Başarılarıyla zirvede olan insanların günlük alışkanlıkları
Dünyanın en başarılı girişimcileri, iş insanları, sporcuları, kısacası kendi alanında zirvede olan herkesin, günlük rutinleri var. Herkes birbirinden farklıdır ve herkes için faklı günlük rutinler işe yarar.
Eğer siz de başarıya güçlük çekmeden ulaşmanızı sağlayacak bir günlük rutin edinmek istiyorsanız, kendinize uygun olanı deneyerek bulabilirsiniz. Kesin olan bir şey var ki günlük rutinlerinizin faydalı olmasının en önemli püf noktası; yaşamınıza ve kendinize uygun olmalarıdır. Dolayısıyla deneyerek bulmak bu açıdan oldukça gerekli.
İşte dünyanın en başarılı insanlarının uyguladığı günlük alışkanlıkları:
1. Erken kalkın
Güne, iş hayatının kaosu başlamadan önce, mümkün olduğunca erken başlayın. Disney’in CEO’su Bob Iger, “Her sabah 4.30’da kalkıyorum, haftanın yedi günü, nerede olursa olayım bu değişmez” diyor.
2. Egzersiz yapın
Erken saatte kalkıp egzersiz yapmak, bedeninizi ve zihninizi günün geri kalanında en iyi performansı sağlaması için optimum düzeye getirir.
3. Yaratıcı olun
Sabah saatlerinde birçoğumuzun algısı, dikkati daha açık olur. Bu yüzden yaratıcılık gerektiren işlerinizi sabah saatlerinde halletmeye çalışın. Bazen hepimize olur, sabah uyandığımızda yeni bir fikirle gözlerimizi açarız. Sanki uykumuzda bize verilmiş bir hediye gibi.
İlginizi çekebilir: Başarılı olmak için 10 maddelik “yapılmayacaklar listesi”
4. Meditasyon yapın
Meditasyon denince aklınıza bağdaş kurup ellerinizi yukarı doğru açmak gelmesin. Sadece bir noktaya odaklanıp, zihninizin doğal akışını fark etmeye çalışmak da yeterli. Aslında meditasyon, yaratıcı fikirler üretmeye en çok yardımcı olan pratiklerden biri. 10 dakikalığına gözlerinizi kapatın ve bedeninizi, bulunduğunuz ortamı düşünün, zihninizin kendi doğal akışını yargılamadan sadece fark edin.
Eğer BBC’nin meşhur dizisi Sherlock’u izlediyseniz, dizinin baş kahramanı Sherlock önüne gelen bir meseleyi çözmek için ihtiyacı olan bilgiyi kendi hafıza sarayında aramaya çıkar. Aslında bu da aynı temele dayanıyor. Yaratıcı hayal gücünüz ve zihniniz, hafızanız aslında elinizdeki en güçlü silahlarınız.
5. Öğrenmeye açık olun
Her gün bir şeyler okumaya çalışın. Böylelikle zihninizi her zaman açık tutabilirsiniz. Okumak, yeni şeyler öğrenmenize ve mevcut yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olurken, aynı zamanda dikkatinizi yoğunlaştırmanıza ve motivasyonunuzu korumanıza da destek olur. Hatta bazen, harekete geçmek için sizi cesaretlendirir.
Öğrenmek, hayat boyu üren bir eylem. Eğer başarılarınızla zirvede olmak istiyorsanız, öğrenmek sizin için hiçbir zaman bitmeyen, sonu olmayan bir süreçtir. Bunun çok fazla vakit alacağını düşünüp kendinizi yanıltmayın. Her gün birkaç sayfalık okumalar yapabilirsiniz. Ufak da olsa adım atmak, olduğunuz yerde saymaktan daha iyidir.
İlginizi çekebilir: Başarıya ulaşmanızı sağlayacak en etkileyici motivasyon filmleri
6. Dinlenin
Gary Vaynerchuk gibileri günde 20 saat çalıştıklarını söylese de bunun alışılmışın dışında bir şey olduğunu unutmayın. Bazı sporcular, performans sanatçıları, tam randımanlı olarak günde 4 saat çalışıyor.
Önemli olan kaç saat çalıştığınızdan ziyade dinlenmek için ne kadar vakit ayırdığınız. Günde en az 7 saat uyku almaya özen gösterin. Margaret Thatcher gibilerin günde 3-4 saatlik uykuyla yaşadıklarına dair örnekler duyabilirsiniz. Ancak bunların çok nadir olduğunu bilin. Önemli olan, vücudunuzun sizde istediği dinlenme süresini ona verebilmek.
7. Oyun oynayın
Ne kadar büyüsek de hepimizin içinde bir çocuk var. Bazen işlerden uzaklaşıp rahatlamanın tek yolu oyun oynamak, gülmek ve biraz olsun eğlenmek. Bunun öneminin farkına varanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Oyun oynamak, sadece geçirdiğimiz vakitten keyif almamızı değil aynı zamanda ilişkilerimizi geliştirmemizi sağlıyor.
İster bir iş insanı, ister başarılı ve hırslı bir sporcu, ister daha az stresli bir insan olmaya çalışın, önemli olan gününüzü planlamak ve yönetmekte gizli. Zamanınızı nasıl kullandığınızı düşünmeli ve planlamalısınız. Kendinize gerçekçi planlar yapın ve rutinler yaratın. Kendi kendinizin en iyisi olmaya özen gösterin.
Kaynaklar:
INC
The self improvement blog