X

Başarısız olmuş mental sağlık girişimleri

Wellness sektörünün parlayan yıldızı olan zihinsel sağlık alanı, bünyesine kattığı farklı girişimlerle gündeme geliyor. Bazı mental sağlık startupları parlak bir geleceğe sahip olduğunu gösterirken bazıları aynı performansı sergileyemiyor. Pazar dinamiklerinin acımasızlığı karşısında zihinsel sağlığa odaklanan pek çok girişim yolunu kaybediyor. Bazen girişimlerin stratejik hataları bazen de finansal zorluklar onların yitip gitmesine neden oluyor. Bu yazımızda, bir zamanlar popüler olup da çeşitli nedenler sonucunda sektöre tutunamayan beş tane mental sağlık girişimini derinlemesine inceliyoruz.

Mindstrong

2014’te kurulan Mindstrong, bakım, veri ve teknolojyi bir araya getiren bir girişimdi. Bu girişim, zihinsel sağlığa hitap eden dijital bir platform geliştirdi. Bu platform, kullanıcıların günlük hayatlarında daha iyi bir performans sergilemeleri ve kendilerini daha iyi hissetmeleri için bir kapı araladı. Hem çok ciddi gözükmeyen vakalara hem de ağır psikolojik durumlara hitap eden platform, binden fazla kişiye yardımcı oldu.

Mindstrong, temelde insanlara psikolojik açıdan sanal bir şekilde destek vererek toplam bakım maliyetlerini düşürmeyi hedefliyordu. Girişim, bünyesindeki 170’ten fazla çalışanla bu hedefi dikkat çekici bir platform geliştirerek somutlaştırdı. Girişimin geliştirdiği platform, makine öğrenme teknolojisini kullanarak insanların herhangi bir psikolojik rahatsızlığı olup olmadığını tespit ediyordu. Bu tespit sürecinde kullanıcıların akıllı telefonlarını kullanma şekilleri baz alınıyordu. İnsanların telefonlarıyla aralarındaki ilişkiyi analiz eden platform, bu analiz doğrultusunda bireylerin sahip olduğu veya yakalanma riski taşıdığı psikolojik durumları onlara bildiriyordu. Bu bildiri, beraberinde psikolog ve psikiyatrist gibi profesyonel bir uzmana zaman kaybetmeden danışma önerisini de getiriyordu. Girişim, bu platformla alanında uzman kişilerin ve hastaların ilk muayeneyle vakit kaybetmelerini engellediğini vurguluyordu. Girişimin ortak kurucularından biri olan Paul Dagum, bilişsel gerileme, depresyon ve kaygı bozukluğu tanılarını uygun klinik testlerle sunduklarını platform ün kazanmaya başladığı zaman ifade etti. Her ne kadar Dagum çeşitli pilot çalışmalarla ve araştırmalarla platformun güvenilirliğini gözler önüne sermeye çalışmış olsa da pek çok sağlık profesyoneli bir mobil uygulamayla tanı konulamayacağını o dönemde vurguladı.

Seri C finansmana kadar yükselen Mindstrong, 5 tane yatırım turu düzenledi ve 2022’deki son yatırım turuyla toplam fon miktarını 160.2 milyon dolara ulaştırdı. Her ne kadar bu girişim Amazon’un kurucusu Jeff Bezos gibi ünlü isimlerden yatırım almış olsa da 2023’ün Şubat ayında klinik hizmetlerini durduracağını duyurdu. Ayrıca, bu dönemde üst düzey yöneticiler de dahil 100’den fazla çalışan işten çıkartıldı. Girişim, bu adımlardan sonra teknolojik varlıklarını zihinsel sağlığa odaklanan SonderMind isimli şirkete sattı. Bununla birlikte, girişimin bazı çalışanları da SonderMind çatısı altında toplandı. Mindstrong, dijital sağlık pazarındaki rekabet, makroekonomik zorluklar ve finansman yavaşlaması sonucunda geçen sene faaliyetlerine son verdi.

Lantern

2012 kuruluşlu Lantern, zihinsel sağlığı için bakıma erişimi zor veya pahalı olan kişilere hitap eden bir girişimdi. Bu girişim, sağlık profesyonellerini, teknoloji uzmanlarını ve araştırmacıları içeren donanımlı ekibiyle bilişsel davranışçı terapiye bağlı kaldı. İnsanların duygusal benliklerini güçlendirmeyi amaçlayan girişim, bütüncül bir bakış açısıyla kullanıcıya göre özelleştirilmiş terapi hizmetleri sunmaya başladı. Bu hizmetler için çeşitli web tabanlı ve mobil uygulamalar geliştiren girişim, ürünleriyle anksiyeteye, depresyona ve aşırı strese sahip kişilere odaklandı.

Yaygın mental problemlerin semptomlarını hafifletmeyi hedefleyen Lantern, ürünlerinde çevrim içi eğitim programlarına ve profesyonel koçluk hizmetlerine yer veriyordu. Bu yazılımları kullanan bireyler, programlarda kendi hızlarına göre ilerleme sergileyebiliyorlardı. Ayrıca, kullanıcılar durumlarıyla ilgili lisanslı terapistlerden geri bildirim alarak kişisel gelişimlerini etkili bir şekilde takip edebiliyorlardı.

En son Seri A finansmanda yer alan Lantern, düzenlediği 3 yatırım turuyla toplam fon miktarını 21.4 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, Rock Health Capital ve Mayfield Fund gibi önemli risk sermayesi şirketlerinden yatırım aldı. Girişimin modeli zihinsel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırsa da yeterli yatırım toplanamaması girişimin sonunu getirdi. Buna ek olarak, girişimin geliştirdiği uygulamaların geniş çaplı kullanıcı kabulü sağlayamaması da sürdürülebilir bir iş modelinin oluşturulmasının önüne geçti. Temelde finansal ve operasyonel zorluklarla karşılaşan Lantern, 2018 yılının Temmuz ayında faaliyetlerine son verdi.

Ahead

2019’da kurulan Ahead, sağlıklı bir hayat tarzını benimsemek isteyen insanlara hitap eden bir girişimdi. Abe Health ismiyle de bilinen bu girişim, abonelik sistemine dayanan hizmetler geliştirdi. Bu telesağlık hizmetleri, kısaltması ADHD olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda ilaç yönetimi için tasarlandı. ADHD’ye ek olarak, depresyon ve anksiyete gibi sıkça rastlanan psikolojik rahatsızlıklar da girişim tarafından göz önünde bulunduruldu.

Ahead, zihinsel sağlığı modernize etme amacıyla klinik tedavi uzmanlarının gücüyle teknoloji dünyasını bir araya getiriyordu. Girişim, sunduğu telesağlık hizmetlerini yüz yüze ziyaretlerle de destekliyordu. Bir başka deyişle, girişimin dijital platformu sayesinde çeşitli psikolojik rahatsızlıklardan muzdarip bireyler sağlık profesyonelleriyle hem çevrim içi hem de yüz yüze görüşmeler gerçekleştirebiliyorlardı. Sağlık hizmeti sağlayıcılarını tam zamanlı olarak istihdam eden girişim, temelde hastalarla psikiyatristler arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırıyordu. Bununla birlikte, ilaç tedavisi gerektiren durumlar için de girişim tarafından önemli adımlar atılıyordu. Örneğin, girişim eczacılık sektöründe yer alan Truepill’le iş birliği yaparak entegre bir ilaç teslimat hizmeti geliştirdi.

Ahead, 2020’de Truepill’in de dahil olduğu yatırım turuyla toplam fon miktarını 9 milyon dolara ulaştırdı. COVID-19 pandemisiyle dijital sağlık hizmetlerine talep artmış olsa da bu girişim iş modelini sürdürmekte zorluk çekti. Girişimin fiziksel kliniklerle telesağlık hizmetlerini bir arada yürütmeye çalışması iş modelini negatif bir şekilde etkiledi. Ayrıca, girişim yeteri kadar nitelikli ve empati yeteneği gelişmiş sağlık personellerine ulaşmakta da zorluk çekti. Ahead, büyüme talebini karşılayacak kadar hızlı genişleyemedi ve 2022’de operasyonlarına son verdi.

Kopely

2019 kuruluşlu Kopely, güç ve kondisyon antrenörü olan Andrew Laux tarafından yaratıldı. Laux, spor alanındaki deneyimiyle üniversitedeki psikoloji eğitimini birleştirerek danışanlarının fiziksel performansını etkileyen önemli durumlardan birinin stres olduğunu vurguladı. Bu vurguyla, Kopely isimli girişim hayata geçirildi.

Kopely, stres yönetimini geliştiren bir uygulama tasarlamayı amaçlıyordu. Laux, bu amaç için uygulama geliştirme konusunda deneyimli bir şirketle partnerlik kurdu. 2019’un sonlarına doğru kurulan bu partnerlik altında bahsi geçen şirket birkaç ay boyunca Kopely uygulamasını geliştirmek için çaba sarf etti. Bu birkaç ay içinde aynı zamanda potansiyel kullanıcı tabanının oluşturulması için SEO ve pazarlama stratejilerine odaklanıldı. Kopely’nin başlangıçtaki pazarlama çabaları başarılı sonuçlar verdi ve stres düzeyini azaltmak isteyen insanlara ulaşıldı. Her ne kadar uygulama geliştirme planı yapılmış ve potansiyel kullanıcılara ulaşılmış olsa da girişimin uygulaması hiçbir zaman piyasaya sürülemedi.

COVID-19 pandemisinin azizliğine uğrayan Kopely, bu uzun soluklu salgın sürecinden ötürü finansal zorluklar yaşadı. Ayrıca, girişimin kurucusunun diğer geliştiricilere ve şirketlere bağlı olması da girişimin sona yaklaşmasını hızlandırdı; girişimin anlaştığı geliştirici şirket, pandemi döneminde çeşitli finansal sıkıntılarla karşılaşarak bu projeden çekildi. Hem geliştiricinin kaybedilmesi hem de girişimin herhangi bir gelir ve yatırım elde edememesi sonucunda Kopely’nin operasyonlarına 2020’de son verildi.

BusyMind

2014’te kurulan BusyMind, nefes pratiklerinin zihinsel sağlığı iyileştirdiğini vurgulayan bir girişimdi. Bu girişim, temel nefes alma ve gözlem egzersizleri konusunda rehber görevi gören basit bir uygulama geliştirdi. İki çocuk babası olan Kevin Lamping’in kurduğu BusyMind, insanlara farkındalık kazandırmayı amaçladı.

Lamping, girişimi kurmadan bir süre önce farkındalık meditasyonunu öğreniyordu ve bu meditasyon için yeteri kadar kaliteli kaynak olmadığını fark etti. Bu kaynak eksikliğinin önüne geçmek için de aklındaki farkındalık meditasyonuna dayalı uygulamayı geliştirmeye başladı. Yaklaşık bir ay gibi bir süre içinde bu uygulama geliştirildi. Uygulama, temelde zihnini kontrol etmek ve nefes alışverişi konusunda kendisini geliştirmek isteyen kullanıcılara hitap ediyordu. Girişimin kurucusu, meditasyonla ilgili blog yazıları paylaşarak ve bu uygulamayla ilgilenebilecek kişilere e mail atarak potansiyel kullanıcı tabanını oluşturdu. Her ne kadar Lamping insanların ilgisini çekmeyi başarmış olsa da BusyMind istediği gibi ilerleyemedi.

Yatırımcılara ulaşmakta zorluk çeken girişim, aynı zamanda yavaş büyüme problemiyle de karşılaştı. Ayrıca, girişimin kurucusu projeye yeteri kadar vakit de ayıramadı. Gelişiminden sonra otomatik pilota alınan BusyMind uygulaması, sadece 5 tane kullanıcı tarafından ücret ödenerek satın alındı. Her ne kadar kurucu meditasyon pazarıyla ilgili bir sıkıntı yaşamadığını düşünse de bu sorunlar yüzünden girişim 2014’te faaliyetlerine son verdi.

Kaynak: Mobi Health News, Behavioral Health Business, Failory, MedCity News, CB Insights, Crunchbase

İlginizi çekebilir: Başarısız olmuş sağlık startupları

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale