Bayram süresince sağlıklı ve dengeli beslenme önerileri
Ramazan ayı boyunca oruç tutanların mide ve bağırsak sistemleri, günde 2 ana öğün şeklinde beslenme düzenine alıştı. Uzun süren açlık ve bu beslenme alışkanlıklarındaki değişiklik bayramda daha fazla yemek yeme eğilimine neden oluyor. Ramazanda kilo verenler ve formunu koruyanların “Bayramda ne yapacağız” diyen seslerini duyar gibiyim. Baklavalar, su börekleri, etli yemekleri düşününce kolay değil tabii.
Peki bayram günlerini beslenme ve formunuz açısında kabusa dönüştürmeden, gerçekten de şeker tadında geçirmek için neler yapmalıyız?
Önce kahvaltıya dikkat
Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle bayramda aldığımız kaloriler çok fazla gelebilir. Kahvaltı ramazandan sonraki ilk öğün ve en çok özlenen öğün olduğu için dikkat etmemiz gereken ilk yer. Bayrama hafif bir kahvaltıyla başlamalıyız.
Tatlıdan uzak durun
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata ve tatlılardan uzak durun. Fazla tatlı ve çikolata mide ekşimesi ve bağırsak bozukluklarına yol açabilir. Ayrıca kan şekerinde ani dalgalanma ve yağ depolanmasında hızlanma etkisi yapar. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih etmeliyiz. Aksi takdirde porsiyon küçültmeye gitmeliyiz.
Ağır et yemekleri mideyi zorlar
Etli ve yağlı yemeklere gelince özellikle şişmanlık, kalp ve damar hastalığı, şeker hastalığı olan kişilerin dikkatli olması gerekir. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Dinlenmeye alışan mide, ağır et yemeklerinin sindiriminde zorlanabilir.
Bol bol su
Ramazan ayında su tüketiminin azalmasından dolayı vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak gerekir. Bu nedenle sıvı içeriği yüksek gıdalar tüketmeli ve günde en az 8 bardak su içmeliyiz. Sıvı içeriği yüksek gıdalar tüketirken aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmak gerekir. Fazla çay uykusuzluk, ritim bozukluğu, mide problemlerine sebep olabilir.
Ziyaretlere yürüyerek gidin
Bunun dışında, bayram ziyaretlerinde yakın mesafelere araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin böylece hareket etmiş olursunuz.
Alkole ara verenler dikkat
Ramazan ayında alkole ara verenler de bir anda alkole fazla yüklenmemeli. İlla alkol tüketilecekse alkol oranı yüksek olan içkiler yerine şarap, şampanya, light biralar tercih edilmeli. Alkolle birlikte içebildiğiniz kadar su tüketmeyi de ihmal etmeyin.