Neden bazılarımız daha çok terliyoruz?

Terleme, vücudumuzun kendi sıcaklığını düzenlemek için kullandığı çok önemli bir mekanizmadır. Yaşayan tüm canlılar, ısı üretir. Bu aslında vücutta depolanan kimyasal enerjinin (karbonhidratlar ve yağlar) mekanik ve diğer enerji formlarına dönüştürülmesi işleminin doğal bir sonucudur. Bedenimiz, kendini belli bir sıcaklıkta tutmak ve bu sıcaklıkta çalışmaya devam etmek üzere yaratılmıştır. Ancak iç sıcaklığımız yükseldiğinde, dokularda aşınmalar başlayabilir ve bu durum ölümcül sonuçlara yol açabilir. Avusturalya Wollongong Tıp Fakültesi’nden Dr. Nigel Taylor, “İşte bu durumu önlemek için, vücudumuz sıcaklığı düzenleyecek bir mekanizma geliştirmiştir” diye açıklıyor. Aslında terleme, bizi içten olarak soğutan buharlaşma işleminin deri yüzeyinden çıkması durumudur.

Bu son derece doğal işlem herkeste aynı şekilde gerçekleşmiyor. Bazıları daha çok, bazıları daha az terliyor. New York’lu bir dermatolog olan Dr. Michele Green, “Bir kişinin ne kadar terlediğini belirleyen en önemli faktör, genetik faktörlerdir. Kişinin, genetik olarak ne kadar çok ter bezi olduğuna göre değişir” diyor. Ancak ne kadar terlediğinizi belirleyen tek faktör genetik özellikler değil; cinsiyet, egzersiz yoğunluğu, sağlık durumu ve kilo gibi başka faktörler de var. Giydiğiniz kıyafetler veya bulunduğunuz bölgedeki hava sıcaklığı da ne kadar terlediğinizi belirleyen diğer özellikler. Öte yandan bazı ilaçlar, diyabet veya tiroid problemleri gibi bazı sağlık durumları, çok fazla kafein ve alkol tüketimi de terlemeyi artırabilir. Dr. Green, “Nikotin; hormonları, deriyi ve beyni etkilediği için sigara içenlerde de daha fazla terleme görülebilir” diyor.

Vücut sıcaklığıyla ne kadar iyi mücadele edebiliyorsanız, o kadar çok terliyorsunuz demektir

Herhangi birinin ürettiği ter miktarı, aslında vücut sıcaklığının ne kadar yükseldiğiyle doğrudan ilgilidir. Bazı insanların vücudu, sıcaklıkla mücadele etmede diğerlerine göre çok daha iyi donanımlıdır. Yani vücut sıcaklığındaki değişim aynı olmasına rağmen, bazı kişiler daha fazla terler. Örneğin dayanıklılık hareketleri yapan sporcular buna iyi bir örnek olabilir. Vücutlarını belli bir fiziksel aktivite seviyesine ulaştırıp vücut sıcaklığını da yükselterek, terleme mekanizmasını daha efektif biçimde kullanmayı öğrenirler.

İlginizi çekebilir: Egzersiz sırasında terlemenin vücuda olan faydaları

Fit insanlar daha fazla terler. Siz de daha fazla terliyorsanız bu iyi haber olabilir mi?

Aslında genel olarak fit insanların, terleme mekanizmaları daha iyi çalışır. Dr. Taylor, “Fit insanlar ister içeriden kaynaklansın ister çevresel etkilerden kaynaklansın sıcaklığı daha iyi tolere edebilirler. Bunun sebebi de bu kişilerin terleme mekanizmalarını daha efektif kullanmaya alışkın olmalarıdır” diyor. Ancak öte yandan bu kişiler çok daha hızlı bir şekilde susayıp dehidradyon sorunu yaşarlar.

Dr. Green de daha kilolu insanların daha fazla terleme eğiliminde olduğunu söylüyor. Bunu sebebi ise beden kütlesi daha fazla olduğu için bu kişilerin fiziksel aktivite sırasında daha fazla enerji üretmesi ve vücudun kendini soğutmak için daha fazla çalışmak zorunda kalmasından kaynaklanıyor.

Ancak tüm bunlar, terlemenin ne kadar fit olduğunuzu belirlemek açısından bir ölçüt olabileceğini düşündürmesin. Daha önce de belirtildiği gibi terlemenin, genetik başta olmak üzere birçok sebebi var.

Egzersiz yapmadığınız halde çok fazla terliyorsanız sağlığınızı kontrol ettirmeniz gerekebilir

Aşırı terleme sorunu genellikle kendini koltukaltları, eller, ayaklar veya baş bölgesinde gösterir. Aşırı terleme sağlıklı insanlarda da görülebileceği gibi, bir başka sağlık sorununun yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle birçok kişi açısından aşırı terlemenin kaynağı bir sır olarak kalabilir. Genellikle aşırı terleme beyin, sinir sistemi ve belli bir bölgedeki ter bezleri arasındaki bir sorunun habercisidir. Aşırı terleme aslında vücut iç sıcaklığının yükselmesinden kaynaklanan ve bedenin kendini soğutma ihtiyacıyla ortaya çıkan bir terleme değildir. Bu durumdan muzdarip kişilerin genelde bir bölgesi terlerken, vücudun geri kalanı kurudur. Aşırı terleme, kişinin günlük hayatını etkileyebilir. Bu yüzden aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız bir dermatologla görüşerek sorununuza çözüm aramayı düşünebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Egzersiz yaparken terleme önleyici deodorantlar kullanılmalı mı?

Eğer spor salonunda diğerlerinden daha fazla terliyorsanız bu normal bir durum

Aslında hiçbirimiz vücudumuzun ısı üretimi ve soğutma sistemini tam olarak değiştiremeyiz. Elbette aşırı kiloluysanız zayıfladığını durumda terleme miktarı da azalır. Ancak her seferinde de daha fazla egzersiz yapmak daha çok terleme, fiziksel olarak fit olmak daha az terleme anlamına gelmeyebilir. Spor salonuna gittiğinizde, egzersiz yaptığınızda diğerlerinden daha fazla terliyorsanız bu aslında son derece normal ve hatta sevindirici bir durum.

Kaynaklar:
Popsugar.com
Self.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!