Bayram tatillerinde aileyle bir araya gelmenin önemini göz ardı etmeyin
Bayram tatilleri, aile üyelerinin bir araya gelmesi için harika zaman dilimleri olsa da, gün geçtikçe bu alışkanlığın kaybolduğunu söylemek mümkün. Artık ailemizle bir araya gelmek yerine tatile çıkmayı, evde dinlenmeyi ya da arkadaşlarımızla vakit geçirmeyi tercih edebiliyoruz. Peki, bu durum bizi ve aile bağlarımızı nasıl etkiliyor?
Aile toplantıları, aslında nostaljik bir duygu vermekten çok daha fazlasını yapıyor. Journal of Adolescent Health‘in araştırmasına göre, aile ile zaman geçirmek zihin sağlığımıza iyi gelmekle kalmıyor, aynı zamanda hayattan aldığımız tatmin duygusunu da artırıyor.
Buna ek olarak, aile üyeleriyle vakit geçirmenin birçok faydası daha bulunuyor:
Aile üyeleri birbirini dinlemeyi ve birlikte çalışmayı öğrenir
Çocuklar, aile içi iletişimi baz alarak sosyal becerilerini geliştirebilir. Aile üyelerinin birlikte vakit geçirmesi, çocuğunuza nasıl iletişim kurması ve diğer insanlara nasıl davranması gerektiği hakkında fikir verir. Bu sayede, ebeveynler de birbirleriyle iletişim kurarken dikkat ederek, zamanla kendi iletişim becerilerini geliştirebilir.
Aile bireyleri arasındaki yakınlık artar
Ebeveynler çocuklarının yeterince iletişim kurmadığından ya da sıkıntılarını paylaşmadığından yakınabilir. Aile bireylerinin birlikte vakit geçirmesi, aralarındaki yakınlığı artıracağından bu sorunların giderilmesine de yardımcı olacaktır.
The National Longitudinal Study on Adolescent Health‘in araştırmasına göre, aile iletişimi kuvvetli çocukların sağlıklarını tehdit eden davranışlara yönelme olasılığı çok daha düşük oluyor. Sorunlarını aile bireyleriyle konuşabilen çocuklar, kendilerine zarar verecek yönelimlere de ihtiyaç duymuyor.
Kuvvetli aile bağları saygıyı artırıyor
Aile toplantıları, aile bireyleri arasındaki bağı kuvvetlendirerek, tarafların birbirine daha saygılı davranmasına yardımcı olur. Kaç yaşına gelirsek gelelim, ebeveynlerimizle aramızdaki ilişkiyi kuvvetli tutarak, tarafların birbirine saygı göstermesini destekleyebiliriz. Çocukların da bu davranışlardan etkilenerek, kendi ebeveyn-çocuk ilişkilerini bu normlar üzerine kurması, mutlu bir birey olmasına yardımcı olabilir.
Değer gördüğünü hisseden aile bireyleri birbirini daha az incitir
Ailenize vakit ayırarak onları sevdiğinizi ve onlara değer verdiğinizi göstermek, aile bireyleri arasında oluşabilecek gerginlikleri büyük ölçüde azaltabilir. Bu sayede, zor bir durumunuzda ailenizden rahatlıkla yardım isteyebilir ya da derdinizi paylaşabilirsiniz. Değer gördüğünü hisseden bireyler, çok daha az şeyi kişisel algılayacak ve sorun yaratacaktır.
Kaynak:
CBS Houston
Huffington Post