X

Bedenim lüks arabam, ana yakıtı da su: Böbrek mesane meridyeni

“Hadi sağlığınıza! Su içelim”

Bedenimiz için su neden önemli?

Su, insan sağlığına olumlu yönde etki eden çok önemli bir bileşiktir. Beynimizde %85, kanımızda %80, kaslarımızda ise %70 oranında su bulunur. Bedenimizin canlı, diri, temiz olmasında su hayati önem taşır. Suyun faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur; örneğin cildi güzelleştirir, sindirimi kolaylaştırır, vücut ısısını dengeler, besin emilimine yardımcı olur, vücuttan toksinlerin atılımına destek olur, oksijenin hücrelere taşınmasına yardımcı olur, organları darbelerden korur, vitamin minerallerin çözülmesine destek olur, eklemlere yardımcı olur, kabızlığı önler, böbrek taşını engeller, enfeksiyonların engellenmesine yardımcı olur, bedeni güzelleştirir, gençleştirir. Vücudumuzda en sert dokulardan biri olan kemik dokuyu oluşturan hücrelerde bile su vardır.

  • Böbreklerimiz muazzam bir filtre sistemi

Böbreklerimiz muazzam bir filtre sistemidir. Kanımız böbreğimizin içerisinde özelleştirilmiş filtreden geçer, içindeki atık ve zararlı maddeler idrar olarak süzülür geri kalan yararlı maddeler kan dolaşım sistemine geri döner.

  • Mesanemiz su bazlı atık deposu

Mesanemizde idrar depolanır ve üretra (idrar yolu) adını verdiğimiz bir tüp vasıtasıyla vücut dışına atılır. İdrarın %95’i su, %3’ü protein, sodyum, kreatin gibi maddelerin emilimiyle oluşan üre ve geri kalanı da çok sayıda çeşitli maddelerden oluşur.

Bedenimizde böbrek meridyeni

Bedenimizde her iki ayağımızın altında üst orta bölgeden başlar, bacak orta yan hattından devam eder, ön gövdemizin orta hattının yanlarından boyuna doğru ilerler.

Bedenimizde böbrek meridyeni
Bedenimizde mesane meridyeni

En fazla sayıda akupressör noktası olan mesane meridyenidir. Kafamızda her iki göz orta hat kenarından başlar, alın bölgesinde orta hattın yanlarında iki kolla devam eder, beden arka bölgesinde sırtta orta hattın yanlarından yol alır, her iki bacakta arka orta hatta devam eder, ayak serçe parmağına doğru ilerler.

Bedenimizde mesane meridyeni
Bedenimizde mesane meridyeni
Böbrek-mesane meridyenimiz için egzersizler

Otururken arka bacak odaklı öne doğru uzanma hareketi

Paschimottanasana yoga pozuna benzer, ayak duruşu biraz farklıdır. Videoda görüldüğü gibi, nefes alıp vermeye devam ederken, yerde bacaklar uzatılmış olarak, ayak tabanları birbirine değecek şekilde, her iki ayak arasında 45 derece açı oluşturarak, üst beden kollar öne doğru yere ve bacaklara paralel şekilde, ayaklara uzamaya çalışarak esnetilir, bu pozisyonda 2-4 nefes alış veriş şeklinde beklenebilir, ardından yine yavaşça pozisyon başlangıcına gelinir. Beden esnekliği kişiden kişiye göre değiştiği için ön beden ayaklara kadar uzanamayabilir, beden nereye kadar uzanabiliyorsa orada birkaç nefes kalmak da etkili olacaktır.

Ayakta üst beden odaklı hareket

Videoda görüldüğü gibi, nefes alıp vermeye devam ederken, ayakta dururken, bacaklar omuz genişliğinde açık, sağ kol yukarı arkaya doğru, sağ el ayası gökyüzüne bakacak şekilde; sol kol aşağı arkaya doğru, sol el ayası yere bakacak şekilde esnetilir, 2-4 nefes bu pozisyonda beklenir, ardından eller kalp üzerinde birleştirilir. Aynı hareket eller değiştirilerek tekrarlanır.

İlginizi çekebilir: Çakralar ve beden meridyenleri arasındaki ilişki nedir?

Yazarın diğer yazıları için tıklayın.

Kaynaklar:

Wang G-J et al. Meridian Studies in China

chiro.org 2

Emsal Salık: Tıp doktoru, Histoloji-Embriyoloji Uzmanı, Klinik Ayak Refleksoloji Uzmanı, Shiatsu Uzmanı, bass gitaristim. Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunuyum. Artı Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kayropraktik Yüksek Lisans. Çocukluğumdan itibaren günde 20-40 dakika arası spor hayatımın bir parçası. İlgi alanlarım Yoga, Ayak Refleksoloji, Shiatsu, Medikal QiGong, Kayropraktik, Tae-Bo, Şema Terapi, kitap okuma, kendini geliştirme. emsalbass@gmail.com
İlgili Makale