İyi bir yaşam ve zindelik için yediğimiz besinlere dikkat edip mümkün olduğunca sağlıklı beslenmeye çalışıyoruz. Ancak besinleri yıkama söz konusu olduğunda ortalıkta yanlış bilinen bir çok bilgi mevcut.
Gıda güvenliği önemli bir konu. Amerika Birleşik Devletleri’nde Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri her yıl her altı kişiden birinin nedeni gıda kaynaklı hastalığa yakalanacağını tahmin ediyor. Bu artmış riskler çiftlikten sofranıza ulaşana kadar arttırılıp azaltılabilir. Siz Uplifers okuyucularımızın mutfakta iyi kararlar almasına yardımcı olacak bazı ipuçlarını için bir araya getirdik.
Etleri yıkamayın
Bazı insanlar tavuk, hindi, ya da diğer etlerin yıkanması gerektiğine inanır. Ancak genel kanının aksine araştırmalar etleri yıkama esnasında, mutfak tezgahınıza ya da yemek hazırladığınız yere zararlı bakterilerin yayıldığını gösteriyor. Özellikle kümes hayvanlarının akan musluğun altında yıkanması yüzeyden yaklaşık 1 metre uzağa kadar zehirli maddelerin sıçramasına sebep oluyor. Eti gıda güvenliği açısından pişirerek tüketiriz ancak onu yıkamanın öğününüzü daha riskli yaptığını unutmayın.
Meyve ve sebzeleri yıkamak patojenik bakterileri sadece yüzde 99’a kadar kaldırır
North Carolina State Üniversite’sinden besin güvenliği araştırmacısı Ben Chapman “Bu iyi bir şeymiş gibi görünüyor olabilir, ama öyle değil,” diyor. Buna karşılık, gıdaları pişirm
Sabun kullanmayın
“Bolca akan su altında besinleri yıkamak gıda kaynaklı hastalıklara neden olan mikropları ortadan kaldırmanın en etkili yoludur” diyor Chapman. Gıdalar söz konusu olduğunda sabun veya özel temizleme solüsyonları kullanmak gerekmez. Sabunlar, insan tüketimine yönelik olmayan kimyasallar içerdiği için sabun kullanmak aslında daha riskli olabilir.
Önceden yıkanmış paketli sebzeleri tekrar yıkamayın
Üzerinde ‘önceden yıkanmış’ ibaresi bulunan salata ya da ıspanak gibi sebzeleri paketlenmiş olarak aldığınızda onları yeniden yıkamayın. 2007’de Amerikada yapılan bir panel raporuna göre yıkanmış sebzeleri tekrar yıkamak riski azaltmak yerine diğer sebzelerden yayılan zararlı bakterileri de yıkanmış sebzelerin üzerine bulaştırarak çapraz zehirlenme riski yaratabiliyor. Bazı durumlarda üşengeç olmak sağlığınız açısından işe yarayabilir.
Organik gıdaları bile sudan geçirin
Üzerinde “organik” etiketinin yer alması gıdaların mikrobik kirlenmeye karşı da korumalı olduğu anlamına gelmez. Organik çiftçiler de genellikle geleneksel çiftçiler gibi sebze ve meyvelerini açık alanlarda yetiştirirler. Bu yüzden organik gıdalar da, dışkının yiyeceklerin üzerine bulaşması gibi doğal yaşama ait kirlenmelere karşı risk altındadır. Bu nedenle, eğer ürünleri pişirmeden tüketecekseniz bol suyla durulamanız gerektiğini unutmayın. Durulama mikrobik bakteriler olan patojenlerin riskini azaltma açısından işe yarayabilir.
Kaynak
Science Quest