X

Bazı kelimeler içinizi mi ürpertiyor: Kelimelerde yüklü anlamları keşfedin

Hangi kelime ya da kavramları nelerle kodladığınızı hiç fark ettiniz mi?

Sharamon ve B.J. Baginski’nin yazdığı Çakra El Kitabı’nda insanda bilginin analizinden özetle şöyle bahseder: Bilgi fiziksel bedene gelir, ardından o gelen bilgi bizim bugüne kadar yaşamış olduklarımız, inançlarımız doğrultusunda duygulara dönüşür ve sonrasında da o duygu zihnimizde düşüncelere dönüşür.

Peki bu ne demek?

Aslında dışarıdan aldığımız hiçbir bilgi geldiği gibi objektif kalmıyor. Yansız ve yalın bilgiyi kendi süzgecimizden süzüp ardından düşüncelerimizi oluşturuyoruz. Yani aslında bu sebepledir ki tek bir doğru olamıyor, her şey herkesin algısına, dünyaya bakışına göre farklılık gösteriyor ve yine bu yüzdendir ki kimseyi yargılamamamız gerekiyor. Çünkü eğer kişinin söylemleri hakkında yorum yapacaksak ilk önce kişinin bulunduğu durumu, hayatını, onunla ilgili her şeyi çok iyi biliyor olmamız gerekir ki yaptığımız yorum sağlıklı olsun ve yerine ulaşsın.

Bir diğer yandan, kelimelerimiz ortak olsa da anlamları hepimize göre yüzde bir bile olsa değişiklik gösteriyor. Hiç düşündünüz mü? Aslında belki korktuğumuz, acı duyduğumuz bazı kavram ve kelimeler sadece bizden kaynaklanıyor ve eğer istersek değiştirip yerine bizim hayatımızı daha hafifletecek anlamlar yükleyebiliriz…

Bizzat yaşadığım bir durum üzerinden örnek vermek isterim. Seneler önce meditasyon eğitmenler eğitimi alırken bir dersin sonunda hocamız bize “ödev” verdi. Burada dikkatinizi çekmek istediğim kelime, ödev.

Mesela ödev sizin için ne demek? Sadece ödev kelimesi sizde nasıl hisler uyandırıyor?

Yazının devamına geçmeden burada gözünüzü kapatıp biraz bu kelime üzerinde durmanızı rica ediyorum.

Benim için sanırım sorumluluk demek. Ödev verildiyse, o zaman öğrenci, üzerinde çalışıp yapar ve zamanında teslim eder. Bu kelime beni ne korkutur, ne ağırlık yapar, ne mutlu eder. Nötrdür kısaca benim için. Sadece yerine getirilmesi gereken bir sorumluluktur.

Fakat ertesi derse gelip hoca ödevleri sorduğunda sınıf arkadaşlarımın tepkisinden anladım ki herkes için bambaşka anlamları varmış. Kimisi ödev kelimesini duyduğunda küçükken yaşadığı bir travmayı tekrar hissetmiş ve hocaya utana sıkıla yapamadım derken ağlamasını unutamayacağım. Şok olmuştum. Kimisine bu kelimenin sorumluluk kısmı, okul hayatı zamanından bıkmış olduğu için (ki üzerinden seneler geçmiş olmasına rağmen) ağır gelmişti ve neredeyse “Yaptım ama köpeğim yedi” noktasına gelindi o an. Kimisi için ise ödev kendi içinde pranga olarak kodlanmış ve zamanında yaşadıklarından ötürü, “Özgürlüğümü veremem” hissiyle o ödevi yapmamış. Çok ilginç değil mi? O zaman çok şaşırmıştım bu fark gözlerimin önüne serildiğinde, hala da düşününce şaşırdığımı itiraf etmeliyim.

“Ödev” aslında sadece bir kelime bakıldığında. Fakat içine yüklediğimiz anlam ise hepimiz için bambaşka olabiliyor ve bu sebeple çok farklı sonuçlara da yol açabiliyor.

Ödev gibi günlük hayatımızda sıradan kullandığımız kelimelerin, hatta düşünmeden kullandığımız kelimelerin aslında sizin için anlamlarını hiç düşündünüz mü?

Mesela yemek? Şiir? Köpek? Aşk?

Kelimelere yüklediğiniz anlamları keşfedin

İnanıyorum ki bu basit kelimelerin de herkeste uyandırdığı hisler birbirinden farklı. Hepimiz yaşanmışlıklarımızı yüklüyoruz içlerine. Bu sebeple geçen “irade” hakkındaki yazımda ilk önce iradenin ne anlama geldiğiyle başlamıştım hayatımdaki iradesizliğin sebebini keşfetmeye çalışırken ben de.

Ödev kelimesinin anlamı o gün, o derste üzerinde bir müddet ortak durduktan sonra hepimiz için tekrar yazılmıştı. Arkadaşlarım o gün kendilerindeki ödev kelimesini temizleyip yerini yepyeni bir anlamla doldurmuşlardı ve artık korku da kalmamıştı, çaresizlik de.

Demem o ki, sizi korkutan, iyi hissettirmeyen kelimelere biraz dikkatinizi verdiğinizde altında belki de bambaşka sebepler olduğunu keşfedeceksiniz. Ve belki de o keşifle beraber gelen ufak bir dokunuşla, kelimenin sizin için anlamı yeniden yazılacak ve yeni yazılan kelime ile de hayatınız daha hafifleyecek, rahatlayacak.

Korktuğumuz kelimeler ya da kavramlar belki de aslında hiç korkunç değildir? Ve belki bizim de bunları değiştirme, dönüştürme şansımız vardır. Hatta var olduğunu söylesem, siz de kendinize bir iyilik yapmak istemez misiniz?

Siz ne dersiniz?

İlginizi çekebilir: Korkuyu yenen merak duygusu: İnsanı geliştiren en harika his

Gamze Baytan: Selamlar, Gamze ben. Meditasyon ve yoga hocasıyım. 7/24 çalıştığım organizasyon sektöründen bir anda "Ne yapıyorum ben kendim için" diyerek çalışma hayatımda ne istediğime karar vermek adına verdiğim arada; kendimi bir anda bol kitap, bol sorgulama, bol seans ve bol yazının içerisinde buldum. Yol yolu açtı ve ben artık izlemek yerine hayata katılmayı seçtim. Eylül '15'te Ezgi Sorman'dan aldığım Meditasyon Eğitimi Eğitmenliği'nden mezun oldum. Şu an toplam 2 günden oluşan ve içerisinde “stres nedir, bedene etkileri nedir, sağlıklı seçimler yapmamız nasıl mümkündür, meditasyon nedir, ne işimize yarar, faydaları nedir, biz aslında kimiz” gibi soruların cevabını konuşup; her birimizin modu her an değişkenlik gösterdiği için tek bir tekniğe kendimizi sıkıştırmak yerine, esnek olabilmek adına 3 ayrı varyasyonun deneyimendiği eğitimler ve grup meditasyonları yapmaktayım. Yollar bitmez tabi hayat boyu; görebildiğimiz sürece. Ayık ve uyanık olarak yakalayabildiğimiz takdirde hayatı. Ve Cihangir Yoga'da Berivan Aslan Sungur'un Yin Yoga Eğitmenliği eğitimiyle kesişti yolum. Temmuz '17’de de meditasyon hocalığımın yanı sıra yin yoga hocalığına tam anlamıyla adım atmış oluyorum. Ben ruh-zihin-beden ile bütünüyle çalışmaktan çok keyif alıyorum. Yeni şeyler keşfediyorum. Hayatta hem daha güçlü hem daha esnek durabiliyorum artık. Her şey artık hem daha derin hem daha hafif. Ve bütün bu deneyimleri daha rahat anlamamı, içselleştirmemi, görmemi sağlayan en büyük araç da kelimelerim. Yazıyorum çünkü yazı benim bu hayatta ruhumla özgürce dansedebildiğim en özgür alan. Yazıyorum çünkü yaşadığımız, başımıza gelen herhangi bir şeyde yalnız olmadığımızı, çaresiz olmadığımızı bilelim, kuvvetimizi yine birbirimizden alalım, birbirimize yayalım ve şifa olalım diye.. Tüm insanlığa yayılmak niyetiyle. Mail adresim: gamzebaytan@gmail.com
İlgili Makale