Bel ağrısı şikayetlerinizi en aza indirmek için, tüm yaşamınız boyunca aktif bir hayat (düzenli egzersiz yapmak) önemlidir. Bazı insanlar egzersizi güçlenmek, kasları güçlendirmek için yaptığını düşünür. Evet bu kısmen doğrudur. Günde sadece 15-20 dakika düzenli ve doğru egzersiz yapmak, kasları güçlendirmeye ek olarak hareketlilik gelişimi, kas ağrılarının azalması, bel ağrılarının azalması, postürün gelişimi, koordinasyon, yaralanma riskinin azalmasını sağlar.
Koordinasyon egzersizi nedir?
Egzersizde koordinasyon; hareketleri doğru, kontrollü ve akıcı yapabilme yeteneğidir. Merkezi sinir sisteminin motor ünitesini, kas sistemini, iskelet sistemini sinerjik şekilde çalıştırabilme yeteneğidir ve hangi yaşta olursak olalım geliştirilebilir. Koordinasyon egzersizlerinde hareketsel farkındalık, mekansal oryantasyon, denge, ritm, karmaşık tepki verme yetenekleri gelişir.
Koordinasyona yönelik bilinçli egzersiz yapmak, doğru zamanda doğru yoğunlukta ve doğru kasları kullanabilme yeteneği sağlar.
Koordinasyon egzersizi neler sağlar?
Mesela orta hızda, nefes alıp vermeye devam ederken, eklemlerinizi doğru kullanarak, gerektiğinde diz ekleminizi bükerek, omurganızdaki ağırlığı dengeli yayarak, 3 kg ağırlığındaki bir topu çapraz yerden yukarı kaldırarak, yukarıdan aşağıya indirerek yaptığınız koordinasyon egzersizinde:
- dengeli olarak elinizdeki ağırlığı (3 kg top) tutarsınız,
- gözlerinizle elinizdeki topu takip edersiniz,
- elleriniz, kollarınız, boynunuz, omurganız, bacaklarınız, dizleriniz, ayaklarınız, tüm bedeniniz hareketi gerçekleştirmek için birlikte çalışır,
- kas grubunu eksen boyunca esnetip gevşetirsiniz,
- kemik-kemik arasında yer alan bağ doku elemanlarını (ligament) eksen boyunca hareket ettirirsiniz,
- kemik-kas arasında yer alan bağ doku elemanlarını (tendon) eksen boyunca esnetip gevşetirsiniz.
Elinizdeki ağırlık, taşımanız gereken bir yüktür, bu yüke karşı koordineli hareketiniz, vücudunuzda esnetip gevşettiğiniz tüm elemanlar için gerekli besinlerin ve oksijenin kolaylıkla sağlanmasına katkıda bulunur, eklem sağlığına destek olur, bel ağrıları dahil eklemleri içeren ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olur, hatta taşıma işlevi gerektiren durumlarda incinme, burkulma gibi yaralanmalarınızı azaltır.
Başka bir örnek, bir ucunu sabit bir yere bağladığınız, diğer ucunu elinizde tuttuğunuz lastik ipi bedeninizi bir bütün olarak bir eksende hareket ettirip çektiğinizde de geçerlidir. Harekette görev alan tüm vücut elemanlarınızı, koordineli bir şekilde lastik ip direncine karşı yönde koordineli kuvvet uygularsınız.
Koordinasyon egzersizlerinin taşıma gerektiren durumlarda faydaları nelerdir?
Koordinasyon egzersizleri yaptığımızda, kas-iskelet-sinir sistemimiz çok iyi yanıt vermektedir. Taşıma işlevi gerektiren durumlarda (ağır bir bavul, çanta kaldırmak; üst dolaptaki ağır bir şeyi yere indirmek; yerden bir şey alıp ayağa kalkmak) yaralanmaların (incinme, burkulma, bel tutulması gibi) azalmasına destek olmaktadır.
Koordinasyon egzersizi yapmayınca neler olabilir?
Bir şeyi kaldırırken, ağır bir şey taşırken eklemini inciten insanlar çoğunlukla yeterince koordinasyon egzersizi yapmayan, ani mod değişiklikleri ile (hızlıca kaldırmak, dizleri bükmeden kaldırmak, hızlıca dönmek gibi) taşımayı gerçekleştiren, doğru beden hareketleriyle bunları yapmayan bireylerdir. Yeterince koordinasyon egzersizi yapmayınca, ligament yırtılmaları, burkulma, zorlanma, hatta disk hernisi (fıtık) oluşumu kolaylaşacaktır.
Koordinasyon egzersiz deneyimi
Koordinasyon egzersizlerini her günümüzün bir parçası haline getirelim, günde 15 dakikamızı kas koordinasyon egzersizlerine ayıralım, aşağıdaki videolarda verdiğim örnekleri siz de yaratıcılığınızı kullanarak kendinize göre değiştirerek geliştirebilirsiniz:
Koordinasyon egzersizi 1:
Koordinasyon egzersizi 2:
İlginizi çekebilir: Omurganız ne kadar sağlıklıysa o kadar genç kalırsınız