Bebeklerde ve çocuklarda boğaz ağrısı rehberi
Çocuklarda boğaz ağrısı hakkında merak ettiğiniz her şey, yazımızda.
Boğaz ağrısı boğazda ağrılı, kuru veya kaşındıran bir his olarak tanımlanabilir. Bu öylesine yaygın bir semptomdur ki, her yıl doktor muayenelerinde 13 milyondan fazla ziyaretin bu şikayet nedeniyle gerçekleştiği biliniyor (*). Çoğu boğaz ağrısına enfeksiyonlar veya kuru hava gibi çevresel faktörler neden olabilir. Boğaz ağrısı ayrıca boğazın etkilediği kısmına göre türlere ayrılır:
- Farenjit: Ağzın hemen arkasındaki alanı etkiler.
- Bademcik iltihabı: Ağzın arkasındaki yumuşak doku olan bademciklerin şişmesi ve kızarmasıdır.
- Larenjit: Gırtlakta şişme ve kızarıklıktır.
Tüm bunlar bir kenara dursun; çocukların boğaz ağrısı yaşama olasılığı yetişkinlerden daha yüksektir. Boğaz ağrısı bakterilerden kaynaklanıyorsa son derece bulaşıcı olduğu için özellikle okullar gibi çocukların kalabalık şekilde bulunduğu ortamlarda kolayca yayılabilir. Çocuklarda boğaz ağrısı hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Çocuklarda boğaz ağrısı nedir?
Çocuklarda yaygın olarak görülen boğaz ağrısı “strep boğaz enfeksiyonu” adıyla bilinir. Strep boğaz, boğazda iltihaplanma ve ağrıya neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu yaygın duruma A grubu streptokok bakterileri neden olur. Strep boğaz, her yaştan çocuğu ve aynı zamanda yetişkinleri etkileyebilir. Hapşırma ve öksürme enfeksiyonu ile bir kişiden diğerine kolayca yayılabilir.
Çocuklarda boğaz ağrısı belirtileri
Strep boğaz enfeksiyonunun şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı çocuklar sadece boğaz ağrısı yaşarken, diğerleri ateş, yutma güçlüğü dahil olmak üzere daha şiddetli semptomlar gösterebilir. Çocuklarda boğaz ağrısının yaygın belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Ani ateş (özellikle 38˚C veya daha yüksek olması)
- Boğaz da beyaz yamalar ile ağrılı, kırmızı boğaz
- Baş ağrısı
- Titreme
- İştah kaybı
- Boyunda şişmiş lenf düğümleri
- Yutma güçlüğü
Bu semptomlar tipik olarak strep bakterisine maruz kaldıktan sonraki beş gün içinde gelişebilir. Ancak, en doğru tanı ve teşhis için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
Çocuklarda boğaz ağrısı nedenleri
Strep boğaz enfeksiyonuna “Streptococcus pyogenes” veya “A grubu streptococcus” adı verilen bakteriler neden olur. Bu bakterilere maruz kaldıktan sonra gözlere, burna veya ağza dokunulursa boğaz ağrısı ile enfekte olunabilir. Öksürme ve hapşırma ile birlikte enfekte biriyle yiyecek veya içecek paylaşılması durumunda ise enfeksiyon bulaşabilir. Ayrıca bakteri bulaşmış kapı kolu veya musluk gibi bir yüzeyle temas edip ardından gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunarak da bu tür bir boğaz ağrısı enfeksiyonuna yakalanma ihtimaliniz bulunabilir.
Çocuklarda boğaz ağrısı tedavisi
Çocuklarda boğaz ağrısının yaygın nedeni olan strep boğaz enfeksiyonu, bir çeşit bakteriyel enfeksiyon olduğu için doktorunuz en uygun tedavi için gerekli ilaçları reçete edebilir. Bu ilaçlar bakteri ve enfeksiyonların yayılmasını engellemek içindir. Semptomlar ortadan kalktı diye ilaç tedavisinin yarım bırakılması, ağrının geri gelmesine neden olabilir. Bu nedenle doktor kontrolünde ilaçlar alınıp bırakılmalıdır.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Boğazı acıyan çocuğa ne yapmalı?
Çocuklarda boğaz ağrısına karşı birçok ebeveyn, boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm aramakta ve çocuklarda boğaz iltihaplanmasına bitkisel ne iyi gelir gibi konuları merak etmekte. Çocuklarda boğaz ağrısı genelde enfeksiyon kaynaklı olabileceğinden tedavi için mutlaka doktorunuza başvurun. Bununla birlikte boğaz ağrısı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek ev çözümlerinden de yardım alabilirsiniz:
- Limon suyu ve çay gibi ılık sıvılar içilmesi
- Boğazı uyuşturmak için soğuk sıvılar içilmesi
- Yaşam alanlarında soğuk buharlı nemlendirici kullanmak
- 1 su bardağı suya 1/2 çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapılması
- Boğaz ağrısına ayrıca bal ve elma sirkesi gibi doğal ilaçlar da yardımcı olabilir.
Ancak tüm bu çözümler yaşa, özel sağlık durumuna ve boğaz ağrısının nedenine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle en doğru tedaviyi doktorunuz belirlemelidir.
Bebeklerde boğaz ağrısı
Gecenin bir yarısı bebeğiniz beslenme, yutma konusunda rahatsız görünüyor ve ağlamaları daha cızırtılı mı geliyor? Eğer durum buysa, bebeğiniz boğaz enfeksiyonu yaşıyor olabilir.
Tek başına boğaz ağrısı nadiren tıbbi bir acil durumdur, ancak yine de hem yeni hem de deneyimli ebeveynler için rahatsız edici olabilir. Bu tür bir durumda yapmanız gereken ilk şey bebeğinizin semptomlarını gözlemlemek ve onları yakından takip etmek olmalıdır. Bebeğinizin doktoruna, gördüğünüz tüm semptomlarını bildirin. Bu, doktorunuzun bebeğinizi görmesi veya onu evde tutmanız gerekip gerekmediğini belirlemesine yardımcı olacaktır.
Bebeklerde boğaz ağrısı nedenleri
Bebeklerde boğaz ağrısının nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Bebeklerde boğaz ağrısına genellikle soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyon neden olabilir. Soğuk algınlığının ana belirtileri burun tıkanıklığı ve burun akıntısı olabilir. Bunlar, bebeğinizde fark ettiğiniz boğaz ağrısı semptomlarına ek olabilir.
- Bebekler bademcik iltihabı da yaşayabilir. Bu durum genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir.
- El, ayak ve ağız hastalığına çeşitli virüsler neden olabilir ve 5 yaşın altındaki çocuklarda sık görülebilir. Semptomlar ateş, boğaz ağrısı ve ağız ağrısını içerebilir. Bebeğinizin ağzında kabarcıklar ve yaralar olabilir. Bunlar yutmasını zorlaştırabilir.
- Strep boğaz enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu bir bademcik iltihabı türüdür. 3 yaşın altındaki çocuklarda nadir olmakla birlikte, boğaz ağrısının olası bir nedenidir. Bebeklerde boğaz ağrısı belirtileri ateş ve çok kırmızı bademcikleri içerebilir. Ayrıca boyunlarında şişmiş lenf düğümleri hissedebilirsiniz. En doğru tanı için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Bebeklerde boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Endişeli birçok ebeveyn “Bebeklerde boğaz ağrısına hangi ilaç iyi gelir” sorusunun yanıtını merak edebilir.
Bebeğiniz 3 aylıktan daha küçükse, yemek yemeyi reddetme veya yemek yedikten sonra ağlama gibi boğaz ağrısının ilk belirtilerini fark eder etmez doktorunuzu arayın. Yeni doğanlar ve 3 aydan küçük bebekler, tam gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip değildir, bu nedenle çocuk doktorları onları görmek veya izlemek isteyebilir. Bebeğiniz 3 aylıktan büyükse, boğaz ağrısı veya cızırtılı ağlama gibi semptomların yanı sıra başka semptomları varsa, yine doktorunuzu aramalısınız. Doktorunuz, bebeğinizi görmek için getirmeniz veya onu evde tutmanız gerekip gerekmediğini en iyi şekilde belirleyebilir. Çocuk doktoru, bebeğinizin çocuk bakımından evde tutulması gerekip gerekmediği ve ne kadar süreyle bulaşıcı olabileceği konusunda da size tavsiyede bulunabilir.
Bebeklerde boğaz enfeksiyonu evde tedavisi
Peki, bebeklerde boğaz enfeksiyonu evde tedavisi konusunda neler yapabilirsiniz? Bu konudaki en doğru önerileri size verebilecek kişi yine doktorunuz. Bununla birlikte bazı ev ilaçları da boğaz ağrısı yaşayan bir bebeğe yardımcı olabilir:
- Hava nemlendirici: Bebek odasına serinletici bir nemlendirici kurmak boğaz ağrısı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bebeğinizin burnu tıkalıysa, nemlendirici daha kolay nefes almasına yardımcı olabilir.
- Burun aspiratörü: 3 aydan 1 yıla kadar bebekler burunlarını sümküremezler. Bunun yerine, burun mukusunu önlemek için bir burun aspiratörü kullanabilirsiniz.
- Daha büyük bebekler için dondurulmuş sıvılar: Bebeğiniz katı gıdalara başlamışsa, boğaz ağrısını yatıştırmak için ona donmuş bir tedavi vermek isteyebilirsiniz. Örneğin dondurulmuş anne sütü vermeyi deneyin.
Boğaz ağrısına karşı bal, yaygın bir öneri olsa da 1 yaşından küçük bir bebeğe bal vermek güvenli değildir. Bu nedenle bebeğinize ballı su veya bal içeren diğer ilaçları vermeyin. En uygun tedavi için mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
Boğaz enfeksiyonu ne kadar sürer?
Boğaz ağrısı soğuk algınlığından kaynaklanıyorsa bebeğiniz muhtemelen 7-10 gün içinde iyileşebilir. Boğaz ağrısına el, ayak ve ağız hastalığı veya bademcik iltihabı neden oluyorsa, bebeğinizin iyileşmesi biraz daha uzun sürebilir.
Doktorunuzu bebeğinizin iyileşme hızı konusunda güncel tutun ve birkaç gün sonra bebeğinizin semptomlarında düzelme olup olmadığını mutlaka ona bildirin.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Kaynaklar: 1, 2, kidshealth, mayoclinic
İlginizi çekebilir: Çocuk yogasının en büyük faydaları: Eğlence, mutluluk ve sağlık