Beige flag (bej bayrak) nedir, ilişkilerin kaderini belirleyebilir mi?

Kırmızı, yeşil ve hatta sarı bayraklar konseptlerine artık birçoğumuz aşinayız. Özellikle romantik ilişkiler söz konusu olduğunda ilişkinin devamı hakkında önemli sinyallere işaret eden bu bayraklara, son zamanlarda bir yenisi daha eklendi; beige flags yani bej bayraklar. Peki, bu bayraklar neyi anlatıyor veya hangi davranışlar bu bayraklara örnek teşkil ediyor? Gelin, TikTok’ta hızla yayılan ve #beigeflags etiketi ile milyonlarca görüntülenme ve beğeniye sahip olan bu terimin ilk nasıl ortaya çıktığını ve sosyal medya kullanıcılarının hangi durumları bej bayrak olarak değerlendirdiğini yakından inceleyelim.

Beige flag (bej bayrak) ne demek?

Bej bayraklar teriminin ilk kez @itscaito adlı bir sosyal medya fenomeni tarafından kullanıldığı biliniyor. Bu kullanıcı, flört uygulamalarında gördüğü ‘potansiyel bej bayrakların’ videolarını paylaşarak, ‘çok sıkıcı olduğunuzun işaretleri’ diyor ve daha sonra bu akım TikTok’ta yayılmaya başlıyor. Diğer sosyal medya kullanıcıları da bu akıma ayak uydurarak olası ‘bej bayrak’ olarak değerlendirdikleri davranışları, takipçileri ile paylaşıyor. Ancak, kafa karıştırıcı olan şu ki bej bayraklar, kırmızı, sarı ve yeşil bayraklar gibi belli başlı, herkesin ortak paydada buluştuğu durum ve davranışları içermiyor, çok daha öznel.

Kısaca hatırlatmak gerekirse; kırmızı bayraklar (red flags), bir kişinin ilişkinin o anki evresinde ve geleceğinde sorun yaratabilecek, tehlike arz eden durum ve davranışları içeriyor. Yeşil bayraklar (green flags), kırmızı bayrakların tam tersi olarak ilişkinin sağlıklı ve uyumlu olduğunu, başarılı bir şekilde devam edeceğini gösteriyor. Sarı bayraklar (yellow flags) ise dikkatli olunması gereken, ‘olası’ kırmızı bayraklara dönüşebilecek durumları simgeliyor. Şöyle ki partneriniz kişisel sınırlarınızı ihlal ediyorsa bu bir kırmızı bayrak olabilir, ilişkinizde eşit sorumluluklar paylaşıyorsanız bu yeşil bayraklara örnektir, birlikte uzun vadeli planlar yapamıyorsanız bu da sarı bayrak olarak değerlendirebilir. Bej bayraklar ise bunlardan hiçbiri değil…

Çünkü, bej bayrakları olumlu ya da olumsuz, iyi ya da kötü gibi değerlendirmek pek mümkün değil. En açıklayıcı tanımlardan birini Nice Healthcare Klinik Direktörü Dr. Allison Fossella yapıyor ve şöyle diyor: “Bej bayraklar, doğası gereği olumlu veya olumsuz olmaktan ziyade genellikle tarafsız olarak değerlendirilebilir. Kırmızı ya da yeşil bayraklar gibi işaretler ilişkilerin değerini ve geleceğini belirleyebilir, ancak bej bayraklar daha öznel alanlara girer. Fayda sağlamaz ama toksik bir özelliği de çağrıştırmaz. Daha çok tuhaf ya da ilgi çekici alışkanlıklara işaret etmek için kullanılır.”

Hangi davranışlar bej bayrak olabilir?

Öznel değerlendirmeler ve yorumlar içermesinden dolayı bej bayrakları, diğer bayraklar gibi tanımlamak ve örneklendirmek pek kolay değil. Çünkü, bu konuda herkesin kafası biraz karışık. Birinin ‘bej bayrak’ olarak nitelendirdiği bir davranış, bir başkası için aynı sinyale işaret etmiyor olabilir. Ayrıca, bej bayrakların bir kısmı kişilerin karakteristik birtakım özelliklerini içerebileceği gibi sarkastik yaklaşımları ya da tuhaf alışkanlıkları da barındırabiliyor.

Gelin, örneklere bakalım. Mesela, herkesin doğum gününü hatırlamak, her sabah aynı saatte birebir aynı olan bir kahvaltı yapmak, ebeveynleri ‘anne-baba’ yerine isim soy isimleriyle kaydetmek gibi durumlar TikTok kullanıcılarının ‘beige flag’ olarak etiketledikleri paylaşımlar arasında. Bazıları ise bu bej bayrakları, sinir bozucu alışkanlıklar ya da ‘bej kılığına giren’ kırmızı bayraklar olarak tanımlıyor. Yani, neyi-nasıl yorumlayacağınız ve bej bayrak etiketlemelerine karar vermeniz tamamen sizin yaklaşımınıza, hayat görüşünüze ve tarzınıza bağlı. Diğer renk bayraklarla kıyaslamak belki bej bayrakları daha net ayırt etmenize yardımcı olabilir:

  • Bej bayraklar vs. sarı bayraklar: Bej bayraklar genellikle ilişkininin gidişatı hakkında bir ipucu taşımaz. Çünkü, biri bej bayraklardan birine kafasını çevirip yoluna devam ederken, yani hiç oralı olmazken, bir başkası için o bej bayrak büyük bir sorun teşkil ediyor olabilir. Bu nedenle, kesin olarak bir ilişkinin devamına karar veren bir sinyal olduğu söylenemez. Örneğin, partnerinizin çamaşırları çamaşır makinesinden çıkarırken katlayarak sepete koyuyor, sonra tekrar açıp çamaşır kurutma askılarına asıyorsa bu sizin için takılacağınız bir konu olmayabilir. Ancak, bir başkası için bu, ekstra detaycılık, mükemmeliyetçilik ya da titizlik olarak nitelendirilebilir ve bu da kişiyi, karşısındakinden uzaklaştırabilir. Sarı bayraklar ise bej bayrakların aksine biraz daha ciddi ve genel geçer durumları içerir. Ve çoğunlukla bej bayraklardan daha endişe vericidir ve bejin aksine kırmızıya daha yakındır. Daha açıklayıcı bir cümle ile bej bayraklar, nötr iken, sarı bayraklar kırmızı bayrakların öncüsü olabilir. O yüzden renk olarak bej ve sarı birbirine yakın görünse de anlam ve içerik olarak pek ilişkili olmadıklarını söylemek mümkün.

  • Bej bayraklar vs. yeşil bayraklar: Peki, bej bayraklar yeşil bayraklara dönebilir mi, diye merak ediyor olabilirsiniz. Hemen bir ışık tutalım. Aslında bu sorunun net bir cevabı yok. Bej bayrakların mutlaka iyi ya da kötü olması gerekmediğinden, yeşil bayraklara dönüşebilirler ya da dönüşmeyebilirler. Örneğin, sevgi ve saygı dolu bir ilişkiniz varsa partnerinizin sahip olduğu ‘tuhaflıkları’ siz de bir süre sonra takdir etmeye ya da benimsemeye başlayabilirsiniz. Yukarıdaki örnekten yola çıkacak olursak her gün aynı kahvaltıyı yapmak başta garip gelse de belki zaman geçtikçe siz de partnerinize katılabilirsiniz.
  • Bej bayraklar vs. kırmızı bayraklar: Bej bayrakların kırmızı bayraklar olup olmadığı ya da kırmızı bayraklara dönüşüp dönüşmeyeceği de ayrı bir merak konusu. Kimileri için bej bayraklar ‘tuhaf ama sevimli’ farklılıklar olduğu için bu bayrakların yeşile dönme ya da nötr kalma ihtimali daha fazladır. Ancak, kişiye ‘fazla’ gelen ‘ağır’ gelen ya da fazlasıyla ‘cringe’ gelen bej bayraklar varsa, bunlar bir süre sonra kırmızıya dönüşerek ilişkinin geleceğini olumsuz etkileyebilir. Örneğin, partneriniz evcil hayvanını dışarıya çıkardığında dışkısını poşete koyup atmıyor, bırakıp gidiyorsa bu sizin için çok büyük bir problem teşkil ediyor olabilir ve bu örnekten yola çıkarak olası farklı senaryolar için de kafanızda olumsuz durumlar yaratabilirsiniz. Sonunda da partnerinizden uzaklaşabilir, belki de ayrılmayı düşünerek kırmızı bayrağa dönüşen bir bej bayrakla kalabilirsiniz. Ancak, bir başkası için bu durum çok takacağı bir konu olmadığı için kırmızı bayrağa da dönüşmez ve nötr bir durum olarak kalmaya devam eder…

Kısacası, bej bayrakların hangi bayrak rengine daha yakın olduğu ya da bir ‘bayrak’ yani sinyal olup olmadığı tamamen kişilerin öznel yargılarına bağlıdır. O yüzden bej bayrakları listelemek ya da kategorize etmek pek mümkün değildir. Yani, yorum tamamen size kalmış diyebiliriz.

Ama yine de daha fazla örnek görmek isterseniz hemen ekleyelim… Belki komik belki tuhaf bulacağınız bazı bej bayrak etiketlemelerini sizler için bir araya getirdik. İşte TikTok’tan beige flags paylaşımları… Bakalım size de ‘bej’ gelecekler mi?

@lexil012

cash is not money #beigeflag

♬ original sound – Lex

Sonuç olarak, bej bayraklar doğrudan ilişkinizin geleceğine dair bir şey söylemese de, size genel olarak ilişkinizin nasıl gittiğine dair ipuçları verebilir. Ya da partnerinizin bilinmeyen yönlerini keşfetmenize yardımcı olabilir.

@sk_marwa

kind of embarrassing #fyp #beigeflag #foryou

♬ Summer Background Jazz – Jazz Background Vibes

Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!