Beden dili ve beyinde benlik etkileşimi

Beden Dili İle İlgili TED Talks Konuşması
Beden Dili İle İlgili TED Talks Konuşması

Son dönemlerde beden dili kullanımı ve karşındakini etkileme üzerine çeşitli araştırmalar yapılıyor ve bu araştırmaların sonuçları geniş kitlelerle paylaşılıyor. Özellikle iş hayatında beden dili fazlasıyla ilgimizi çekiyor. Karşımızdakilerin kendine has beden dilini okumaya ve duruşları üzerinden onları yargılamaya meyilliyiz.

Bir çok kaynakta, ellerinizi boynunuza koymak, kendinizi koruma iç güdüsüyle hareket ettiğinizi, dolayısıyla konuşma esnasında stresli olduğunuzu gösterir, ve sakınılmasını tavsiye eder. Peki beden dilini bu denli kontrol altına almaya çabalamak ne denli faydalı?

Aşağıda size sunduğumuz haftanın TED konuşmacısı Amy Cuddy, Harvard’da sosyal psikoloji alanında öğretim üyesi, güçlü ve zayıf duruşların beyin ile etkileşimi üzerinde duruyor.

Beden Dili İle İlgili TED Talks Konuşması
Beden Dili İle İlgili TED Talks Konuşması

Araştırmaları esnasında kendilerine şu soruyu soruyorlar: kendi sözsüz dilimiz, kendimiz hakkında ne düşünüp ne hissettiğimizi yönetiyor mu? Cevap: evet. Güçlü duruş karşısında bedenin üstünlük hormonu olan testosteron oranının arttığı,  stres yaratan kortizol oranının ise düştüğünü gözlemliyor.

Amy Cuddy’nın öncelikli tavsiyesi ise, özellikle stresli iş görüşmelerinde, kendinize güveninizin olmadığı çeşitli tartışmalarda, 2 dakikalığına da olsa, ortamdan uzaklaşıp bir asansörde, tuvalette güçlü duruşu taklit etmesi ve buna bağlı olarak hormonların salgı oranlarını değiştirmesi.

Kendi deneyimlerini ve çalışmalarını paylaşan Harvard’lı bilim kadını, İngilizcede çok popüler olan “yapabilene kadar numara yapın” ( fake it till you make it ) deyişini , “o olana kadar numara yapın” ( fake it till you become it) olarak değiştirmeyi uygun görüyor. Çünkü güçlü duruş özümsenebilir ve gerçekleştirilebilir.

Pazar günü için keyifli bir konuşma; iyi seyirler!

 

Yazarın tüm yazıları için tıklayın.

Eda Günay
Eda Günay, Paris IV Celsa Sorbonne ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimi aldı. Ecole Normale Superieur de Lyon'da psikoloji dergilerinin sosyal temsili üzerine ... Devam