X

Bedeninizi ödüllendirin 1: Mindfulness temelli nefes çalışmaları, yoga hareketleri ve meditasyonun bedenimize faydaları

Nefes almak bu dünyaya geldiğimizde gerçekleştirdiğimiz ilk aktiviteydi. Geçmişte her ne yaptıysak, şu anda her ne yapıyorsak ve gelecekte her ne yapabileceksek nefes alabilmemiz sayesindedir. Bize tüm bu imkanları sağlayan nefesimiz, ana olarak iki şeyden etkilenir. Bunlardan birincisi sinir sistemimizdir. Eğer sürekli stres halindeysek, nefesimiz bu disregüle sinir sistemimizden payını alır. Siz de yaşamışsınızdır, bir sebepten ötürü sinirlendiğimizde genelde hızlı nefes alıp vermeye başlarız. Ya da öfkeden bağırıyorsak bu esnada nefesimizi tutarız. Bu sinirlenme ve öfkelenme durumları kendini sık sık tekrar ediyorsa sinir sistemimizin, dolayısıyla da nefesimizin düzensizliği kronik hale gelebilir. Sinir sistemimizi düzenlediğimizde ise, nefesimiz de doğal olarak sağlıklı haline kavuşacaktır.

Nefesin etkilendiği ikinci şey ise kaslarımızın yapısı, vücudumuzu örümcek ağı gibi saran fasyamızın yapısı ve duruşumuzdur. Eğer düzenli hareket etmiyorsak ve farklı kas gruplarımızı yeterli miktarda çalıştırmıyorsak, kaslarımız ve bedenimizi saran fasya yapımız zamanla katılaşır. Bu durumda nefes, bedenimizin içinde rahatça dolaşamaz. Duruşumuz bozuksa ve omurgamız dik değilse, ki kasların yapısından etkilenir, aynı şekilde nefesin bedende düzgün şekilde akması zorlaşır.

Nefesimizin öneminden ve iki ana unsurdan etkilendiğinden konuştuk. Şimdi gelin mindfulness temelli nefes çalışmaları, yoga hareketleri ve meditasyon tekniklerinin bu komplike problemi nasıl çözdüğüne bakalım.

Nefesin etkilendiği ilk unsur olan sinir sistemimizi kronik stresten kurtarmak için mindfulness bakış açısını ve meditasyonu araç olarak kullanabiliriz. Pratikler sırasında dikkatimizi kasıtlı bir niyetle, açık bir şekilde, yargısız ve arkadaşça nefesimize, bedenimize, düşüncelerimize yönlendirerek otomatik tepkilerimizi gözlemleyebilir ve onları dönüştürmeye başlayabiliriz. Bu esnada kronikleşen stres katmanları soğan kabuğu gibi tek tek çözülmeye başlar. Sinir sistemi stresten arındıkça nefesimizi de dönüştürürüz.

Kaslarımızı, fasya tabakamızı ve duruşumuzu dönüştürmek için de mindfulness temelli yoga hareketlerinden faydalanabiliriz. Düzenli pratiklerle kaslarımızı çalıştırabilir, fasya tabakasını tekrar olması gereken akışkan formuna geri döndürebilir ve duruşumuzu daha sağlıklı hale getirebiliriz. Yoga esnasında sadece hareket etmekle kalmayız. Hareketleri çoğunlukla nefesle senkronize yaparak ve dinlenme anlarında dikkatimizi nefese getirerek nefesin niteliklerini gözlemlemek interoseptif (içe yönelik) duyumlarımızı da güçlendirdiği için diğer hareket yöntemlerine göre ek fayda sağlayabiliriz. Nefesimiz hareket sayesinde bedende daha rahat dolaşmaya başlar.

Sinir sistemimizi, kaslarımızı, fasyamızı ve duruşumuzu düzenleyerek nefesimizde dolaylı yoldan pozitif etki yaratabilsek de, nefesin bir de kendi başına yapabildikleri var. Kontrollü nefes teknikleri ile sinir sistemimizi bilinçli bir şekilde etkilemek mümkün. Ne harika, değil mi? Adı üstünde otomatik bir yapıya sahip olan, istemsiz yapılan hareketleri ve organ fonksiyonlarının kontrolünü gerçekleştiren otonom sinir sistemimizde diğer fonksiyonları kontrol edemezken nefesi kontrol edebiliyoruz! Farklı pratiklerle nefesimizin süresini, derinliğini, ritmini değiştirerek beynimize giden mesajları kasıtlı şekilde değiştirebiliyoruz. Bu da duygu, düşünce ve davranışlarımızda dönüşüm yaratıyor. Bu dönüşüm sayesinde sinir sistemimiz uzun vadeli şekilde regüle oluyor ve hayatımızı birçok alanda pozitif olarak etkiliyor.

Sinir sisteminin nefesi, nefesin sinir sistemini, hareketlerin nefesi etkilediği bu komplike yapıya sahip bedeninize bir ödül vererek bu sonbaharda nefes teknikleri öğrenmeye, yoga pratikleri denemeye ve meditasyon alışkanlığı kazanmaya başlayabilirsiniz. Bir sonraki haftadan itibaren sizlerle farklı nefes tekniklerini paylaşacağım. Siz de benimle birlikte düzenli olarak uygulamaya başlayarak kendinizdeki dönüşüme kucak açabilirsiniz. Kaçırmamak için Instagram sayfamdan beni takip edebilirsiniz. Bize güzel yenilikler getirecek bir sonbahar olması dileğimle…

İlginizi çekebilir: Beş aşamalı mindfulness meditasyonu uygulama rehberi

Sibel Okan - moment by Sibel: Merhaba ben Sibel. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Daha önce özel sektörde pazarlama alanında çalıştım. Mühendislik eğitiminin bana katmış olduğu analitik düşünce yapısı ve süreç yönetimi bilgisinin yanı sıra, Hamburg'da 5 ay boyunca yaşama fırsatı bulduğum Erasmus programı ve yelkencilik deneyimi okulumun bana verdiği en keyifli hediyeler. Üniversite hayatından özel sektördeki iş hayatına geçtiğim ilk yıllarda, mutluluğu arama yolunda tanıştığım enerji dengeleme deneyimi, farkındalığımın artmasına ve içimdeki yaratma gücünü daha derinden tanımama vesile oldu. Çıktığım bu yoldaki tüm deneyimlerimde ortak öğreti "anda yaşamak" oldu. Daha mutlu bir Sibel'e dönüşmek için anda yaşamanın yollarını keşfederken edindiğim bilgileri olabildiğince çok kişiyle paylaşarak herkesin kendi yaşamına uygulayabileceğini göstermek ve ilham olmak isteğiyle farklı bir yolda ilerlemeye karar verdim. Mindfulness temelli yoga ve meditasyon eğitmeni, mindfulness koçu olarak; tüm servislerimi tek bir çatı altında topladığım moment by Sibel markamla anda yaşamak için farklı yollar keşfetmenize alan açıyorum!
İlgili Makale