Uykuya dalmak üzereyken ellerinizin birden bire büyüdüğünü, yatak odanızdaki mobilyaların birden küçüldüğünü hayal edin. Böyle bir şey imkansız olsa da, Alice Harikalar Diyarında sendromu yaşayan insanlar için bu tip büyüme ve daralmalar son derece gerçek.
AIWS (Alice Harikalar Diyarında Sendromu) algılamayı etkileyen ve genelde çocuklarda görülen nörolojik bir durumdur. Pediyatrik nörolopatoloji uzmanı Dr. Grant Liu’a göre AIWS doktorların sandığından daha yaygın olan bir rahatsızlık.
AIWS ile yaşayan insanlar makropsi (eşyaları büyük çok büyük görme), mikropsi (eşyaları çok küçük görme), teleopsi (eşyaları kendinden çok uzakta görme) ve pelopsia (eşyaları kendine çok yakında görme) durumlarının bir kombinasyonunu yaşıyorlar.
Teşhis etmesi zor bir hastalık
AIWS yaşayan bir hastayı teşhis etmek genelde kolay olmuyor. Çünkü, hastalığın bir evresi sonladığında beyin görüntüleme sistemleriyle tespit edilemiyor. Nörolog Sheena Aurora ilk defa bir hastada bu durumu teşhis eden doktor ünvanına sahip. Elektriksel aktivitenin beynin görsel kısımları üzerinde anormal bir kan akışı sağladığını tespit eden Dr. Aurora, AIWS’yi test etmek mümkün olmadığı için hastalarının ifadelerine kulak vermek zorunda kalıyor.
Dr. Aurora, farklı hasta çocukların aynı semptomları tarif etmesini çok ilginç bulduğunu ifade ederken, bu sayede çocukların numara yapmadıklarını da anladığını söylüyor.
AIWS, geniş çaplı bir şakilde incelenmemesine rağmen, Dr. Liu genelde zararsız olduğunu ancak bazen de zayıflatan bir etkisinin olduğunu söylüyor. Bu rahatsızlığın semptomları genelde 5 ile 10 yaş arası görülüyor ve çocuklar geç ergenlik dönemine girdiği zaman da ortadan kalkıyor.
Nörolog Owen Pickrell rahatsızlığın belirtileri gece ortaya çıktığı için, duyumlardaki değişimlerin bunu tetikleyebileceğini söylüyor. Örneğin ışığın ve sesin, insanın uyumadan önce azalması ya da uyuma sürecinde olan beynin içindeki kimyasal değişimler AIWS semptomlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Halen AIWS’nin herhangi bir tedavisi olmamakla birlikte, araştırmacıların bu sendroma sebep olan muhtemel sebepleri araştırdıkları belirtiliyor.
Uzmanlara göre; migren ve epilepsi gibi rahatsızlıklar bu sendromla ilişkili olabilir. Hatta, algılarda oluşan büyüme ve küçülme gibi durumlar, miigren öncesi görsel bir uyarı niteliği olarak da değerlendirilebilir.
AIWS’nin genetik olması da ihtimal dahilinde ancak özellikle ileri yaştaki insanların AIWS semptomlarını yaşadıklarını kabul etmeleri zor görünüyor.
Kaynak:
Mother Nature Network