Dünya Güneş’ten fersah fersah uzaklaştıkça, havadaki yaşam belirtileri azalıyor ve bir dinginlik çöküyor. Birçoğumuz için kış mevsimi zordur, uzun, soğuk ve karanlık günler pek sevilmez. Ama bu kış mevsiminin önemsiz olduğunu göstermiyor.
Çin tıbbının temelini oluşturan kaynaklarda, kış mevsimi şöyle tanımlanır:
“Meditasyon yapmak için bir anlığına durduğun ve zamanın içinden geçişini hissettiğin bir dönemdir. Kış mevsiminin en değerli yanı, meditasyondur. O soğuk ve karanlık günler, insanlar arasında sevginin en çok geçtiği, aile ziyaretlerinin arttığı, hediyelerin alınıp verildiği, hayır işlerinin yapıldığı zamanlardır.”
Aslında sadece bu sözler bile kış mevsiminin önemini keşfetmek ve aslında her mevsimi sevmek için çok şey anlatıyor.
Daha az egzersiz, daha derin nefesler
Kış mevsiminin öne çıkan organları böbrekler ve mesane, elementi ise su olarak biliniyor. Kış mevsiminde yin maksimumdayken, yang yani chi enerjisi minimumdadır. Bu mevsimde chi enerjimiz daha çok içeride kalır. Bu yüzden aşırı terlemeyle chi enerjisini dışarı atmaya yarayan egzersizlerden uzak durmak gerekiyor. Bu aynı zamanda büyüme, gelişim, üretim gibi her türlü enerjinin kaynağı olan böbreklerdeki chi enerjisinin tükenmesine de neden oluyor. Bu enerji kemiklerimize, dişlerimize, saçlarımıza ve üreme sistemimize güç veren enerji.
İlgili yazı: 6 muhteşem baharatla kışı sıcacık karşılayın
Kış mevsiminde karnınızın derinliklerine doğru nefesler almak, chi enerjisini böbreklere doğru göndermek önemli. Bunu özellikle doğada uzun, sakin yürüyüşlerden sonra, meditasyon veya yoga yaparken uygulamaya özen gösterin.
İlgili yazı: Kış güneşi kapıdayken koruyucuları yakından tanıyalım
Uzun süreli uykular, sıcak gıdalar
Günler kısaldığı için kış mevsimi erken yatağa girilip, geç kalkılan bir dönem. Birçoğumuzun çalışma saatleri mevsimlere göre değişmediği için bu durumda yapılacak en iyi şey erken yemek yemek ve erken yatağa girmek.
Kış aylarında pişmiş gıdalar tüketmek ve sıcak şeyler yemek de iyi bir çözüm. Özellikle akşam yemeğinde sıcak bir çorba içmek, sindirimi kolay olması sebebiyle kış mevsimine çok uygun. Böbreklerdeki enerjiyi güçlendirmesi gereken kış yiyecekleri arasında kısık ateşte pişirilmiş etler de iyi bir çözüm olabilir. Vücudu ısıtan ve hazmı kolaylaştıran baharatları da unutmamak lazım. Bunları çaya, yemeğe ekleyebilirsiniz.
Sadece kışın yapabileceğiniz bir şey bulun
Araştırmalar, bir şeyin olmasını beklemenin insanı daha mutlu ettiğini gösteriyor. Siz de bunu kış mevsimi için uygulayabilirsiniz. Kendinize sadece kışları yapacağınız bir aktivite bulun. Bu kayağa gitmek de olabilir, örgü örmek de. Böylelikle her kış bu aktiviteyi bir ritüel haline getirebilir ve kış mevsimini daha çok sevebilirsiniz.
İlgili yazı: Kış aylarında tatile çıkmak isteyenler için birbirinden güzel seyahat noktaları
Cildinizi nemlendirin
Kışla ilgili en çok karşılaşılan şikayetlerden biri de kuruyan cilt. Yaşlandıkça cildimizdeki doğal yağlar azalır. Nemi düşük, sert kış havası durumu daha da kötüleştirerek cildin iyice kurumasına neden olur. Bununla mücadele etmek için kışın cildinizi nemlendirmeye özen gösterin. Uzun süre banyo yapmaktan kaçının. Duştan veya banyodan sonra cildinizi mutlaka nemlendirin. Ellerinizi soğuktan koruyun. Dudaklarınızın çatlamasının önüne geçmek için nemlendirici ürünler kullanın.
Sıcak giysiler, sıcak içecekler
Mevsime uygun giyindiğinizden emin olun. Her ne kadar güçlü bir bağışıklık sistemi sizi korusa da sıcak tutacak kıyafetlerin önemini unutmayın. Patojenlerin, virüslerin, bakterilerin vücuda en kolay girdiği noktalardan biri boyun/boğaz bölgesi. Bu nedenle boynunuzu sıcak tutun. Ayaklar da böbrek meridyeninin başlangıç noktası. Bu yüzden ayaklarınızı sıcak tutmayı ihmal etmeyin.
Kış mevsimi ayrıca böbrek temizliği için de uygun bir dönem. Sıcak veya en azından oda sıcaklığında su içmeyi unutmayın. Günde en az 2 litre su tüketin.
İlgili yazı: Sağlıklı kış keki tarifi
Kilo almayın
Uzun akşam yemeklerinin, aile ziyaretlerinin, buluşmaların yoğun olduğu kış mevsimini 10 kilo almadan geçirmenin yolu enzimler ve probiyotiklerde gizli. Bunlar sizi hazımsızlık ve rahatsızlık hissinden koruyacaktır ama onlardan da mucize beklemeyin. Bir şeyler yerken veya içerken bilinçli olun. Aile veya arkadaş buluşmalarının tadını çıkarın ama ağır yemeklerden veya ölçüyü kaçırmaktan uzak durun.
Kış mevsimi zor olabilir ancak onu bedeninizi ve zihninizi beslemek için kullanmak sizin elinizde!
Kaynaklar:
Mindbodygreen
Reader’s Digest
Acttwomagazine