolü elden bırakmamakta fayda var.

Donut mu, avokado mu?

Yağ grubu olarak temel aldığımız avokado, hamur işinden saydığımız donuta karşı çok daha sağlıklı ve daha az yağlı! Şaşırtıcı bir şekilde 1 avokado, neredeyse 3 gram doymuş yağa sahiptir. Tabii ki, aynı zamanda vitamin ve minerallerle doludur ve sağlığa birçok yararı vardır. Donut ise sağlığınız için kötü olabilecek bir sürü şeker ve kan şekerinizi yükselten basit karbonhidrat içerir. Donutun kızartılması da yağ asitlerinden faydalanmadan vücuda aldığımız boş kalori haline gelir.

Badem sütü mü, soya sütü mü?

Badem sütünün içerisindeki doymuş yağ yok denecek kadar azdır. Her iki sütün de, krema veya peynir gibi tam yağlı süt ürünlerindeki doymuş yağdan çok daha azına sahip olduğu unutulmamalıdır.

İlginizi çekebilir: Sofralarınızda mora yer açın: “Antosiyanin”in gücü

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale