Beslenmede yeni trend: Hekimlerden sağlıklı yemek dersleri

Hekimlerin ve beslenme uzmanlarının televizyon programlarına çıkıp halkı bilgilendirici açıklamalar yapmasına çoktan alıştık. Hatta artık her kanalda ve her programda farklı bir hekim görüp, birbiriyle çelişen açıklamalar dinleyebiliyoruz. Örneğin domates, bir hafta “her gün yenmesi gereken bir sebze” olarak lanse edilirken, bir hafta “kanserojen olabilir!” iddialarına maruz kalıyor… Dünyada ise yeni yeni ortaya çıkan başka bir trend var: Hastaları sağlıklı yemek konusunda bilgilendiren hekimler ve sağlık merkezleri.

Fast food tüketmemek ya da evde yemek yapıp yemek gibi basit tavsiyeler insanlara artık yetmiyor. Hal böyle olunca, giderek kötüleşen beslenme koşulları ve sağlıklı yaşamın “sağlıklı yemek yemek” ile yakından ilişkili olması, hekimleri dizginleri ele almaya itti. Hekimler, yatağı ıslatma gibi sorunların dahi kötü beslenmeye bağlı olduğunu fark ettiklerinden bu yana, bu konuda halkı daha geniş çapta bilgilendirmeyi kendilerine görev edindiler.

Sağlıklı yemek eğitimleri, çocukların sebzeleri bile sevebileceklerini göstermesi açısından son derece faydalı.
Mutfaklı muayenehaneler

Peki bu trend kapsamında şimdiye dek yapılanlar neler? Hastalarına doğru yemek yapmayı öğreten hekimlerden bu konuda kurslar düzenleyenlere, blog tutan hekimlerden, sağlıklı yemek derslerini müfredatlarına ekleyen tıp fakültelerine kadar pek çok gelişme söz konusu. Örneğin Virginia’da çocuk doktorluğu yapan Dr. Nimali Fernando, 2014’te kurduğu kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Yum Pediatrics’in içinde bulunan devasa eğitim mutfağında özellikle okul öncesi beslenme alışkanlıkları hakkında eğitimler veriyor.

“Sağlık sorunlarını yeme düzeni ve şeklini değiştirerek çözüp çözemeyeceğimize bakıyoruz” diyen Dr. Fernando, kararını “hastalarıma broşür vermekten daha fazlasını yapmam gerekiyordu, bu yüzden muayenehanemin bir mutfağı olmalıydı” şeklinde açıklıyor.

Çocuklar için yemek kampları düzenleyen ve annelere sağlıklı bebek mamaları yapmayı öğreten Dr. Fernando’nun yanı sıra, pek çok bireysel ve kurumsal girişim mevcut. Texas San Antonio Çocuk Hastanesi’nde ve YMCA’lerde aileler için sağlıklı yemek eğitimi veriliyor; tüm aile bireylerine alışveriş yaparken ve yemek pişirirken nelere dikkat edecekleri anlatılıyor. Bu, çocukların dahi mutfakta pişecek sağlıklı yemek üzerinde söz sahibi olmalarını sağlıyor. Hatta onlara, sebze gibi kaçındıkları yiyecekleri bile sevebileceklerini göstermesi açısından son derece faydalı. Harvard ve Tulane Üniversitesi’nde de başlanan tıp fakültesinde beslenme ve yemek yapma dersleri furyası, yakın gelecekte daha pek çok üniversiteyi etkisi altına alacak gibi görünüyor.

Yazıyı buraya kadar okuduysanız, aklınızda “yatağı ıslatmak nasıl oluyor da beslenmeyle ilişkilendiriliyor?” sorusu kalmış olabilir. Yanıtlayalım: Günlük beslenme düzeninin lifli besinler içermemesi yüksek olasılıkla kabızlığa neden olur. Kabızlık, mesaneyi tetikleyerek kişinin normal tuvalet düzeninin dışında boşaltım ihtiyacı hissetmesine yol açar ve bu da uykudayken sıkça görülebilir.

Sağlıklı yemek konusunda her kafadan bir sesin çıktığı bu dönemde, kanserin dahi ilaç yerine kefirle iyileştirilebileceğini iddia edenlere kulak asmaksızın hekimlere danışmayı alışkanlık haline getirmek şart. Dolayısıyla hekimlerin bu konudaki bilgi dağarcığının artması, toplum sağlığı için olumlu bir adım olacak.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenme yolculuğum

Kaynaklar:

The New York Times

Culinary Medicine

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!