X

Bu besinleri tüketerek hareketsiz yaşam tarzının zararlı etkilerini en aza indirin

Hareketsiz yaşam tarzı dendiğinde aklımıza gelen günün çoğunu oturarak veya yatarak geçirmek olmalı. Özellikle ofis çalışanları arasında yaygın olan bu yaşam şeklinin zararları artık hepimizce biliniyor. Üstelik daha önce bu konuyla ilgili yayımladığımız Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip bireylerin egzersiz yapması etkili değil mi? başlıklı yazıda, hareketsiz yaşam tarzının zararlarının spor yaparak yok edilemediğini anlatmıştık. Ancak bu, tabi ki sporu bırakmamız ya da bu zararları en aza indirgeyecek yöntemleri uygulamamamız anlamına gelmemeli.

İştah artışından yüksek tansiyona, diyabetten eklem ağrılarına, kas ağrısından obeziteye kadar birçok rahatsızlığa yol açan hareketsiz yaşam tarzıyla mücadele etmek için ofiste belli aralıklarla kalkıp yürümek veya esneme hareketleri yapmak gibi yöntemleri biliyoruz.  Bunların dışında uzmanların yaptıkları açıklamalar, aynı zamanda doğru beslenmenin de hareketsiz yaşam tarzının olumsuz etkilerini azalttığını ifade ediyor.

Uzmanlar hareketsiz yaşam tarzının zararlarıyla mücadelede doğru beslenmenin önemini vurguluyor.
Hareketsiz yaşam tarzının zararlarını azaltan besinler

Ruhsal ve bedensel sağlık açısından çok önemli olan sağlıklı beslenme, hareketsiz yaşam tarzının etkilerini en aza indirmede de fayda sağlıyor. Uzmanlar bununla ilgili olarak “antienflamatuar” olarak adlandırılan, vücuttaki yangıyı ve iltihabı önleyen yiyecekleri öneriyor. Harvard Üniversitesinde beslenme ve epidemiyoloji alanlarında uzmanlığı olan Profesör Dr. Frank Hu, vücutta oluşan iltihabın aslında birçok sağlık sorunuyla bağlantılı olduğunu ifade ediyor. Nitekim hareketsiz yaşam tarzı da vücutta kronik inflamasyon, yani iltihap ve yangı oluşmasına neden oluyor. Ve kronik inflamasyon Dr. Hu’nun da belirttiği gibi kanser, kalp hastalıkları, diyabet, depresyon ve Alzheimer’s gibi birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla hareketsiz yaşam tarzının küçük veya büyük ölçekteki tüm zararlarını azaltmak için antienflamatuar besinleri tüketmek oldukça önem taşıyor.

Harvard Üniversitesinin internet sitesinde yayımlanan bilgilere göre antienflamatuar besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Domates

Zeytinyağı

Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler

Badem, ceviz gibi kuruyemişler

Somon, ton, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar

Çilek, yaban mersini, kiraz ve portakal gibi meyveler

Bunun dışında aynı zamanda işlenmiş et, rafine karbonhidrat, kızarmış yiyecekler ve asitli veya şekerli içecekler gibi vücutta inflamasyona sebep olan besinleri de beslenmemizden tamamen çıkarmamız gerekiyor. Bu şekilde, egzersiz ve doğru beslenmeyi birleştirerek hareketsiz yaşam tarzının zararları etkilerini mümkün olduğunca azaltmamız mümkün.

İlginizi çekebilir: Hareketsiz bir yaşam tarzı beyin fonksiyonlarını nasıl etkiliyor?

Kaynak:

eatthis.com

health.harvard.edu

experiencelife.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale