Bel ağrısı dendiğinde öncelikle akla bel fıtığı ihtimali gelir. Ancak dünyada baş ağrısından sonra ikinci sırada görülen bel ağrısı, başka sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Son yapılan araştırmalara göre toplumda her 100 kişiden 80’i hayatlarının bir döneminde bel ağrısından şikayet etmiş ve sadece ortalama %5’i bel fıtığı kaynaklı olmuştur.
Çoğunlukla bel ağrısı yaşayan kişiler:
- Hareketsiz iş ve yaşam düzeni olan,
- Stres ve depresyonda olan,
- Duruş bozukluğu ya da doğuştan belinde kayma olan,
- Ergonomisi bozuk yatakta uyuyan,
- Ağır sporlarla uğraşan, eğilme hareketlerini yanlış uygulayan,
- Fazla kilolu ya da hamileliğin son aylarında olan,
- Uzun süreli araç kullanan,
- Zayıf bel ve karın kasları olan,
- Sigara içen kişilerde görülür.
Bel ağrısına nasıl engel olunur?
Duruş bozuklukları ve uzun süre aynı pozisyonda durmak bel için oldukça sakıncalıdır. Bel mekaniğine uygun olmayan her türlü yanlış hareket belde yıpranmaya sebep olur.
Stres ile birlikte mevsimsel ısı değişimleri, rüzgar gibi faktörler de beli destekleyen kasların veya bağların aşırı gerilmesine, dolayısıyla ağrılı kas spazmı hissedilmesine sebep olur.
Bel fıtığı iki bel omuru arasında yastık görevi gören dokunun kayması veya taşması durumudur. Bu durum bacağımıza doğru giden sinire baskı yaparak ağrıya ve siyatik şikayetine sebep olur. Baskı devam ederse zamanla bacaklarda kuvvet kaybı, reflekslerde azalma gibi şikayetler de oluşabilir.
Ayrıca omurgada eğrilikler (skolyoz), bel omurlarında kayma (spondilolistezis), düzleşmeler, fazla ya da eksik bel omuru, beldeki açıklıklar, omurga kanalında daralma (genellikle ileri yaşlarda görülür), kireçlenme (osteoartirit), kemik erimesi (osteoporoz), romatizma (sabahları görülen eklem sertliği ve tutulmalar, romatizmal hastalıklar için uyarıcı olabilir) bel ağrısı hissedilmesine sebep olabilecek faktörlerdir.
Sigara içenlerde bel bölgesine giden damarlarda oluşabilecek tıkanıklıklar, diskte harabiyetin daha hızlı oluşmasına ve maalesef kemikte iyileşmenin daha geç olmasına sebep olabilir.
Bel ağrısından kurtulmak için 6 yolu hayatınıza dahil edebilirsiniz:
- Duruşunuzu düzeltin. Sırttaki kamburluğu ve beldeki içe çöküklüğü arttırmadan dik durun.
- Oturuşunuzu düzeltin. Otururken sırtınızı dik tutun ve yaslanın, gerekirse bel kıvrımını uygun bir yastıkla destekleyin.
- Yatışınızı düzeltin. Sert ve ortopedik yatak kullanın. Çok sert zemin ya da tahta üzerinde yatmak doğru değildir. Sırt üstü yattığınızda dizlerinizin altına küçük bir yastık koymak belinizi rahat ettirecektir.
- Ağır taşımayın. Hareketlerinizi önceden planlayın, taşıyacağınız yükleri eşit olarak ellerinize bölün.
- Belinizi zorlamayın. Yük kaldırmanız gereken durumlarda belinizden değil bacaklarınızdan güç alın. Yerden bir şey kaldırmanız gerektiğinde eğilmeyin, dizlerinizi bükerek çömelin ve taşıdığınız ağırlığı mümkün olduğunca vücudunuza yakın tutun
- Egzersiz yapın. Özellikle bel, karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren egzersizlere yönelin.
Hazırladığım videoda kolaylıkla uygulayabileceğiniz 6 hareket bel kaslarını güçlendirerek aynı zamanda rahatlamanıza yardımcı olacaktır.