Başarı nedir sizce? Bizi başarılı yapan eğitim seviyemiz midir, kariyerimiz midir, yoksa ekonomik durumumuz mudur? Literatürde başarının birçok tanımı bulunmakta. Baltaş’a göre başarı birey için anlamlı olan amaçların günlük planlarla adım adım gerçekleşmesidir (1998). Başarı önceden standartları belirlenmiş hedeflere ulaşmayı anlatan bir kavramdır (Küçükoğlu ve ark., 2010). Kişi bu standartlara ulaşırsa başarılı, ulaşamazsa başarısız olarak algılanır.
Aslında başarının tanımı her birimiz için farklıdır. Kimi için başarı mutlu bir evlilikken, kimi için başarı belli bir mal varlığına sahip olmaktır. Bazıları başarıyı maddiyatta ararken, bazıları için de başarı rakamlarla ölçülemeyecek kavramlardadır.
Hayatta başarıya ulaşmanın da başarılı hissetmenin de yolu, başarının size özel olan manasını bulmaktan geçer. Bu manayı bulmak yerine başarımızı toplumun klasik başarı anlayışına göre değerlendirdiğimizde, kendimizi başarısız hissedebiliriz. Diyelim biz sevdiğimiz işi yapıyor ancak fazla para kazanmıyoruz. Eğer içinde bulunduğumuz toplumun başarı anlayışı bir insanın çok para kazanmasıysa, biz kendi başarı anlayışımızın farkına varmadığımız takdirde kendimizi başarısız hissedeceğiz. Başarı anlayışımızın kişinin sevdiği işi yapması olduğunu fark etmeye başladığımızda da, kendimizi başarılı olarak göreceğiz.
Evet bizi başarısız hissettiren, bizi kıyaslamaya iten durum, başarının o sadece bize özel olan manasının farkına varmamaktır. Biz başarının bizim için ne ifade ettiğinin farkına vardığımızda, ona sahip çıktığımızda, kendimizi kimseyle kıyaslamadan mutlu bir şekilde hayatımıza devam edeceğiz. Öte yandan kendimizi toplumun, etrafımızdaki insanların başarı anlayışına göre şekillendirmeye çalıştığımızda, kendi özümüzden uzaklaşıp mutsuz olacağız.
Ralph Waldo Emerson’ın “başarı, çok ve sık gülmek; çocukların sevgisini ve akıllı insanların saygısını kazanmak; içtenlikli eleştirilerin kıymetini anlamak ve kötü arkadaşların yoldan çıkarma girişimlerine dayanabilmek; güzeli anlamak; başkalarında en iyiyi bulmak” diye başlayan bir başarı tanımı var.
Bilirsiniz Küçük Prens’in de söylediği gibi biz büyükler rakamlarla ilgiliyizdir. Ama Emerson’ın başarı tanımında bahsettiği atılan kahkahalar, çocukların sevgisini kazanmak gibi durumlar rakamlarla ölçülemez. İyisi mi, biz rakamları, standartları bir kenara atıp başarının bizim için ne anlam içerdiğinin peşine düşelim.
Benim başarı tanımlarım arasında kendini sağlıklı bir şekilde seven kişinin, hareketleriyle dünyayı daha güzel hale getirmesi var. Ya sizin başarı tanımlarınız arasında neler var? Size özel başarı tanımlarınızı bulup, ona uygun yaşamanız dileklerimle. Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. WhatsApp ya da FaceTime üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail.com adresine yazabilirsiniz. 2020 yılını “Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Hayatı güzelleştirmeyle ilgili psikoloji egzersizlerini ise @ranakutvan Instagram hesabımdanrsolaker@gmail.com paylaşıyorum.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
Kaynaklar
Baltaş, A. (1998). Stresten Uzak Üstün Başarı, Remzi Kitabevi, İstanbul, s. 27.
Küçükoğlu, A., Kaya, H. İ., Turan, A. (2010). Sınıf Öğretmenliği ABD Öğrencilerinin Başarı Yönelimi Algılarının Farklı Değişkenler
Açısından İncelenmesi (Atatürk Üniversitesi Ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Örneği) * Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Fırat University Journal of Social Science. Cilt: 20, Sayı: 2, Sayfa: 121-135.
İlginizi çekebilir: Her şeye rağmen kendin olabilmek: Kendi özüne uygun yaşamayan ağacın öyküsü