Beden – zihin dengesini sağlamak ve yaşam enerjimizi güçlendirmek için ilk adım: Doğru nefes
Ayurveda‘ya göre Vata, Pitta, Kapha beden tiplerini anlattıktan sonra hepimizin aklında benzer sorular olduğuna eminim:
“Şimdi ben beden tipimi biliyorum ama bedenimi ve zihnimi nasıl dengeleyeceğimi bilmiyorum?“, “Ben bu kadar yoğun çalışırken zihnimi ve bedenimi dengelenmek için kendime ne kadar zaman ayıracağım?“, “Hangi yaşamsal fonksiyonların ve aktivitelerin beni dengeleyeceğini, nasıl yapacağımı bilmiyorum?”
Bunun cevabı aslında bugün yaşamımızı idame etmemizi sağlayan yaşamsal fonksiyonlarımızda ve aktivitelerimizde. Hayatımızı devam ettirmemiz için iki değişmez yaşamsal fonksiyonumuz var; nefes ve beslenme. Ama hayat kalitemizi yükseltmek, bütünsel sağlığa ulaşmak için başka aktivitelere de ihtiyaç duyuyoruz; yoga/meditasyon, spor/egzersiz ve zaman zaman da beden terapi. Bedenimizi, zihnimizi ve ruhumuzu dengelemek için Ayurveda’nın bu beş aktivitede verdiği reçetelere şimdi tek tek bakalım.
En önemli yaşamsal fonksiyonumuz ve yaşam enerjimiz Ayurveda’da ‘Prana’ olarak adlandırılan nefestir. Ayurveda Prana’yı şöyle açıklar: “Bedene burundan alınan nefes yoluyla girer ve tüm bedenimize dağılır”. Yaşam enerjimizin ana kaynağı nefes; bedenimizin en önemli doğal besin ve enerji kaynağıdır. Beden ve zihin dengemizi sağlayacak, yaşam enerjimizi oluşturacak ilk adım doğru nefes almaktır.
Özel nefes terapi ve egzersizleri dışında doğru nefesin kaynağı, burundur. Burun solunum sistemimizin ilk organıdır. Burnumuz yoluyla aldığımız hava bedenimizde hızlı bir yolculuk yapar. Önce burnumuz içindeki filtrelerden geçer, burada bedenimizin ihtiyacı olan ısı ve nemlilikle akciğerimize ulaşır. Akciğerimizden kan yoluyla hücrelere ve dokulara dağılır. Hücreler de bu oksijeni alır besinlere ve enerjiye dönüştürür. Böylece gün içinde anatomimizin ihtiyacı olan enerjiyi nefesimizle sağlamış oluruz. Hücrelerimizle dokularımızın uzun ömürlü ve sağlıklı olması için yeterli oksijeni sağlamış olması gerekir. Oksijen olarak doymuş hücre ile dokular fizyolojik enerjimizi yükseltecek sağlıklı, zinde bir beden ve zihin yaratacaktır.
Günlük hayatımız içinde kolay geldiği için ağızdan nefes alma alışkanlığı gelişmiş ve süregelmiştir. Ama aslında ağzımız beslenme için gerekli olan, sindirim sistemimizin başladığı ilk organdır. Bu nedenle ağzımızı yemek yemek ve tat alma özelliğiyle besinlerin tadına varmak için kullanmak sağlıklı ve doğru olan yöntemdir. Hangi beden tipine sahip olursanız olun yaşam enerjinizin ilk kaynağı olan nefesi ağzınızdan mı yoksa burnunuzdan mı alıp verdiğinize dikkat edin.
Eğer burun nefesi almıyorsanız kitaplardan, video ve danışmanlardan burun nefesiyle ilgili destek alabilir ve kendiniz uygulayabilirsiniz. Normalde burundan nefes aldığım halde bazı burun nefesi egzersizlerini trafikte, yürürken ya da film izlerken uyguluyorum. Başta hafif baş dönmesi ve uyku hali yaratabiliyor. Ama vazgeçmeyip günlük rutininiz içinde yer verdikten sonra dinlendirdiğini, bedeninizi ve zihninizi günlük koşturmadan küçük zamanlarda da olsa uzaklaştırdığını hissedeceksiniz.
Haftaya yaşamsal fonksiyonlarımızdan beslenme üzerinde duracağız. Yiyeceklerin gunaları, beden tipine uygun beslenme için benzerlikler ve zıtlıklar ilkesinden nasıl yararlanacağımızdan bahsedeceğiz. Beden ve zihin dengesi için beslenmeye yer verene kadar dengede ve mutlu kalın…
İlginizi çekebilir: Ayurveda’ya göre beden tipiniz ve bilmeniz gereken özellikleriniz