Belki de şimdiye kadar hiç denemediğiniz rahatlama teknikleri
Rahatlama teknikleri, birçok sıkıntıya çare olarak kullanılabiliyor. Psikoterapist Alena Gerst, rahatlama tekniklerine kronik hastalıklar, ağrı, anksiyete ve depresyon semptomları için başvurulduğunu söylüyor. Bir başka psikoterapist ve yoga eğitmeni Dezryelle Arcieri ise rahatlama teknikleri sayesinde kendisine danışanların kabullenme ve kendi deneyimleri için alan yaratma becerilerinin arttığını söylüyor. Terapist Nancy G. Shapiro da anksiyete, kronik yorgunluk ve tükenmişlik hissiyle mücadele etmeye çalışan danışanlarına rahatlama teknikleri gösterdiğini söylüyor.
İnsanın kendi bedenine ve zihnine iyi davranıp, onu rahatlatması, hayatın her alanında daha rahat kalmasını sağlıyor. Bu da hem kişisel, hem de toplumsal açıdan huzuru ve mutluluğu artırıcı bir etki yaratıyor. İşte kendi başınıza uygulayabileceğiniz etkili rahatlama teknikleri:
1. Ujjayi nefesi alın
Birkaç defa ağızdan nefes alıp verin ve havanın boğazınızdan geçişini hissedin. Daha sonra boğazınızın arka tarafını hafifçe daraltın. Böylelikle nefesiniz yavaşlayacak ve sanki okyanus sesi gibi bir ses gelecek. Ujjayi nefesi stresinizi ve anksiyetenizi azaltacak ve belki de gün içinde en zor görevlerle uğraşırken rahatlamanızı sağlayacak.
2. Deneyimlerinizi tanımlayın
Gün içinde her an, her yerde yapabileceğiniz bir rahatlama tekniği de deneyimlerinizi yazmak. Yaşadığınız deneyimleri veya duyguları tanımlayın ve daha sonra bu deneyimin olduğu gibi yaşanmasına izin verin. Böylelikle yaşadığınız deneyimi nasıl değerlendireceğinize de karar verebilirsiniz.
3. Lavanta yağı kullanın
Asırlardır tıpta kullanılan lavanta yağının uyku kalitesini artırdığı, ağrıları azalttığı, anksiyete ve depresyon semptomlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu biliniyor. Gece yatağa girmeden önce yastığınıza birkaç damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.
4. Viparita Karani pozunu deneyin
Ayakları havaya kaldırıp duvara dayama pozu olarak da bilinen Viparita Karani, kan basıncını düşürür, dolaşımı hızlandırır, bel ağrısını azaltır, anksiyete semptomlarını azaltır ve uyku kalitesini artırır. Bir duvarın dibinde, yere oturun ve kalçanızın yan tarafını iyice duvara dayayın. Ayaklarınızı havaya kaldırırken, kalçanızı da döndürün ve duvara iyice yaklaştırın.
5. İçsel ve dışsal güvenliğinizi bulun
Düşünceleriniz, duygularınız ve hissettiklerinizden oluşan içsel güvenliğinizi, bir yandan da nesneler, davranışlar ve çevrenizden oluşan dışsal güvenliğinizi sağlayın. Sizi rahatsız eden bir şey veya bir duygu varsa, köklenme egzersizleri veya nefes tekniklerinden faydalanarak kendinizi rahatlatabilirsiniz.
6. Endişelerinizle yüzleşin
Bazen birçok rahatlama tekniğini denesek bile yine içimizde bir huzursuzluk, öfke, korku olabilir. Bunun sebebi, endişelerin kökenini bulmamaktan ve kökten bir çözüm getirememekten kaynaklanır. Bazen ufacık bir endişe bile insanı gecelerce uykusuz bırakabilir, rahatsız edebilir. Endişelerinizin kaynağını bulun ve onlarla yüzleşin.
Kaynaklar:
PsychCentral
Yogajournal
Forbes
İlginizi çekebilir: Stresi en aza indirmenin veya tümden yok etmenin yolları