X

Belki yemekleri değil, duygularınızı yiyorsunuz: Duygusal yemeği keşfetmek

Beslenmek sadece fiziksel açlığımızı gidermekle ilgili değildir; bazen duygularımızı beslemek için de ona başvururuz. Duygusal yemeği duygusal tepkilerimizle başa çıkmanın bir yolu olarak kullanmak sık rastlanan bir davranıştır. Bu yazıda, duygusal yemeğin dünyasına bakacak, neden yaptığımızı anlayacak, yiyecek ve duygularımız arasında daha sağlıklı bir ilişki geliştirmek için yöntemleri keşfedeceğiz.

1. Duygusal yemeği anlamak

Hepimiz zaman zaman duygusal yemek yiyoruz. Bu, duygusal olarak rahatlamak veya dikkatimizi başka yöne çekmek için besinleri kullanmamız anlamına gelir. Fiziksel açlıkla duygusal açlığı ayırt etmek önemlidir, çünkü ikisinin de farklı özellikleri vardır. Fizyolojik olarak yediğiniz şeye ihtiyacınız yoktur.

2. Duygusal tetikleyicileri keşfetmek

Duygusal yemeğin genellikle belirli tetikleyicilerden kaynaklandığı görülür. Stres, kaygı, can sıkıntısı, yalnızlık veya hatta bazı sosyal durumlar bizi yemek yemeğe yönlendirebilir. Kişisel tetikleyicilerinizi belirlemek, duygusal yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmenin anahtarıdır. Yemek yemeye yöneldiğiniz zaman, eğer açlıktan değilse hangi duygu sonrasında bu davranışa yöneldiğinize bakın. Hatta not almayı deneyin. Böylece daha kolay tespit edebileceksiniz.

3. Zihin-beden ilişkisi

Duygularımız, yeme alışkanlıklarımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Duygular ne yediğimizi, ne kadar yediğimizi ve hatta ne kadar hızlı yediğimizi etkileyebilir. Bu ilişkiyi anlamak, duygusal yeme davranışlarımız konusunda daha bilinçli olmamızı sağlar. Duygusal tetikleyicileri tespit etmeyle beraber, hangi besinlere yöneldiğinizi, ne kadar hızlandığınızı ve miktar kontrolü yapıp yapamadığınızı da notlarınıza ekleyebilirsiniz.

4. Sağlıklı başa çıkma çözümleri geliştirmek

Sadece yiyeceklere güvenmek yerine duygularımızla başa çıkmak için alternatif yollar bulmak önemlidir. Egzersiz yapmak, farkındalık veya meditasyon pratiği, günlük tutmak veya sevdiklerimizden destek almak, duygusal iyilik hali için daha sağlıklı çıkışlar sağlayabilir. Böylece duygularımızın dürtüsüyle yemek yemek yerine, fiziksel açlık halinde yemek yemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.

5. Farkındalıkla yemeği benimsemek

Farkındalıkla yemek, yemek sırasında tamamen yemek yeme halinde olmayı içerir. Vücudumuzun açlık ve doyma işaretlerine dikkat etmek, her lokmanın tadını çıkarmak ve yemeğin duyusal deneyimini takdir etmek anlamına gelir. Farkındalıkla yemek pratiği sayesinde yiyeceklerle daha sağlıklı bir ilişki geliştirebiliriz.

Unutmayın, duygusal yeme ile ilgili çalışmalar bir keşif ve öz bakım yolculuğudur. Bu süreçte kendinize sabırlı ve nazik olun. Duygusal yeme alışkanlığınız yaşamınızı önemli ölçüde etkiliyorsa, terapist veya danışman gibi bir uzmandan profesyonel destek aramak önemlidir.

İlginizi çekebilir: Vücudunuzu besleyin, zihniniz sakinleşsin: Stres azaltıcı besinler

Sena Tuvanç: 2013'te Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Obezite ve diyabet üzerine çalıştıktan sonra ABD’ye gittim. ABD'deyken birçok eğitim ve kongreye katıldım ve mesleğimi nasıl uygulayacağıma karar verdim. Kilo verdirme odaklı değil, alışkanlık değiştirme temelli bir yol çizdim. ABD’den döndükten sonra 2017'nin son çeyreğine kadar özel sektörde çalıştım. Ardından kendi girişimlerimi hayata geçirdim. 2018 yılında beslenme farkındalığı ve Ayurveda üzerine eğitime başladım ve diyet listelerimi daha da zenginleştirdim. Kişiyi temele alarak hazırladığım beslenme programları ile hayat boyu sürdürülebilir alışkanlıklar kazandırıyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale