X

Beden ve zihni dengelemek için Ayurveda beden terapi ve faydaları

Dinlenmek için neler yaparsınız? Uyur musunuz? Ormanda yürüyüş mü yaparsınız? Kitabınızı alıp sessiz sakin bir yerde okur musunuz? Yoksa kendinize güzel bir çay yapıp, hafif bir müzikle kendinizi koltuğa mı yapıştırırsınız? Bunları farklı şekilde kombinler yaparak da dinlenenler vardır tabii…

Masaja ne için gideriz? Ben 608 sertifikamı alana ve Ayurveda üzerine çalışmaya başlayana kadar, ağrılarımdan kurtulmak için gittim.

Size bugün Ayurveda’da hem ayrı bir bedensel fonksiyon hem de multi disipliner yapının önemli bir parçası olan beden terapiden bahsedeceğim. Beden terapi; nefes, beslenme ve egzersiz için tamamlayıcı bir fonksiyon olmasının yanı sıra tek başına da iyi bir beden zihin dengeleyicidir. Bu dengelenme aslında kadim bilim olan Ayurveda’nın beden terapiye bakış açısından; beden tiplerine uygun terapi önerileri ve pasif egzersiz olarak bakmasından gelmektedir. Pasif egzersiz bakış açısı başlarda beni çok şaşırtmıştı ama sonrasında kasları çalıştırması, kan akışını hızlandırması, lenf yollarına yaptığı katkıları düşününce pasif egzersiz olması çok da şaşılacak bir konu olarak gelmedi.

Masaja ne için gideriz? Ben 608 sertifikamı alana ve Ayurveda üzerine çalışmaya başlayana kadar, ağrılarımdan kurtulmak için gittim. Özellikle yoğun ve stresli çalıştığım zamanlarda boyun ve sırt ağrımla başa çıkamadığım zamanlarda masaja gitme sıklığımı arttırarak çözmeye çalıştım.  Kasları güçlendirme, esnetme ve metabolizmayı hızlandırmanın bedenimdeki etkisine hiç odaklanmadım, odaklanmadığım için de bu etkileri göremedim.

Siz masaja gitme nedenlerinizi düşündünüz mü? Çoğunluğun verdiği cevabın benimle aynı olduğuna eminim. Masajı dinlenmek, esnemek, metabolizmasını hızlandırmak için kullanan varsa şimdiden tebrik etmek isterim. Masaj, bizim çoğumuzun kullanım amacımız gibi sadece ağrılarımızdan kurtulmanın bir yolu olsaydı; Ayurveda masaja yağlarla, baskılarla, lenf akış yönleriyle bütünsel bir yaklaşım geliştirmezdi.

Siz masaja gitme nedenlerinizi düşündünüz mü?

Modern dünya masajı şöyle tanımlar; bedeni ve ruhu rahatlatmak için yapılan düzenli ve sistemli manipülasyonlar. İşte bu manipülasyonlara, baskıları, lenf akış yönlerini, lenf düğümcük noktalarını, enerji alışverişini ve yağların etkisini eklediğiniz zaman işin tanımı masajdan çıkar beden terapi halini alır.

Çünkü bütün bu faktörler bedenin rahatlamasını sağlarken, zihnin de sakinleşmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Beden ve zihnin yarattığı dengelenme, ruhsal dengeyi yani bütünsel sağlığı getirir.

Ayurveda beden terapinin temel ve rahatlatıcı özelliklerinden ilki sıcak veya ılık yağlarla yapılmasıdır. Seçilen yağ da herhangi bir yağ değildir. Sizin beden tipinize, potansiyel ağrılarınıza ve hastalıklarınıza uygun yağlar seçilir, karıştırılarak hazırlanır. Beden tipinize uygun hareket tonlaması yapılır. Vata için sakin, Pitta için orta hızda, Kapha için ise biraz daha seri, hızlı terapiler uygundur. Seçilen yağlar ve sıcaklık oranları da tamamen hareket tonlaması ile uyum sağlayacak yağlardır.

Ayurveda beden terapinin temel ve rahatlatıcı özelliklerinden ilki sıcak veya ılık yağlarla yapılmasıdır.

Beden terapi ayaktan başlar ve başta son bulur. Kaslarda ve sinirlerdeki rahatlama bir baştan bir başa hissedilir. Beden terapideki amacımız; kasları ve kasların arasındaki sinirleri rahatlatmak, lenf yollarındaki laktik asit gibi birikimleri lenf çukurlarına taşıyarak atılmasını sağlamaktır. Lenf çukurlarına yapılan ölçülü manipilasyonlar da lenflerdeki toksinlerin atılmasını hızlandıracaktır.

Beden terapisti bu çerçevede size bütünsel sağlık sağlarken sizin de -bedeninize yardımcı olmak amacıyla- yapmanız gereken temel şey çok su içmektir. Çünkü lenf çukurundaki toksinlerin atılabilmesi idrar ve ter olarak sıvı yardımıyla mümkündür. Gün içinde içtiğiniz sudan fazlasını içmek toksinlerin atılımını hızlandıracaktır.

Ayurveda içinde yağların apayrı bir dünyası var. Özellikle beden tipine uygun olarak önerilen yağlara, kullanımlarına bir sonraki yazımda değineceğim. O zamana kadar dengede ve mutlu kalın. 

 

İlginizi çekebilir: Ayurveda’ya göre egzersiz yapmanın ve ölçülü olmanın önemi

Müge Murat: Tüm hikâye her beyaz yakalı gibi “İstanbul’dan gitmek istiyorum” ile başladı. Nereye giderimden önce “gitsem ne yaparım?” endişesi ile etrafı dinlemeye ve araştırmaya başladım. Ayurveda ile bu süreçte bir tanıştım. Hindistan’da bir bilim olması ve beden terapiyi derinleştirmesi nedeni ile dikkatimi çekti. 10 yıldır reiki yapıyorum, 2 yıldır ise yoga. Yoga ile tanıştıktan sonra enerjimin yükselmesinden güç alarak beden terapi üzerine uzmanlaşmaya karar verdim. Maya Akademi’de Türkiye Beden Terapi Derneği başkanı Ayla Örsan’dan anatomi, fizyoloji ve uygulama içeren dersleri aldım ve mezun oldum. Uluslararası 608 sertifikasına sahibim. Üç senedir temmuz ve ağustos aylarında Ayurveda öğrenmek için Hindistan'a gidiyorum. Kuzey ve güneyi olmak üzere 17 farklı şehirde Ayurveda’yı deneyimledim. Puşkar bölgesinde özel bir terapi merkezinde “Beden Terapi”, Kochi’de yağların ısıtılması ve dinlendirilmesi eğitimi ve sertifikası aldım. Kerala bölgesinde özel bir doktor ile beden tipi testleri ve hesaplamalarını çalışarak Ayurveda eğitimimi tamamladım. Geçen sene Bangalore’da özel bir Ayurvedik merkezde pançakarma (detox) programını deneyimledim. Hindistan’dan getirdiğim kitaplar ve yayınlardan Ayurveda bilgimi derinleştirmeye devam ediyorum. Tüm bunların yeterli gelmeyeceğini düşünerek anatomi ve fizyoloji bilgimi derinleştirmek için 2. üniversite olarak Tıbbi Dokümantasyon Yönetimini bitirdim. Ayurveda’nın bir alanı olan beden terapiyi Türkiye’de konumlandırmak ile ilgili sporcular ve beyaz yakalılar ile çalışmalar yapıyordum. Şu anda pandemi nedeni ile odağımı biraz daha okumaya ve araştırmaya ayırdım. Bu dönemde Kemal Hamamcıoğlu ve Özen Yula’da yazarlık ve hikâye yazarlığı eğitimleri aldım. Hem Ayurveda’yı hem de yazmayı seviyorum, bu nedenle de Ayurveda deneyimlerimi ve bana kattıklarınızı sizlerle paylaşıyorum. Bunların dışında bir de profesyonel iş hayatım var. Halen DRD Filo Kiralama şirketinde Kurumsal İletişim Yöneticisi olarak çalışıyorum.
İlgili Makale